Servis Penjagaan Lembu Secara Fidlot, Kami Jaga, dan jualkan ternakan untuk anda

CG Sponsors




lizzqute

Super Active Member
Joined
Feb 8, 2010
Messages
9,786
Reaction score
57
Points
70
Assalamualaikum









The Bulls Jempol Feedlot menyediakan servis jagaan lembu bagi mereka yang memerlukan lembu yang lembu murah untuk tujuan seperti di bawah :


1. Bagi Tujuan Ibadah Korban
2. Bagi Tujuan Akikah
3. Bagi tujuan membekal daging segar di padar awam (Keuntungan jualan 70% ke 100% dari jumlah kos jagaan dan belian anak lembu)
4. Bagi Tujuan Export ke luar negara
5. Bagi Tujuan bekalan permintaan tempatan


Konsep Feedlot adalah Jagaan secara berkandang di mana setiap hari lembu lembu di berikan makanan berkhasiat tinggi bagi tujuan penggemokkan. Setiap hari, 20kg hingga 30kg makanan berunsurkan foraj yang di adun dengan Soya dan Tahi Minyak di berikan pada lembu

Projection feedlot adalah untuk meningkatkan kadar berat lembu sekitar 0.4kg ke 0.8kg sehari. Tempoh jagaan pula bergantung pada umur awal lembu yang di masukkan kedalam sistem feedlot. Sekitar 120 hari hingga 180 hari.



Kos Penjagaan :



Umur 8 bulan - 2 tahun (RM6.00 sehari)

Umur 1.1 tahun - 2 tahun (Rm6.50 sehari)

Umur 1.5 tahun - 2 tahun (RM7.50 sehari)

Umur 1.8 tahun - 2 tahun (Rm8.50 sehari)


Jika extend dari umur matang ke umur 2 tahun keatas.. Kos jagaan RM10 sehari....


Kos Makanan merangkumi, penjagaan, perubatan, vitamin dan suntikan vaksin.



--------------------------------------------------------------------------------------

Pembelian Anak Lembu


Anda boleh memilih sama ada untuk membeli anak lembu dari kami atau membawa sendiri anak lembu yang sedia ada dari tempat anda ke Feedlot kami. Jika ingin membeli anak lembu, kami hanya menyediakan

- Baka lembu Cross Braman (harga dari RM2300 - RM2800) berat maximum 400kg

- Baka lembu kedah - Kelantan ( harga rm1600 - RM2300) berat maximum 300kg

- Baka lembu kampung (harga RM1200 RM1400) berat maximum 250kg





Harga Pasaran Semasa


Harga pasaran semasa sekitar rm3800 min hingga RM5000 max bagi baka yang biasa di jual seperti di atas. Melalui program feedlot ini, kita akan peroleh penjimatan @ keuntungan sekitar 30% hingga 35% dari total kos jagaan lengkap bagi seekor lembu yang di letakkan di dalam jagaan feedlot.




PROJECT AKAN BERMULA PADA AWAL OCTOBER 2017. Sekarang ini kandang feedlot kedua kami sedang dalam pembinaan dan sudah 80% siap. InsyaAllah, selepas project servis ini berjalan, kami akan mulakan project Pawah lembu secara intergasi di atas tanah berkeluasan 2.0 ekar di dalam kawasan sama feedlot ini di jalankan.


Jika ada yang berminat, boleh tinjau tinjau dahulu lokasi kami... Daftar segera untuk booking tempat... Tempat adalah Terhad. Maximum 30 ekor lembu sahaja. :D:D:D:D


:)cgrock:)cgrock:)cgrock:)cgrock:)cgrock:)cgrock:)cgrock:)cgrock





Tapak Project.....










Lokasi lapang ini akan di besarkan pada bulan November. bagi membolehkan penempatan lagi 30 ekor lembu.






Kerja kerja pembinaan parit bagi membuang sisa sisa tinja lembu.




Kawasan lapang bagi penanaman Napier untuk bekalan makanan lembu feedlot. Seluas 2.0 ekar






Berminat.. Boleh terus wasap... 017-6164771


Progress Penanaman Napier di atas tanah seluas 1.0 ekar...











Update Terbaru Pembinaan Kandang... Pemasangan Pagar hadang dan penambahan sistem pengairan kumbahan.






Update progress 25/9/2017












 
Last edited:
Sponsored Post

jaws_am

Legendary Member
Joined
May 29, 2008
Messages
10,902
Reaction score
1,966
Points
191
Ada bro... AKu skang ngah nunggu bantuan geran UAM... diorg bagi lembu dalam 10 ekor...
semoga berjaya TT..
aku menyokong usahawan dlm bidang ternakkan..

soalan tambahan..

