Selamat Tahun Baru 2009 - Tunggu Kesannya Bulan September!

CG Sponsors




ronaldinhood

Super Active Member
Platinum Member
Joined
Apr 3, 2006
Messages
9,352
Reaction score
73
Points
70
Lebih kurang 2 minggu lagi tahun baru 2009 akan menjelma. Aku ada story sikit nak share. Ringkasan dari MASTIKA bulan ni.

- Sambutan bermula sejak zaman Babylon kira 4,000 tahun dulu, biasanya pada hari pertama musim bunga.
- Sambutan pada 1 Januari bermula pada tahun 1582 apabila diperkenankan oleh Pope Gregory XIII
- Masyarakat Cina sambut pada hari pertama tahun lunar mereka (Gong Xi Fa Chai) - Antara 21 Januari dan 21 Februari.
- Vietnam sambut Tet Nguyen pada hari sama tahun baru cina
- Tibet sambut tahun baru (Losar) antara Januari dan Mac
- Sikh sambut Vasakhi pada 13 April menandakan bermulanya musim menuai
- Parsi sambut Nowruz pada 20 Mac
- Sambutan Hindu di Bali agak pelik. Tahun baru pada 30 Mac. Hari tu dia orang akan berhenti bercakap, bekalan letrik dihentikan dan semua bertafakur mengingati tuhan. Sapa bising akan ditimpa bencana.
- Thai sambut Songkran antara 13 hingga 15 April
- Yahudi Sambut Rosh Hashanah
- Masyarakat Islam menyambutnya pada 1 Muharam dikenali sebagai Maal Hijrah bersempena dengan penghijrahan Nabi Muhammad SAW dan para pengikut dari Mekah ke Madinah.


Di Malaysia? Ia dirayakan dengan pesta bunga api, perta-pestaan, konsert dan segelintirnya dengan cara bermesra-mesraan dengan pasangan kekasih hingga ke bilik tidur. Sembilan bulan kemudian iaitu pada September, lahirlah anak yang dicipta pada malam tahun baru itu. Kalau tidak percaya, tunggulah...


SELAMAT TAHUN BARU KEPADA SEMUA WARGA CARIGOLD
!!!:)cgrock
 
Last edited:
Sponsored Post

faridsylar

Active+ Member
Joined
Jan 25, 2008
Messages
3,091
Reaction score
27
Points
30
huahaha aku baru lepas baca mastika bulan nie... memang orait!!! belilaa mastika januari 2009...
 

cay3869

Active+ Member
Joined
Mar 11, 2007
Messages
3,095
Reaction score
43
Points
30
ramai anak di lahirkan 10 september 2009.. :D
 

rakyat_jelata

Active+ Member
Joined
Dec 8, 2008
Messages
3,387
Reaction score
131
Points
38
sembilan bulan ke ?
bkn kena tambah lg sepuluh hari ke ?
 

Dellyx

Fun Poster
Joined
Aug 15, 2008
Messages
863
Reaction score
7
Points
15
haaa hehe nape aku tak paham ni? keke ape sebenarnya bulan september?
 

nazwa69.net

Super Active Member
Joined
Feb 20, 2007
Messages
5,729
Reaction score
61
Points
75
haaa hehe nape aku tak paham ni? keke ape sebenarnya bulan september?
maka keluar la anak2 yang tak berdosa... tapi mak bapak berdosa sebab bertenggek malam tahun baru :))
 
Sponsored Post
Top
Log in Register