BTC USD 20,827.9 Gold USD 1,824.48
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Seminar Najib Asaddok tu berbaloi ke?

Sponsored Post

santes

Fun Poster
Messages
282
Joined
Apr 9, 2019
Messages
282
Reaction score
37
Points
20
pada aku gini je..
semua ilmu tu sebenarnya "percuma"..
terpulang kpd situasi si pencari ilmu..

kenapa ko pegi masjid ikuti kuliah ugama?
bkn ke ilmu2 ugama tu dah tercatat dlm al quran..
sbb..
ustaz yg mengajar kuliah tu dah "tolong" kajikan apa yg ada dlm al quran tu..
ko dtg masjid sedut daripada ustaz tu..
ustaz tu plak sebenarnya dia pegi sedut kat ustaz yg lain. masa tu dia belum ustaz lagi jadi dia pun pegi belajar dgn orang.
tapi golongan2 ustaz ni xde lah kenakan sebarang caj utk kuliah ugama tu (cuma dptlah skit elaun bulanan mungkin). kalau caj nnt ko ckp ustaz tu bisnes plak (menunggang ugama). padahal ustaz tu pun pegi masuk universiti mcm ko yg masuk universiti belajar ilmu sains. sama je modalnya, tapi org ckp mengajar ugama tak boleh caj, kena ikhlas.

belajar ilmu sains boleh plak caj. bknkah semua ilmu itu kurniaan Allah Taala.

ok tutup cerita tu lah.. malas nak komen panjang.

balik pada penyataan aku kat atas tadi..
caj yuran seminar tu sebenarnya mungkin meliputi kos si pencari ilmu tersebut..
ilmu tu mmg percuma (dgn erti kata lain kalau ko Google pun mungkin boleh jumpa) tapi org tu dah "tolong" Google kan utk ko. kasik shortcut biar ko cepat pandai.
cuba bayangkan xde Google (enjin pencari) kat internet. ko nak dpt sesuatu maklumat kat internet kena pegi satu laman web ke laman web yg lain.
mcm tu lah lbh kurang perumpaannya..

kesimpulan..
abis tu buat seminar ni nak kena caj ke tak?
terpulanglah kepada si pembuat seminar..
kalau ko nak cakap "modal air liur je"... cikgu kat sekolah pun modal air liur..
tapi gaji cikgu lebih mahal dari pembantu rendah am. apsal plak?
sbb cikgu ckp dia dah keluar "modal" banyak masa belajar dulu.. belajar sana sini bayar yuran, mohon biasiswa segala bagai..
lps tu plak gaji cikgu tu bkn semuanya sama. makin tinggi dia pegi belajar dulu makin tinggi gaji dia dpt bila jadi cikgu...

betul tak?

sbb tu harga seminar tu berbeza2..

akhir kata, rezeki dia, dia makan lah.. rezeki kita kita makan..
taknak join abaikan je. tak perlu pertikaikan.
 

dausbiz

CG Hardcore Club
gemgem
Messages
52,791
Paid Membership
Joined
Apr 27, 2015
Messages
52,791
Reaction score
1,851
Points
596
Najib assadok nama dah besar follower pun ratus ribu

Memang dah power marketing dia
 

maxpda

Super Active Member
gem
Messages
9,719
Joined
Jan 15, 2007
Messages
9,719
Reaction score
821
Points
121
Keyword dia kena mula ....walaupun kecil..
Join la beratus kelas pun tapi kita xmula bisnes tu sia2 je...start kemudian pelan2 ambil ilmu
 

synyster

Active+ Member
Messages
2,790
Joined
Nov 29, 2010
Messages
2,790
Reaction score
122
Points
43
Xyah pegi lah, dia nih byk membongak ja. Bisnes pun sama mcm sifu dia Azizan Osman jual seminar. Produk sendiri kelaut dalam.
 

Penbiru

CG Top Poster Club
gem
Messages
26,553
Joined
Jan 12, 2008
Messages
26,553
Reaction score
4,742
Points
261
Awards
1
Xyah pegi lah, dia nih byk membongak ja. Bisnes pun sama mcm sifu dia Azizan Osman jual seminar. Produk sendiri kelaut dalam.
asyik asyik tayang keta je...hahaha
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register