BTC USD 39,068.9 Gold USD 1,821.78
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Serba Dinamik saman KPMG atas dakwaan cuai

hiduprakyat

Active+ Member
Joined
Dec 6, 2010
Messages
4,497
Reaction score
323
Points
51
Screenshot_20210624-162813_Facebook.jpg

SHAH ALAM: Serba Dinamik Holdings Bhd menyaman KPMG bukan disebabkan laporan juruaudit luar itu kepada Suruhanjaya Sekuriti (SC), sebaliknya cara firma berkenaan melaksanakan audit mereka.

Serba Dinamik `berpatah arang' dengan KPMG yang telah menjadi juruaudit syarikat selama tujuh tahun, tiba-tiba menjadi bagaikan orang asing apabila enggan duduk semeja berbincang bersama pihak pengurusan untuk menyelesaikan masalah yang dibangkitkan.

KPMG didakwa mengambil jalan pintas di dalam melakukan tugas mereka dengan meminta Serba Dinamik pula untuk melantik pasukan forensik dan pada masa sama, membuat aduan kepada pihak berkuasa.

"Syarikat tidak ada benda hendak disorok dan yakin, perbicaraan mahkamah ini akan mendedahkan kebenaran mengenai kedudukan Serba Dinamik serta tindak-tanduk KPMG.

"Serba Dinamik sebenarnya mengambil tindakan undang-undang ke atas KPMG berdasarkan Seksyen 320 Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan (CMSA) 2007 sebagai sebahagian daripadan tuntutan mereka," kata sumber yang rapat dengan hal ehwal korporat syarikat itu.

*Berita harian
 
Sponsored Post

lau_kau

Legendary Member
Top Poster #3
Joined
Aug 2, 2007
Messages
13,143
Reaction score
1,957
Points
201
Kpmg tu apa
 

Maestro

Active+ Member
Joined
Nov 11, 2009
Messages
3,436
Reaction score
620
Points
81
KPMG tu big 4 , x kan diorang nk rosakkan reputation diorang worldwide , aku syak Serba Dinamik goreng account..saham mereka pn menjunam 70 % sejak 2 bulan lepas lps kes ni trigger... +/- 3 billion wipe out dari company total value...mati2 management serba dinamik akan pertahan dgn apa cara sekali pun....
 

GamezStar

CG Top Poster Club
Joined
Jul 1, 2008
Messages
33,223
Reaction score
1,977
Points
201
KPMG tu big 4 , x kan diorang nk rosakkan reputation diorang worldwide , aku syak Serba Dinamik goreng account..saham mereka pn menjunam 70 % sejak 2 bulan lepas lps kes ni trigger... +/- 3 billion wipe out dari company total value...mati2 management serba dinamik akan pertahan dgn apa cara sekali pun....

Semua company mcm tu hire audit setel tepi.. kpmg mcm audit negara.. 3bilion ilang takkn nak setel tepi.. gila kes polis kot sebb berlaku jenayah komisial
 

maxpda

Super Active Member
Joined
Jan 15, 2007
Messages
7,768
Reaction score
301
Points
91
Sudah kantoi, auditer xnak kawtim ke.. Nasib la... Pandai2 la settle
 

GamezStar

CG Top Poster Club
Joined
Jul 1, 2008
Messages
33,223
Reaction score
1,977
Points
201
biasa klu ada dapatan dari audit.. company kene buat tindakan... report polis atau buat saisatan... @cek mek molek anyupdate ?
 

qi_telcommunication

Active Member
Joined
Mar 16, 2013
Messages
1,410
Reaction score
104
Points
43
Habis la duit mike sume, epf, kwap, tabung haji dll, harap ada pemantauan tegas jgn jadi mcm silver birds sudah la, habis duit rakyat
 

jaws_am

Legendary Member
Top Poster #5
Joined
May 29, 2008
Messages
14,395
Reaction score
4,134
Points
201
melabur ada risk n rewardnya..
 

qi_telcommunication

Active Member
Joined
Mar 16, 2013
Messages
1,410
Reaction score
104
Points
43
Mudah2an semasa epf beli saham SD ni harganya lbh murah dari sekarang, kalau tak pakat2 boleh kira sendiri berapa kerugian on paper atau yg dah terjuai semasa harga turun baru2 ni
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register