Self-Segregated Account VS. Broker-Segregated Account! [Money Management Idea]

Live Forex Chart

Currency
Rates
EUR / USD
1.17695
USD / JPY
105.525
GBP / USD
1.29442
USD / CHF
0.91025
USD / CAD
1.3193
EUR / JPY
124.198
AUD / USD
0.70422

CG Sponsors




Dr.Jay

Fun Poster
Joined
Feb 19, 2007
Messages
751
Reaction score
94
Points
20
Hi,

Saya tahu banyak member sudah lama menggunakan idea ini namun masih banyak yang belum sedar akan idea ini.
Sini saya nak share idea self-segregated account yang selalu saya gunakan.

Apa itu Segregated account? :-?

A separate account used by brokers to keep their customers' money separate from the firm's money. This is done for a few reasons, including creating a clear separation between the two groups of money so neither is used for the wrong purpose, and also to insure that the money can be easily identified as belonging to customers in case anything happens to the firm (such as bankruptcy)

Contoh Broker-Segregated account di InstaForex.com


Example:
The client wants to have the segregated account in InstaForex company on 150000 USD. When the account is opened he/she orders service of segregated account and sends all requested documents. After the service is confirmed by the company, the client needs to fulfill two conditions to receive 150000 USD on the account:

* to transfer 30 %, that is 45000 USD for its replenishment;
* to send the statement of account testifying of presence on his/her bank account remained sum, that is 105000 USD.

Right after all given conditions are fulfilled the client receives the trading account with 150 000 USD on it, and 70 % of this sum are stored on his/her personal bank account, i. e. is protected from any force-majeur risks of the company’s activity. Following the results of each month the client can withdraw the sum over 30 % from the initial deposit, formed as profit, or, on the contrary, is compelled to supplement the trading account up to missing 30 % in case of the loss.

The system of segregated accounts of InstaForex company provides to its clients full protection and guarantee of funds safety which is as high as on your bank’s account.

The minimum sum of deposit for segregated account is 100,000.00 USD.
Self-Segregated Account :
Selepas membaca semua info di atas ini, saya rasa kamu sudah boleh dapat 'tankap' sedikit idea self-segregated account ini.
Kamu hanya deposit jumlah wang yang kamu hendak risikokan.
Wang capital yang selebihnya kamu simpan di bank masing2.
Cth. $1,000 planned capital. $100 sahaja deposit dalam account. $900 simpan dalam bank.

Kelebihan :
-Tidak 'dibuai' dengan risiko memasang volume secara berlebihan
-Effective money management idea
-Risiko broker 'curi duit' dikurangkan (walaupun jarang berlaku tapi lebih baik berjaga2)
-Sesuai untuk trader/investor yang bercapital tinggi
-Best nampak duit kecil jadi besar berkali2 ganda! :D :D
-Memberi peluang yang baik untuk mengemaskini strategy kita dan belajar dari kesilapan jika kita rugi

Keburukan :
-Hanya boleh dipraktikan pada broker yang ber-leverage tinggi supaya wang yang dirisikokan di dalam account trading boleh digunakan sepenuhnya(cth. 1:500 di InstaFX)
-Lebih effective pada broker yang boleh deposit dengan kadar pantas (cth. FX4U, InstaFX) jika rugi
-Sesuai dengan trading style yang tidak menggunakan margin yang tinggi (cth. set and forget method) dan bukan pada style seperti martingale


------------------------------------
QnA dari member CG Section :

syok nampak duit kecik jadi besar?
Jawapan :
Bayangkan kamu plan nak start trading forex dengan USD1,000
Dengan Self-Segregated Money Management technique,
Kamu hanya deposit USD100 dalam account
(selebihnya simpan kat account bank Maybank kamu)
Kemudian selepas sebulan kamu telah membuat growth sebanyak
30% dari capital USD1,000 kamu (ingat, USD900 dalam bank)
*Kira, 30% daripada USD1,000 ialah USD300
Dalam account kamu USD100 sudah menjadi USD400 (campur USD100
starting)

Bagaimanakah perasaan kamu apabila kamu telah hanya
menggunakan USD100 dalam account dan menjadikannya USD400?
:">
Mesti rasa excited kan! :">
kenapa ianya n tidak sesuai untuk teknik martiangle?
Jawapan :
Martiangle ialah satu teknik trading yang banyak mengunakan
margin. Kadang-kala drawdown (DD) system ini amat tinggi.
Kamu memerlukan sejumlah wang yang besar di dalam account
untuk teknik ini. :)
:)cgrock
Comment dan nasihat dari member CG dialualukan
Jangan lupa picit butang Thanks! :D
 