1) Siapa akn tanggung jika lembu kena penyakit/serangan binatang/banjir/dicuri ?

cadangan

1) Pasang cctv supaya owner boleh tgk lembu masing2 secara live melalui hp..
+ add on service cctv usage rm100 per owner..

ini secara x langsung boleh tarik crowd online customer yg x berada di kawasan TT.. tp nak pawah lembu + nak siap delivery time korban nnt..

new era of pawah lembu :">

duduk depan komputer pun boleh bela lembu..

semoga berjaya..
 

satsepit

Active+ Member
Joined
Dec 29, 2007
Messages
3,820
Reaction score
235
Points
43
indah khabar dari rupa..

makanan berkhasiat +makanan pengemuk
80sen hingga rm1 sekilo
20-30kg sehari -min rm16/sehari

bela sdiri2 jela boh, kongsi dgn ayah kat kg. sendiri jual sdiri kongsi untung dgn ayah.
berat mata memandang, berat lg bahu mikul.
bkn senang2 nk bela ni, kena sepenuh masa.
upah pekerja kos lg
 

lizzqute

Super Active Member
Joined
Feb 8, 2010
Messages
9,786
Reaction score
57
Points
70
semoga berjaya TT..
aku menyokong usahawan dlm bidang ternakkan..

soalan tambahan..

1) Siapa akn tanggung jika lembu kena penyakit/serangan binatang/banjir/dicuri ?

cadangan

1) Pasang cctv supaya owner boleh tgk lembu masing2 secara live melalui hp..
+ add on service cctv usage rm100 per owner..

ini secara x langsung boleh tarik crowd online customer yg x berada di kawasan TT.. tp nak pawah lembu + nak siap delivery time korban nnt..

new era of pawah lembu :">

duduk depan komputer pun boleh bela lembu..

semoga berjaya..
hahaha.. Terbaik Idea ni.. akan di usahakan nanti...:D:D:D


Berkenaan penyakit, dan kematian, kami akan tanggung 100%.. biasanya lembu yang dah melepasi umur 1.5bulan, antibody dah cukup kuat di tambah dengan vaksin baru nanti
 

lizzqute

Super Active Member
Joined
Feb 8, 2010
Messages
9,786
Reaction score
57
Points
70


Sorry TT zero knowledge about this..kalo join ni maknnye bagi modal or lembu saya bagi TT jaga?
Kalau ada lembu sendiri, boleh hantar kepada kami... tap kene check dulu secara clinical sebelum kemasukan.


kalau tak ada lembu, kami akan belikan untuk tuan.:)
 

lizzqute

Super Active Member
Joined
Feb 8, 2010
Messages
9,786
Reaction score
57
Points
70
indah khabar dari rupa..

makanan berkhasiat +makanan pengemuk
80sen hingga rm1 sekilo
20-30kg sehari -min rm16/sehari

bela sdiri2 jela boh, kongsi dgn ayah kat kg. sendiri jual sdiri kongsi untung dgn ayah.
berat mata memandang, berat lg bahu mikul.
bkn senang2 nk bela ni, kena sepenuh masa.
upah pekerja kos lg
Penggunaan Napier dari ladang kami 100%. Kos makanan bagi 30kg RM3.50 sahaja.
 

lizzqute

Super Active Member
Joined
Feb 8, 2010
Messages
9,786
Reaction score
57
Points
70
semoga berjaya TT..
aku menyokong usahawan dlm bidang ternakkan..

soalan tambahan..

1) Siapa akn tanggung jika lembu kena penyakit/serangan binatang/banjir/dicuri ?

cadangan

1) Pasang cctv supaya owner boleh tgk lembu masing2 secara live melalui hp..
+ add on service cctv usage rm100 per owner..

ini secara x langsung boleh tarik crowd online customer yg x berada di kawasan TT.. tp nak pawah lembu + nak siap delivery time korban nnt..

new era of pawah lembu :">

duduk depan komputer pun boleh bela lembu..

semoga berjaya..
Ada ke sistem mcm tu? kat mana boleh dapat eh? ada bajet lebihan ni, kot boleh survey2 dulu.. :)):)):))


Kalau boleh guna hp untuk monitor, lagi molek... boleh pantau dari jauh.
 

adie80

Active Member
Joined
May 10, 2012
Messages
1,416
Reaction score
103
Points
43
Kalau ada lembu sendiri, boleh hantar kepada kami... tap kene check dulu secara clinical sebelum kemasukan.


kalau tak ada lembu, kami akan belikan untuk tuan.:)
Maaf tuan lambat faham..jadi kos permulaan seekor lembu berapa ditambah dengan upah penjagaan tu? Mcm menarik ni:)
 
Sponsored Post
Top
Log in Register