sessi panduan forex di sini utk newbies

Live Forex Chart

Currency
Rates
EUR / USD
1.1105
USD / JPY
107.784
GBP / USD
1.23435
USD / CHF
0.96145
USD / CAD
1.37725
EUR / JPY
119.695
AUD / USD
0.6668

CG Sponsors




Sponsored Post

akuno1

Fun Poster
Joined
Oct 1, 2009
Messages
600
Reaction score
7
Points
20
Salam

Saya ada terbaca copy trade dalam forex.
Boleh minta terangkan apa caranya.

Adakah bagus dan kurang risk untuk newbie.

Tq
Perlu tengok perfomance trader yg kita nak copy..boleh filter biasanya ikut rating, % profit daily/monthly/weekly/yearly
 

lautjernih

Fun Poster
Joined
Jun 22, 2019
Messages
150
Reaction score
7
Points
25
Contoh :

Modal bro USD1000.

Bro buy EU USD3/pips di 1.4500

market turun ke 1.4200.. turun 300 pips

maka akaun bro akan floating -ve USD900 ( USD3 X 300 pips)

ketika itu free margin bro akan susut.. mgkin sekitar 150%

bergantung pada broker, apabila % free margin bro di bawah 100%, maka "lampu merah" akan berkelip2 tanda Margin Call...

bila di bawah 50% free margin, maka akaun bro akan kena Stop Out.. iaitu satu demi satu post akan ditutup secara paksa...

:)
Maaf saya budak baru, dan saya ada sedikit kekeliruan:

Modal: $1000: Faham
Beli EU USD3/pips di 1.4500: Tak beberapa faham.
Market turun ke 1.4200.. turun 300 pips: Faham
Maka akaun bro akan floating -ve USD900 ( USD3 X 300 pips): Tak beberapa faham.

Saya faham EU USD ni 'pairs' dia tapi apa maksud EU USD3? Beli dengan harga 1.4500? Maksud nya 1 Euro berasmaan 1.4500 USD? Macam tu ke?
 

lautjernih

Fun Poster
Joined
Jun 22, 2019
Messages
150
Reaction score
7
Points
25
Apa yang saya faham pasal 'leverage' adalah:
  1. Broker 'trading platform' akan tentukan nilai 'leverage' yang boleh diberi
  2. Tiada masalah kalau kita nak deposit katakan $1.00 sahaja
  3. 'Leverage' yang broker kasi mungkin 1:20
  4. Jadi, nilai maximum yang kita boleh 'trade' adalah $20

Betul ke apa saya faham setakat ni?

Tapi, kata kan kita rugi semua $20 tu; apa akan jadi? Kita kena bayar balik ke ke broker?
 

مايكل سكوتفيلد

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
May 13, 2007
Messages
20,363
Reaction score
1,333
Points
201
Apa yang saya faham pasal 'leverage' adalah:
  1. Broker 'trading platform' akan tentukan nilai 'leverage' yang boleh diberi
  2. Tiada masalah kalau kita nak deposit katakan $1.00 sahaja
  3. 'Leverage' yang broker kasi mungkin 1:20
  4. Jadi, nilai maximum yang kita boleh 'trade' adalah $20

Betul ke apa saya faham setakat ni?

Tapi, kata kan kita rugi semua $20 tu; apa akan jadi? Kita kena bayar balik ke ke broker?
Apa yang saya tau pasal leverage ni kita tidak perlu nak bayar balik ke broker jika stop out. Macam saya di instaforex menggunakan leverage 1:600, makin rendah leverage makin kecik lot yang kita boleh buka. Untuk leverage 1:20 dengan deposit 1usd,tuan nk open trade lot 20usd rasanya tak boleh. Cuba tuan buka demo account untuk praktikal
 

Dzeko

Junior Member
Joined
Jan 7, 2012
Messages
87
Reaction score
0
Points
6
Salam masta2 sekalian,

Saya baru nak berjinak dengan Forex, sekarang ni tengah play around dengan Demo account.

Ada sesiapa boleh tunjuk ajar? :)
 

azam575

CG Hardcore Club
Joined
Jul 19, 2007
Messages
98,447
Reaction score
826
Points
566
Salam masta2 sekalian,

Saya baru nak berjinak dengan Forex, sekarang ni tengah play around dengan Demo account.

Ada sesiapa boleh tunjuk ajar? :)
tuan boleh ke laman broker yang tuan buka akaun demo atau ke laman web broker yang saya wakilkan .. di laman web berkenaan ada di ajar cara berdagang ... atau boleh ke babypips.com atau forexfactory.com
 
Sponsored Post
Top
Log in Register