Wanted Sesiapa kenal/bekerja dgn KWSP @ SOCSO? Perlukan khidmat anda.

CG Sponsors




senyum

Banned
Joined
Jan 20, 2010
Messages
2,677
Reaction score
14
Points
25
As salam

Pendek cerita ada kwn ni pernah kena game dgn satu company dia kerja dlu. Semua org boss xbyr kwsp even hampir smua gaji sangkut dan dia byr sikit2. Pdhal job kencang. Dah report tp eksyen takmau settle. Dia berlagak xtakut kena sue.

Padahal mmg xbyr tax, xbyr kwsp. Business blambak, kwn aku yg monitor, buat quotation so dia tau la. Tapi, xbyr yg sepatutnya. Ada sesiapa leh tlg? Dh pegi kwsp dgn boss dia dan pegawai suh settle luar, dia xnk dan berlagak.

Pointnya disini nak suh badan2 kerajaan buat satu siasatan ttg company ni. Jahat sgt buat org cmtu. Kwn sy boleh kumpul pekerja2 yg senasib buat report. Yg lain xreport sbb gaji xsangkut. Ada lambat byr, tp rasanya suma dah settle.

Ni kwn aku sorang ni gaji rm10k++ xbyr bai.

Kesian. Xbaik buat naya org. Diorang suspect dia (boss) dah guna duit utk kepentingan sendiri dahulu. Sbbtu xda duit nak settle. Skrg membe aku da benti, dia rasa xde mslh la xbyr tax n kwsp suma.

Pegawai kwsp yg incharge xda usul kat sape2 suh siasat pun. Maybe xckup evidence. Mcmna nk buat ntah. Igt nk cari sesiapa dlm KWSP suh ketengahkan kes ni.

Skrg kampeni tu operate lagi. Mintak tlg warga CG

T'kasih
 
Last edited:
Sponsored Post

syarif

Active Member
Joined
Mar 29, 2008
Messages
1,999
Reaction score
15
Points
25
Boleh tau, kompeni berkaitan apa tu?
Networking / contractor ker apa?
 

senyum

Banned
Joined
Jan 20, 2010
Messages
2,677
Reaction score
14
Points
25
Boleh tau, kompeni berkaitan apa tu?
Networking / contractor ker apa?
Design, creative services. Design2 la sng cite. Byk dpt job dari developer buat signage la, bunting la, flyers la, press ad la.
 

edy639

Active Member
Joined
Dec 27, 2007
Messages
1,268
Reaction score
20
Points
25
meh aku pendek kan lagi cite ko.. x perlu nak cari kenalan bagai.. EPF skg dah efisien..

gi report terus ke KWSP. kalau terbukti salah (tak byr caruman), majikan kena byr balik semua wang caruman kat pekerja berkenaan..

socso aku x pasti, tp yg psti tak boleh dpt balik pun duit caruman tu.. better report kwsp je sbb duit tu hak kita & boleh dpt/tuntut balik..

kena follow up la kes tu, jgn dah report dok diam.. report boleh buat sendiri @ secara individu

ko ckp epf x cukup bukti? x mungkin sbb benda quite straight fwd, klu epf check record majikan x buat payment pd dia(epf) @ amount x tally, dah terang2 terbukti salah.

klu betul dulu dah buat report, check balik status skg & follow up sampai kes selesai
 

senyum

Banned
Joined
Jan 20, 2010
Messages
2,677
Reaction score
14
Points
25
meh aku pendek kan lagi cite ko.. x perlu nak cari kenalan bagai.. EPF skg dah efisien..

gi report terus ke KWSP. kalau terbukti salah (tak byr caruman), majikan kena byr balik semua wang caruman kat pekerja berkenaan..

socso aku x pasti, tp yg psti tak boleh dpt balik pun duit caruman tu.. better report kwsp je sbb duit tu hak kita & boleh dpt/tuntut balik..

kena follow up la kes tu, jgn dah report dok diam.. report boleh buat sendiri @ secara individu

ko ckp epf x cukup bukti? x mungkin sbb benda quite straight fwd, klu epf check record majikan x buat payment pd dia(epf) @ amount x tally, dah terang2 terbukti salah.

klu betul dulu dah buat report, check balik status skg & follow up sampai kes selesai

katanya pulak xckup power utk p siasat details2 kewangan syarikat tu. hampehhhh. sy ksian kwn sy ni tu je.
 

hatzyan

Fun Poster
Joined
Feb 26, 2010
Messages
111
Reaction score
0
Points
10
kalau ade payslip pegi kwsp dengan pejabat buruh..kata gaji 10k++ x bayar.....janji ade payslip..
 

senyum

Banned
Joined
Jan 20, 2010
Messages
2,677
Reaction score
14
Points
25
kalau ade payslip pegi kwsp dengan pejabat buruh..kata gaji 10k++ x bayar.....janji ade payslip..
Payslip xde, payment voucher, tp dulu dia letak payment voucher n semua file dia kat office kena rampas, email dia kat kampeni pun kena hhack ke atau dah ditutup. Mmg menyakitkan hati kita yg dgr ni. Ksian doh. Untung belambak2 tp epf xbg. Smua pekerja dpt payment voucher, bkn Payslip. Dah repot dan dua2 dah jumpa pegawai. Pegawai mintak settle dgn byr, si cousin kwn aku ni boleh blagak xmau byar. Kurng ajar
 

hatzyan

Fun Poster
Joined
Feb 26, 2010
Messages
111
Reaction score
0
Points
10
Kalau dah report kat pegawai kwsp...bukti bayar gaji guna payment voucher...biasa pegawai akan siasat dan keluarkan notis..untuk majikan hadir dan tunjuk rekod gaji..rasanye payment voucher tu..bole digunapakai...sebagai bukti bayaran gaji..nak lagi detail tunjuk statement bank gaji masuk tiap2 bulan..ade letter offer?...kalau ade selit sekali...gunakan bukti2 nie...buat report kat pejabat buruh..dan kwsp...kalau pejabat buruh terima..kwsp mesti siasat..opis majikan nie kat area mana?..ape nama company?
 

syahays

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Sep 1, 2010
Messages
23,441
Reaction score
49
Points
120
kwsp ni biasa tangkas je bab2 kejar duit ni..
bab2 majikan baya lambat...
den slu kene...dpt surat reminder...denda la..talipon lagi..:)):))
tapi tetap bayo la..:D:D
 

Hairan

Active Member
Joined
Oct 7, 2011
Messages
2,449
Reaction score
11
Points
25
Gi kat pejabat buruh bahagian perundangan. Depa tau macam mana nak buat.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register