Siapa Ada Pengalaman Beli Rumah 0% Downpayment?

Recommended Brokers


syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
8,610
Reaction score
1,777
Points
141
nk beli rumah selangorku, payah, tunggu lambat..
nk beli pr1ma, persaingan ramai sgt yg berebut...pun sama lama jgk tunggu...

last2 aku terperangkap dgn iklan rumah 0% downpayment....

..
..

Salam....

sebelum aku cerita apa2, aku nak bagitau yang aku takda pengalaman beli rumah sebelum ni...
so, ilmu aku tak banyak pasal beli rumah....
so, kemungkinan apa yg aku cerita ni agak tak tepat dan mungkin aku ada tersilap faham berdasarkan apa yg ejen rumah tu explain..

so, kalau aku ada tersilap, harap korang boleh betulkan..

..
..
ok,

aku ada jumpa iklan jual rumah...

katanya 0% downpayment...

aku pun pi la jumpa ejen rumah tu...

berdasarkan apa yg aku faham dari apa yg dia explain:

biasanya slalu kita beli rumah, kita kena sediakan 10%..

contoh kalau harga rumah 250k, kita kena sediakan 25k...

25k ni utk
- legal fee
- dan apa benda lagi aku dah lupa dh...haha


..
..

ok, so apa yg ejen/syarikat tu offer sebenarnya dia mcm nk tolong kita...

sebenarnya kalau aku ada 25k tu, lagi bagus..

tapi kalau takda duit simpanan langsung, dia ckp boleh bayar 1k sahaja sebagai "booking fee"...

mana nak cari lagi 24k??

dia ckp mungkin akan buat loan 110%...

ok, setel bab tu...

tapi untuk CONTRACT FEE pulak, kena bayar...aku lupa dah dia kira mcm mana...
tapi dia kira2 dalam 8k....

so maksudnya aku kena sediakan 1k utk booking fee...

yg 8k tu aku perlu bayar HANYA APABILA loan lulus...
kalau loan reject, aku akan dapat refund balik 1k tadi....

..
..

tapi dia ckp kalau 8k tu tak mampu bayar, jgn bimbang...dia boleh tolong...

kalau ada KWSP, guna KWSP...
tapi kalau takda, kita boleh hutang direct dgn lawyer tu...so monthly kita bayar la rm500 sebulan ..

so, maksudnya...

monthly rumah = rm1100 (35 tahun)
monthly hutang dgn lawyer = RM500 (utk 6 bulan atau 8 bulan)


..
..

jadi, aku pun pikir2, mcm menarik jgk....aku pun terus bayar booking fee tu RM1000...

tapi dlm hati ni still ada rasa bimbang...

sbb tu aku bukak thread ni, sbb nk mintak pendapat korang..

kalau yg dah ada pengalaman dan berjaya beli rumah 0% downpayment ni pun lagi ok....nak dengar pendapat..

thanks...


..
..
..

p/s: kalau aku ada tersilap cerita ke, mohon betulkan ....tapi ceritanya lebih kurang mcm tu lah... :D
 
Last edited:
Sponsored Post

hyrilisme

Active Member
Joined
Nov 14, 2013
Messages
2,046
Reaction score
28
Points
30
1) Rumah 0% d/p ni ialah beli rumah dgn mark up loan sebenarnya
2) Pengalaman saya rumah sebegini biasanya dijual di kwsn malay reserve atau pajakan bersyarat
3) Kalau beli utk duduk sendiri-settle down utk jangka masa lama mmg takda masalah
4) Kalau niat utk flip atau jual semula dlm masa 5 tahun mmg akan bermasalah. Sbb harga rumah dah mark up awal2 sedangkan bank value tak sampai pun figure mark up tadi.
5) Ambil tahu appreciation value kawasan tersebut. Tgk incoming project di kawasan berdekatan. Amenities dan facilities yang ada. Kalau tuan tak kisah boleh teruskan membeli tanpa was-was
6) Saya tak tahu pula boleh berhutang kos legal fees dgn lawyer. Mungkin term yg sesuai ialah bayaran legal fees secara ansurans :)
7) Yang paling penting ialah tengok sejarah pemaju. Tgk previous project. Semak dengan KPKT