Last edited:
Sponsored Post

Dr.Jay

Fun Poster
Joined
Feb 19, 2007
Messages
751
Reaction score
94
Points
20
Yang best idea money management ni... syok nampak duit kecik jadi besar. :eek:
Kikiki... :))


Ni account real aq kat eForex.com.
Menggunakan US25 account opening bonus mereka time promotion dulu. :))




O ya.. bonus US25 account opening mcm ini bleh jga didapatkan di Forex4you :">
 
Last edited:

Dr.Jay

Fun Poster
Joined
Feb 19, 2007
Messages
751
Reaction score
94
Points
20
My money management technique in action :))
(Account FREE USD25 Forex4You)


Amacam. Best kan? best kan? :">
 

MAIDIN

Super Active Member
Platinum Member
Joined
Feb 21, 2008
Messages
8,164
Reaction score
446
Points
81
bro : yg saya kurang faham ttg ni , boleh bro terangkan :

syok nampak duit kecik jadi besar

dan kenapa ianya n tidak sesuai untuk teknik martiangle
 

MAIDIN

Super Active Member
Platinum Member
Joined
Feb 21, 2008
Messages
8,164
Reaction score
446
Points
81
teknik ape yg bro gunakan , saya tengok TP bro besar gile ...
 

Dr.Jay

Fun Poster
Joined
Feb 19, 2007
Messages
751
Reaction score
94
Points
20
bro : yg saya kurang faham ttg ni , boleh bro terangkan :

syok nampak duit kecik jadi besar

dan kenapa ianya n tidak sesuai untuk teknik martiangle
Ok. No probs. Sini saya terangkan.

syok nampak duit kecik jadi besar
Jawapan :
Bayangkan kamu plan nak start trading forex dengan USD1,000
Dengan Self-Segregated Money Management technique,
Kamu hanya deposit USD100 dalam account
(selebihnya simpan kat account bank Maybank kamu)
Kemudian selepas sebulan kamu telah membuat growth sebanyak
30% dari capital USD1,000 kamu (ingat, USD900 dalam bank)
*Kira, 30% daripada USD1,000 ialah USD300
Dalam account kamu USD100 sudah menjadi USD400 (campur USD100
starting)

Bagaimanakah perasaan kamu apabila kamu telah hanya
menggunakan USD100 dalam account dan menjadikannya USD400?
:">
Mesti rasa excited kan! :">
dan kenapa ianya n tidak sesuai untuk teknik martiangle
Jawapan :
Martiangle ialah satu teknik trading yang banyak mengunakan
margin. Kadang-kala drawdown (DD) system ini amat tinggi.
Kamu memerlukan sejumlah wang yang besar di dalam account
untuk teknik ini. :)
 

Dr.Jay

Fun Poster
Joined
Feb 19, 2007
Messages
751
Reaction score
94
Points
20
teknik ape yg bro gunakan , saya tengok TP bro besar gile ...
Teknik manual biasa jer. Tlatomi, Fozzy, Ichimoku (yg telah saya belajar setiap satu selama 3 tahun) dan trade mereka mengikut jenis market movement semasa. :">
 

sipekan

Fun Poster
Joined
Oct 20, 2008
Messages
487
Reaction score
5
Points
15
MM ko style "Barry's - With ALL the odds" trading system. Dia ada ajar mcm ni.
 

Dr.Jay

Fun Poster
Joined
Feb 19, 2007
Messages
751
Reaction score
94
Points
20
MM ko style "Barry's - With ALL the odds" trading system. Dia ada ajar mcm ni.
longcandleforextrading.com Ini ke system tu?
Wah! Menarik juga system ni. Catch long candle?! :eek:
Must test nih. Thanks for sharing.

:)cgrock
 

sipekan

Fun Poster
Joined
Oct 20, 2008
Messages
487
Reaction score
5
Points
15
longcandleforextrading.com Ini ke system tu?
Wah! Menarik juga system ni. Catch long candle?! :eek:
Must test nih. Thanks for sharing.

:)cgrock
Long Candle lain drpd WithODDs. 2 teknik yg berbeza.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register