BTC USD 38,092.6 Gold USD 1,831.13
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Seorang lagi wakil rakyat tinggalkan DAP Sabah?

cek mek molek

CG Hardcore Club
gemgemgemgemgem
Messages
98,546
Paid Membership
Top Poster #3
Joined
Jun 3, 2013
Messages
98,546
Reaction score
15,811
Points
2,066
Awards
1
ADUN Elopura Calvin Chong berkata dia kini mula memikirkan masa depannya dalam DAP.


Seorang lagi wakil rakyat tinggalkan DAP Sabah?​

December 2, 2021 8:45 AM


calvin-chong-emel-pic-021221.jpg


Isu dalaman dan pemilihan parti baru-baru ini menjadi antara punca terhadap ketidakpuasan hati, menurut Elopura Calvin Chong.

KOTA KINABALU: Seorang lagi Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sabah mula memikirkan masa depannya dalam parti itu, kurang dua minggu selepas bekas Pengerusi Negerinya Jimmy Wong meletakkan jawatan.

ADUN Elopura Calvin Chong menyatakan isu dalaman dan pemilihan parti baru-baru ini, di mana beliau dan beberapa wakil rakyat DAP lain tidak diundi ke jawatankuasa negeri, menjadi antara punca terhadap ketidakpuasan hatinya.

Chong yang mempertahankan kerusi Elopura untuk penggal kedua dalam pilihan raya negeri (PRN) tahun lalu bagaimanapun tidak mengatakan yang beliau akan meninggalkan parti itu.
“Buat masa ini saya masih dengan DAP. Bagaimanapun, saya ingin melihat sama ada parti akan mengambil langkah bagi memperbetulkan isu terbabit dan sejauh mana jawatankuasa itu menunjukkan prestasi mereka,” katanya kepada FMT.“Jika tiada tindakan dilakukan, saya perlu memikirkan langkah saya yang seterusnya.”

Wong, bekas Ahli Parlimen dan Kota Kinabalu dan wakil negeri, mengumumkan keluar DAP pada 22 Nov kerana kecewa dengan keputusan pemilihan parti itu baru-baru ini.

Selain Chong, beberapa lagi yang gagal dipilih semula ke dalam jawatankuasa negeri termasuk Ahli Parlimen Kota Kinabalu dan bekas Setiausaha DAP Sabah Chan Foong Hin, ADUN Kepayan Jannie Lasimbang dan bekas Senator Adrian Lasimbang.

ADUN Tanjong Papat Frankie Poon telah dilantik sebagai Pengerusi.

Wong, yang pernah menyandang jawatan Pembantu Menteri dalam kerajaan pimpinan Warisan sebelum ini, mendakwa Poon telah mengabaikan “pemikir parti” yang telah lama berjuang untuk parti.
Katanya, beliau telah lama memendam kekecewaan terhadap kepimpinan negeri dan keputusan pemilihan itu adalah jalan terakhir.

Poon dilaporkan telah menafikan bahawa wujudnya puak atau sebarang perpecahan dalam parti terbabit.


 
Sponsored Post

cek mek molek

CG Hardcore Club
gemgemgemgemgem
Messages
98,546
Paid Membership
Top Poster #3
Joined
Jun 3, 2013
Messages
98,546
Reaction score
15,811
Points
2,066
Awards
1
yg kes Wong sebelum ni

1638407450161.png


Bekas pengerusi DAP Sabah keluar parti, bantah keputusan pemilihan

Diterbitkan: Nov 23, 2021 10:25 AM


Bekas pengerusi DAP Sabah Jimmy Wong mengumumkan keluar parti itu berkuat kuasa serta-merta selepas tiga ahli parlimen secara mengejut tewas dalam pemilihan DAP negeri baru-baru ini.

Pemimpin veteran itu mengecam kepimpinan negeri yang baru kerana bermain politik dengan pihak yang kalah daripada mengambil pendekatan inklusif.

Dia memutuskan untuk menjadi "orang bebas" mendakwa pemilihan parti memusnahkan apa yang diperjuangkan DAP dan perpaduan dalam parti di Sabah.

Tanpa menyebut sebarang nama, dia berkata pihak berkenaan menunjukkan contoh buruk kepada DAP Sabah dan mereka tidak sabar-sabar untuk berjaya dengan cepat.

Dia memberi amaran pihak yang menang dalam pemilihan parti negeri boleh membawa krisis kepada parti.

Wong kecewa kerana ahli politik gagal mengambil pendekatan inklusif, yang mengakibatkan kekalahan Ahli Parlimen Kota Kinabalu Chan Foong Hin, Adun Kepayan dan Ketua Wanita DAP Sabah Jannie Lasimbang, bekas senator Adrian Lasimbang dan Adun Elopura Calvin Chong dalam pemilihan parti negeri. .

Bekas menteri kesihatan Sabah Frankie Poon telah dipilih sebagai pengerusi DAP negeri dan Phoon Jin Zhe menggantikan Chan sebagai setiausaha negeri yang baru.

Anak lelaki Wong, Justin, yang merupakan Adun Sri Tanjong dan ahli jawatankuasa negeri yang baru dilantik, memperoleh undi terbanyak semasa pemilihan parti.

"Saya telah mempromosikan dan memupuk generasi baru. Poon dan Phoon adalah bakat yang dibawa masuk ke dalam parti (oleh seseorang)," katanya dipetik akhbar Overseas Chinese Daily News semalam.

Wong berkata mereka yang dikecualikan daripada jawatankuasa negeri juga juga merupakan aset DAP Sabah.

"Anda tidak mengekalkan kesetiaan, dan anda tidak mahu pemikir parti berada dalam jawatankuasa, jadi apa yang anda mahu?" dia dipetik sebagai berkata oleh The Star.

“Saya antara ahli tertua yang telah bersama parti sejak 2007 dan saya antara yang membawa parti ini daripada tiada kepada keadaan sekarang.

"Tetapi dalam pemilihan negeri baru-baru ini, kamu tidak menjemput saya pun, malah saya tidak dinamakan sebagai penasihat lagi, penghinaan apakah ini," soalnya.

Wong, yang juga bekas ketua DAP Sabah dan bekas Adun Sri Tanjung, dijangka mengadakan sidang media di Tawau hari ini.

 

GamezStar

CG Top Poster Club
gem
Messages
35,921
Joined
Jul 1, 2008
Messages
35,921
Reaction score
2,730
Points
261
Awards
1
Pikir masa depan diri dia.. ok la tu jadi calon tuk diri sendiri haha
 

lau_kau

Legendary Member
gem
Messages
18,032
Top Poster #5
Joined
Aug 2, 2007
Messages
18,032
Reaction score
3,126
Points
261
Awards
1
Pikir masa depan diri dia.. ok la tu jadi calon tuk diri sendiri haha
Depa xpuas hati kes melaka tu....seolah2 kepimpinan dap xdengar ckp akar umbi.....hehehe
 
Sponsored Post

CG Sponsors
Top
Log in Register