Sekian dari saya ejen hartanah subsales cabuk :D
 

syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
8,610
Reaction score
1,777
Points
141
1) Rumah 0% d/p ni ialah beli rumah dgn mark up loan sebenarnya
2) Pengalaman saya rumah sebegini biasanya dijual di kwsn malay reserve atau pajakan bersyarat
3) Kalau beli utk duduk sendiri-settle down utk jangka masa lama mmg takda masalah
4) Kalau niat utk flip atau jual semula dlm masa 5 tahun mmg akan bermasalah. Sbb harga rumah dah mark up awal2 sedangkan bank value tak sampai pun figure mark up tadi.
5) Ambil tahu appreciation value kawasan tersebut. Tgk incoming project di kawasan berdekatan. Amenities dan facilities yang ada. Kalau tuan tak kisah boleh teruskan membeli tanpa was-was
6) Saya tak tahu pula boleh berhutang kos legal fees dgn lawyer. Mungkin term yg sesuai ialah bayaran legal fees secara ansurans :)
7) Yang paling penting ialah tengok sejarah pemaju. Tgk previous project. Semak dengan KPKT

Sekian dari saya ejen hartanah subsales cabuk :D

ok..tq boss sbb explain....

ya, mmg sy nk duduk sendiri...dan kawasan tu mmg saya dah menyewa agak lama kt situ sbb mmg saya suka kawasan kt situ....

by the way, pasal KPKT tu, boleh semak secara online ke?
 

hyrilisme

Active Member
Joined
Nov 14, 2013
Messages
2,046
Reaction score
28
Points
30
ok..tq boss sbb explain....

ya, mmg sy nk duduk sendiri...dan kawasan tu mmg saya dah menyewa agak lama kt situ sbb mmg saya suka kawasan kt situ....

by the way, pasal KPKT tu, boleh semak secara online ke?
yes..boleh buat carian online je kat SINI
 

hitman25

Fun Poster
Joined
Oct 8, 2010
Messages
667
Reaction score
35
Points
20
selalunya rumah baru bayar duit booking ja cth rm 500 @ rm1000..

maaf tt aku ada pengalaman beli rumah dari ejen..ejen ni kadang dia main tarik tali jgk..kira nak cepat loan..dia suggest kat aku loan bank..aku takmau aku nak pinjam lppsa..dia pon last last terima..dan mintak aku sediakan dokumen..dah aku sedia semua bagi kat dia (agen)..dalam setahun lebih tiada khabar berita..pihak pemaju kata dokumen tak terima HQ..aik aku pon pelik..dah setahun lebih baru maklum..

kemudian..agen tu mintak hantar balik dokumen..#[email protected]#[email protected]#$ satu qeja pulak leceh kena buat dari A-Z) kena pi office settle dokumen..last aku malaih geram..aku kata batal ja..dan mintak balik deposit rm500..aku pi pemaju lain direct office depa..alhamdulilah..dah ada rumah beli..

pesan aku tt..ang pi office pemaju..agen kadang merapu jgk...
 

syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
8,610
Reaction score
1,777
Points
141
selalunya rumah baru bayar duit booking ja cth rm 500 @ rm1000..

maaf tt aku ada pengalaman beli rumah dari ejen..ejen ni kadang dia main tarik tali jgk..kira nak cepat loan..dia suggest kat aku loan bank..aku takmau aku nak pinjam lppsa..dia pon last last terima..dan mintak aku sediakan dokumen..dah aku sedia semua bagi kat dia (agen)..dalam setahun lebih tiada khabar berita..pihak pemaju kata dokumen tak terima HQ..aik aku pon pelik..dah setahun lebih baru maklum..

