server

CG Sponsors




Firma

Super Active Member
Joined
Mar 9, 2007
Messages
5,310
Reaction score
242
Points
73
salam....

firma ingat nak buat server sendiri tapi takda pengetahuan...


yang ni firma jumpa....so, ader sesiapa yang jual pasang siap ke ngan software or any information about this thing:-?









Hardware Stuff

Now that we have those pressing questions out of the way, we can go over the hardware requirements of servers.

The hardware you choose for your server is dependant on its purpose. However, usually, an old computer lying around is a very appropriate server. Remember, this tutorial is focused on the software side of things, since a server is just a computer with different software.

Now, if you really want to know what would be a good “mid-range” setup, here’s one:

* ATX Full Tower Case
* Xeon 1.5 GHz.
* 1 Gigabyte RAM
* Motherboard that supports SCSI (for many hard drives)
* Appropriate Amounts of Disk Space (per application)
* Gigabit LAN Card

Now, refer to the Build Your Own PC guide to build your server. Remember, on the hardware side, there is little to nothing that differs between a PC and a server (with the exception of the SCSI motherboard), and usually that kind of stuff is only optional. IDE hard drives should be just fine for a lower-end, small operation.
 
Sponsored Post

BasicCX

Super Active Member
Joined
Sep 8, 2008
Messages
6,223
Reaction score
172
Points
73
salam....

firma ingat nak buat server sendiri tapi takda pengetahuan...


yang ni firma jumpa....so, ader sesiapa yang jual pasang siap ke ngan software or any information about this thing:-?




Salam,

Nak buat server apa? Kalau nak buat personal server. CPU lama pun boleh jadi server.
 

Firma

Super Active Member
Joined
Mar 9, 2007
Messages
5,310
Reaction score
242
Points
73
Salam,

Nak buat server apa? Kalau nak buat personal server. CPU lama pun boleh jadi server.
nak buat macam vps.....on 24 jam, x off-off......cpu:-?x panas ke:-?
 
Last edited:

BasicCX

Super Active Member
Joined
Sep 8, 2008
Messages
6,223
Reaction score
172
Points
73
Kalau nak buat vps kena ada pengetahuan lebih.

Nak buat VPS ada dua environment:

1) Linux VPS. - murah & kena pandai linux
2) Windows VPS. - mahal sebab lesen Windows + mudah sedikit, sebab kebanyakan orang Malaysia guna Windows.

Baru-baru ni pula, Microsoft dah naikkan harga lesen Windows server maka hasrat kami nak tawarkan Windows VPS tergendala.

Mengenai hal panas, bergantung kepada load server. Kalau banyak proses sudah tentu panas.
 

Firma

Super Active Member
Joined
Mar 9, 2007
Messages
5,310
Reaction score
242
Points
73
berapa harga windows server vps....

Kalau nak buat vps kena ada pengetahuan lebih.

Nak buat VPS ada dua environment:

1) Linux VPS. - murah & kena pandai linux
2) Windows VPS. - mahal sebab lesen Windows + mudah sedikit, sebab kebanyakan orang Malaysia guna Windows.

Baru-baru ni pula, Microsoft dah naikkan harga lesen Windows server maka hasrat kami nak tawarkan Windows VPS tergendala.

Mengenai hal panas, bergantung kepada load server. Kalau banyak proses sudah tentu panas.
 

zalnet

Super Active Member
Joined
Feb 13, 2006
Messages
5,155
Reaction score
286
Points
81
Kebanyakan syarikat hosting besar ada jual server pasang siap
 

BasicCX

Super Active Member
Joined
Sep 8, 2008
Messages
6,223
Reaction score
172
Points
73
Lesen windows server ada banyak jenis, biasa kami guna Enteprise Edition @ Datacentre Edition - kos biasanya hanya untuk lesen windows sahaja dalam (tak termasuk hardware/control panel, dll.) ~RM 300 sebulan.
 

Firma

Super Active Member
Joined
Mar 9, 2007
Messages
5,310
Reaction score
242
Points
73
server yang the cheapest dalam lingkungan berapa....

yang firma boleh connect sendiri sambung ka pc berdekatan ngan sambungan internet.....off pc, metatrader masih on kat server:-?
 

BasicCX

Super Active Member
Joined
Sep 8, 2008
Messages
6,223
Reaction score
172
Points
73
server yang the cheapest dalam lingkungan berapa....

yang firma boleh connect sendiri sambung ka pc berdekatan ngan sambungan internet.....off pc, metatrader masih on kat server:-?
Kalau nak buat server sendiri dekat rumah, guna je pc lama @ nak baru beli je, yang standard dalam RM 2000~3000.

kalau nak guna sendiri tak perlu buat vps, install windows kemudian setting network & sebagainya sendiri.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register