BTC USD 32,789.7 Gold USD 1,775.40
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Shopee Seller - Mari kongsi info

m0mo~

CG Top Poster Club
Platinum Member
ForexMart Fans
Joined
Oct 4, 2012
Messages
35,312
Reaction score
388
Points
136
Salam..

Kepada seller2 shopee boleh share info kat sini.
saya akan update semua komen bermanfaat kat 2nd post thread ini.

Dan yang berhajat untuk menjadi seller shopee pun diharap boleh dapat manfaat dari thread ni..

:)cgrock
 
Sponsored Post

m0mo~

CG Top Poster Club
Platinum Member
ForexMart Fans
Joined
Oct 4, 2012
Messages
35,312
Reaction score
388
Points
136
reserved untuk update bermanfaat
 

rasyid.ahmad

Fun Poster
Joined
Feb 15, 2017
Messages
298
Reaction score
109
Points
23
saya ada akaun seller di shopee sejak febuari 2017
saya jual sabun laundry detergent
so far takde masalah. mudah uruskan kedai sbb boleh guna apps shopee je

setup kedai:
upload saja gambar dan keterangan tentang produk yg kita jual di page kedai kita
letak harga yg berpatutan. boleh survey dulu kalau ada orang lain yg jual barang yg sama dgn kita.


shipping & payment
kalau ada pembeli order, kita akan dapat notification dkt apps di smartphone dan email
kalau ada orang beli barang kita, pembeli akan bayar dulu ke shopee
kita akan dapat notification. lepas tu baru boleh post/deliver produk
bila pembeli dh dapat produk, dia akan verify dlm apps yg dia dh terima produk
shopee akan release payment ke akaun penjual dlm 2-3 hari

ada feature boleh rate dan komen penjual dan pembeli. kalau servis kita bagus, mudah dapat 5 bintang. sebagai penjual pn kita boleh rate pembeli

sekadar tu dlu. tunggu otai2 cg lain komen
 

m0mo~

CG Top Poster Club
Platinum Member
ForexMart Fans
Joined
Oct 4, 2012
Messages
35,312
Reaction score
388
Points
136
saya ada akaun seller di shopee sejak febuari 2017
saya jual sabun laundry detergent
so far takde masalah. mudah uruskan kedai sbb boleh guna apps shopee je

setup kedai:
upload saja gambar dan keterangan tentang produk yg kita jual di page kedai kita
letak harga yg berpatutan. boleh survey dulu kalau ada orang lain yg jual barang yg sama dgn kita.


shipping & payment
kalau ada pembeli order, kita akan dapat notification dkt apps di smartphone dan email
kalau ada orang beli barang kita, pembeli akan bayar dulu ke shopee
kita akan dapat notification. lepas tu baru boleh post/deliver produk
bila pembeli dh dapat produk, dia akan verify dlm apps yg dia dh terima produk
shopee akan release payment ke akaun penjual dlm 2-3 hari

ada feature boleh rate dan komen penjual dan pembeli. kalau servis kita bagus, mudah dapat 5 bintang. sebagai penjual pn kita boleh rate pembeli

sekadar tu dlu. tunggu otai2 cg lain komen

ok nice sharing bro..:)cgrock

saya nak share pasal boost..
function dia macam BUMP thread kat cg la..
barang kita akan naik ke atas di section yang kita set..
shopee bagi kita boost setiap 4jam,5items dalam 1 masa,..
apa yang saya buat,lepas saya boost items saya,saya akan set alarm 4jam seterusnya..
boleh membantu menaikkan views..
1 lagi cara nak menaikkan views,buka items kita kat pc (login shopee) pastu select open in new tab..
setiap kali open dia akan count..ini saya rasa membantu juga untuk mendapatkan kepercayaan pembeli..
 

m0mo~

CG Top Poster Club
Platinum Member
ForexMart Fans
Joined
Oct 4, 2012
Messages
35,312
Reaction score
388
Points
136
yg takde org komen den tak cayo :))

haha susahla seller baru nak cari makan..:))
membeli dengan shopee tak perlu risau..
shopee ada buyer protection..anda bayar,duit shopee pegang sampai anda sah kan barang itu sampai..
tapi shopee juga track barang itu untuk produk yang perlu dipos la yer...
jika dah berjaya dihantar oleh posmen,shopee akan alert pembeli siap dengan nama penerima parcel tersebut..
den rasa shopee dah deal dengan poslaju pasal SOP ni..
shopee juga agak pantas menjawab persoalan menerusi emel :)

sebab tu den rasa shopee ni bole pegi jauh..
 

tr4falgar

Super Active Member
Joined
Oct 14, 2012
Messages
6,838
Reaction score
631
Points
126
haha susahla seller baru nak cari makan..:))
membeli dengan shopee tak perlu risau..
shopee ada buyer protection..anda bayar,duit shopee pegang sampai anda sah kan barang itu sampai..
tapi shopee juga track barang itu untuk produk yang perlu dipos la yer...
jika dah berjaya dihantar oleh posmen,shopee akan alert pembeli siap dengan nama penerima parcel tersebut..
den rasa shopee dah deal dengan poslaju pasal SOP ni..
shopee juga agak pantas menjawab persoalan menerusi emel :)

sebab tu den rasa shopee ni bole pegi jauh..

den tak meragui soal barang sampai atau tidak, memang takde masalah setakat ni..

yg menjadi masalah ialah ketulinan sesuatu barang, contoh power bank, chat ngan seller kata ori, bila sampai, kita check tak ori..

benda2 gini yg den akan baca comment2 customer dlu hehe

seller baru kene usaha keras la utk dapatkan kepercayaan customer :D
 

ramos

Super Active Member
Joined
Jul 9, 2009
Messages
7,088
Reaction score
237
Points
73
setakat ni bnyak gak brg2 murah kat shopee compared to lazada, 11street
 

rebellion

Legendary Member
Platinum Member
Joined
May 3, 2010
Messages
16,088
Reaction score
60
Points
135
berapa banyak shoppe caj kite sebagai penjual?
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register