Sepatah haram aku tak faham COLD/WARM BOOT ni

CG Sponsors




ijakstory

Active+ Member
Joined
Oct 10, 2007
Messages
2,723
Reaction score
9
Points
25
Salam Minta tolong kekwn.. aku dah sampai tahap fedup
nak tanya sebelum aku buat keputusan ambik hammer hempuk pc dan beli baru

2hari lepas, pc aku tak dapat detect network, aku search cuba flashing bios tapi hampeh i/o error floppy aku

kendian aku cuba beli NIC baru, clear cmos, tukar batery
memang haram!

oklah.. aku pun korban full format os.. laa, takde pepe pun

masuk hari ketiga, baru nak on.. dia restart sendiri.. restart restart restart.. sampai penumbuk aku dah mula nak start keluar api

kaji2 punya kaji, aku rasa pc aku ni kena cold/warm boot..
surf dan cuba gejala penyakit cold/warm ni
SEPATAH HARAM AKU TAK FAHAM

So kekwan, toleng ler terang penyakit pc aku ni.. nak beli baru kopak duit, camner nak fix bende ni
 
Sponsored Post

anbusan

Super Active Member
Joined
Jan 22, 2006
Messages
7,819
Reaction score
143
Points
83
warm boot atau soft boot ni cam ko restart pc ko je misalnye kekadnag bile ko install software atau driver dalam pc ko nanti die suruh restart pc kan? ni di panggil warm boot.

cold boot atau hard boot lak cam ko da guna pc sampai mlm pastu ko nak tido ko shut down pc ko pastu besok ko bangun ko on balik pc ko....ataupun misal pc ko hang ke or ko overclock giler2 pc ko ko x bleh shut down yang kat start button tu, ko terpakse tekan button on beberapa saat kat cpu ko untuk restart atau shut down atau terpakse tutup suis plug.
 

ijakstory

Active+ Member
Joined
Oct 10, 2007
Messages
2,723
Reaction score
9
Points
25
YO bro anbu.. thanks sudi dtg menjengah..

jadi pc ni konflik sebenarnya aper.. masih selamat lagi ke bro anbu..
tak faham nak fix dari cerita tu

nak flash bios, floppy di tulisnya error i/o..

dah format.. dia restart berpuluh kali..
silap2 screen of death jap lagi

tolong laa wahai abang2 dan kakak cg..
 

anbusan

Super Active Member
Joined
Jan 22, 2006
Messages
7,819
Reaction score
143
Points
83
ko cuba jenggah2 cpu ko tu berabuk ke x? processor sesemua klu ye ko bersihkan kan dulu pastu tgk camne takur overhead je pc ko sbb tu asyik restart je.....x payah flash bios ko kang silap flash x leh pakai terus motherboard ko tu.

klu habuk da bersih jd gak cuba crk hdd lain ko install os run, tuko power supply gan sesapa pastu test lai....pastu RAM test guna member2 ke klu pakai dua RAM cuba pakai 1 stick dulu... last sekali klu jd gak kemungkinan beso ko punye motherboard da nak kong hehe.....

kekadang klu RAM problem leh jd restart + DSoB (blue screen)...akunye dulu asyik restart and hang so motherboard rosak.
 

petro

Fun Poster
Joined
Mar 13, 2008
Messages
546
Reaction score
29
Points
20
dah brapa tahun pc ni?cuba test dengan RAM member dulu.satu lagi,check kat mobo tu ada tak kapasitor yang kembung.
 

mohdeskay

Fun Poster
Joined
Feb 25, 2009
Messages
705
Reaction score
3
Points
15
lol sampai ko clearkan bios, aku rasa masalah hardware tu bro, coz logiknya ko x reset bios n dah reset windows mcm tu la, aku rasa 2 kemungkinan saja kalau ikutkan dr apa ko da bgtau.

1. ram. tapi biasa la kalu ram problem sure bisingnya pc ko. jadi aku rasa ram x mungkin jugak kekeke.

2. procesor. yang ni mayb, mayb dah berhabuk sgt kut, atau kaki pin problem. cuba take out benda alah tu ko double check tgk.
 

ijakstory

Active+ Member
Joined
Oct 10, 2007
Messages
2,723
Reaction score
9
Points
25
Terima kawan.. aku dah follow semua solution korang, tukar ram, bersihkan procesor.. tukar HD baru,power supply.. tapi sayangnyer pukul 8 malam tadi, aku istiharkan kom pcchip 323g aku sudah tamat riwayatnyer.. bukan nyer restart tapi tak boleh on langsung.. selamat tinggal cpu sayangku..
(hantar kat member, dia cakap board ader karat kat kompenen, entahlaa)

aii, rugi betul bulan ni, aku dah bayar duit bil stimix tapi komp pulak takde.. janggal balik kejer termenung atas katil takde pc ni.. heheh..

cpu ohhh cpu.. kopak lagi duit bulan depan..

thanks kepada semua yang sudi membantu
 
Sponsored Post
Top
Log in Register