kemudian..agen tu mintak hantar balik dokumen..#[email protected]#[email protected]#$ satu qeja pulak leceh kena buat dari A-Z) kena pi office settle dokumen..last aku malaih geram..aku kata batal ja..dan mintak balik deposit rm500..aku pi pemaju lain direct office depa..alhamdulilah..dah ada rumah beli..

pesan aku tt..ang pi office pemaju..agen kadang merapu jgk...
thanks boss bagi tips...

tapi aku dah bayar dh booking tu... segan pulak nk cancel balik.. :(#:-S
 

hitman25

Fun Poster
Joined
Oct 8, 2010
Messages
667
Reaction score
35
Points
20
thanks boss bagi tips...

tapi aku dah bayar dh booking tu... segan pulak nk cancel balik.. :(#:-S
tak perlu cancel..on ja..semoga berjalan lancar..ni yg aku kena dngn agen...rumah baru ka ang beli?
 

syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
8,610
Reaction score
1,777
Points
141

mr.dede

Legendary Member
Joined
Dec 1, 2010
Messages
11,322
Reaction score
186
Points
123
nk beli rumah selangorku, payah, tunggu lambat..
nk beli pr1ma, persaingan ramai sgt yg berebut...pun sama lama jgk tunggu...

last2 aku terperangkap dgn iklan rumah 0% downpayment....

..
..

Salam....

sebelum aku cerita apa2, aku nak bagitau yang aku takda pengalaman beli rumah sebelum ni...
so, ilmu aku tak banyak pasal beli rumah....
so, kemungkinan apa yg aku cerita ni agak tak tepat dan mungkin aku ada tersilap faham berdasarkan apa yg ejen rumah tu explain..

so, kalau aku ada tersilap, harap korang boleh betulkan..

..
..
ok,

aku ada jumpa iklan jual rumah...

katanya 0% downpayment...

aku pun pi la jumpa ejen rumah tu...

berdasarkan apa yg aku faham dari apa yg dia explain:

biasanya slalu kita beli rumah, kita kena sediakan 10%..

contoh kalau harga rumah 250k, kita kena sediakan 25k...

25k ni utk
- legal fee
- dan apa benda lagi aku dah lupa dh...haha


..
..

ok, so apa yg ejen/syarikat tu offer sebenarnya dia mcm nk tolong kita...

sebenarnya kalau aku ada 25k tu, lagi bagus..

tapi kalau takda duit simpanan langsung, dia ckp boleh bayar 1k sahaja sebagai "booking fee"...

mana nak cari lagi 24k??

dia ckp mungkin akan buat loan 110%...

ok, setel bab tu...

tapi untuk CONTRACT FEE pulak, kena bayar...aku lupa dah dia kira mcm mana...
tapi dia kira2 dalam 8k....

so maksudnya aku kena sediakan 1k utk booking fee...

yg 8k tu aku perlu bayar HANYA APABILA loan lulus...
kalau loan reject, aku akan dapat refund balik 1k tadi....

..
..

tapi dia ckp kalau 8k tu tak mampu bayar, jgn bimbang...dia boleh tolong...

kalau ada KWSP, guna KWSP...
tapi kalau takda, kita boleh hutang direct dgn lawyer tu...so monthly kita bayar la rm500 sebulan ..

so, maksudnya...

monthly rumah = rm1100 (35 tahun)
monthly hutang dgn lawyer = RM500 (utk 6 bulan atau 8 bulan)


..
..

jadi, aku pun pikir2, mcm menarik jgk....aku pun terus bayar booking fee tu RM1000...

tapi dlm hati ni still ada rasa bimbang...

sbb tu aku bukak thread ni, sbb nk mintak pendapat korang..

kalau yg dah ada pengalaman dan berjaya beli rumah 0% downpayment ni pun lagi ok....nak dengar pendapat..

thanks...


..
..
..

p/s: kalau aku ada tersilap cerita ke, mohon betulkan ....tapi ceritanya lebih kurang mcm tu lah... :D
duk mn?
prima alam damai cheras byk je aku tgk iklan kat fb.
hot spot tu.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register