Sekadar Keluhan hati seorang pengembara trader

Live Forex Chart

Currency
Rates
EUR / USD
1.20399
USD / JPY
107.343
GBP / USD
1.39460
USD / CHF
0.92358
USD / CAD
1.26446
EUR / JPY
129.240
AUD / USD
0.7787

CG Sponsors




the_one

Active+ Member
Joined
Apr 2, 2009
Messages
3,944
Reaction score
208
Points
33
Salam semua warga carigold, ini sekadar keluhan hari seorang trader

sebelum saya bermula sebagai seorang trader,saya seorang yang berminat pasal bisnes, + + dalam bidang investment, setelah beberapa lama berfikir, tiba2 saya diperkenalkan dengan forex, yang memperkenalkan forex kepada saya adalah ayah saya (akan tetapi ayah saya tidak tahu trade forex) . Saya diajar oleh seorang anak rakan kepada ayah saya tentang basic forex dan platfom marketiva. Bersyukur kerana dalam 1 jam diajar tentang forex,saya dapat memahami lebih kurang 80peratus pasal forex. (Hanya basic, bukan teknik lagi)

kemudian saya berjumpa satu website yang menerujakan saya pada waktu itu, itu ialah website KUASAFOREX. Saya masih ingat lagi ayat yang tertera di website itu yang menerujakan saya ( BERIKAN SAYA LAPTOP DA INTERNET, SAYA BOLEH MENUKARKAN WANG MENJADI RM10000) lebih kurang begitu la bunyinya, setelah beberapa hari berfikir, saya membeli ebooks kuasa forex dan indikatornya yang berharga RM tut tut tut. Selepas takut harga nya akan diubah menjadi lebih mahal. Padahal dah beberapa tahun masih x ubah2....oklah, pendek cerita... setelah sekian lama berjuang dalam bidang forex, pejam celik pejam celik, saya sudah tahun ke 3 di dalam bidang ini, sudah banyak sifoo saya berjumpa samada masyur @ tidak, samada dikenali ramai @ tidak, sudah banyak ebboks saya baca, S&R saya sudah baca,Chart pattern saya sudah baca,Candlestick, trade with trend,correlation, and whatever dalam 3 tahun ini, kemudian setelah semua itu saya belajar, dengan rasa penuh yakin, saya topup semula akaun saya( saya masih tidak mc cuma modal semakin berkurang) untuk hidup baru, akan tetapi sehingga kini modal saya masih berkurang dan tiada untung

semua ini saya apply dalam trading saya :

1. TRADE WITH TREND
2. SUPPORT & RESISTANCE
3.CANDLESTICK WEEKLY+DAILY+4H
4.KEK LAPIS (CUMA 2 LAPIS)
5.MENGUNAKAN HANYA 1 INDIKATOR IAITU TRIX(DARI COBRA SYSTEM FF)..DENGAN ALASAN KISS(KEEP IT SIMPLE ******)
6. MM YANG BETUL(3.5 percent each trade)
7.CUT LOST WHERE NEEDED
8.LOCK PROFIT +1 ( CUT THE LOSSES AND LET THE WINNER RUN)
9.NO SCALP, JUST SWING
10. ONLY USE TF4H AND ABOVE
11.BUY @ LOW SELL @ HIGH( HANYA AMBIK SIGNAL DI RANGE FIBO 38.2 KE 100)
12.PSIKOLOGI( Saya xkisah akaun saya MC, sebab saya angap itu cuma demo,walaupun real,tapi jauh di sudut hati, masih terasa luka luka akibat rugi)
13.DISIPLIN ( saya hanya mengambil signal setelah semua syarat saya tetapkan telah dipenuhi)

Tapi persoalan yang bermain difikiran saya, setelah semua saya apply, mengapakah akaun saya masih lagi semakin menurun jumlahnya.

Adakah masih tidak cukup lagi ilmu saya. Apa lagi yang saya perlukan? give up dan cari bisnes lain, tidak, saya tidak pernah berfikir untuk give up, saya tidak akan mengalah demi untuk menjadi FTT yang berjaya. Itu impian saya.

Adakah ini bermaksud, rezeki saya dalam bidang ini masih tidak sampai. Kadang kadang kita terlupa yang rezeki itu semua datang dari Allah. Itulah yang saya tanamkan dalam hati saya, setiap kali saya mengalami kerugian, saya kana berkata, masa saya masih belum sampai..

Tujuan thread ini?

saya cuma ingin sedikit idea dari tuan2, puan2 trader2 semua, apakah yang masih tidak cukup dalam trading saya, selepas saya senaraikan cara trading saya, apakah yang masih saya tertingal?? segala feedback amatlah saya hargai. :):):)
 
Sponsored Post

gihaz

Active Member
Joined
Mar 19, 2008
Messages
1,468
Reaction score
71
Points
30
tak sesuai utk swing trade kut... try scalp plak, tp 10-20pips jadi laa..
 

the_one

Active+ Member
Joined
Apr 2, 2009
Messages
3,944
Reaction score
208
Points
33
tak sesuai utk swing trade kut... try scalp plak, tp 10-20pips jadi laa..
dah pernah belajar scalp ,banyak teknik dah, pon kurang menjadi :)
hati jadi tak tenang bila scalp, bila swing hati jadi tenang, tapi asik kena SL
 

vaksin

Active Member
Joined
Jul 4, 2006
Messages
1,696
Reaction score
11
Points
25
forex xleh untung... confirm rugi...
aku main demo dh 5 tahun, x untung pn...
 

the_one

Active+ Member
Joined
Apr 2, 2009
Messages
3,944
Reaction score
208
Points
33
forex xleh untung... confirm rugi...
aku main demo dh 5 tahun, x untung pn...
jangan cakap mcm tu, ada je yang untung,siap financal freedom, cuma kita tak untung, mesti ada silap :)cgrock
 

abahmu

Legendary Member
Joined
Feb 21, 2007
Messages
17,952
Reaction score
125
Points
123
ko main martingle manual je..sell/buy kat r3/s3..insyaallah boleh profit...aku maintain dgn teknik ni je skrg..sblm2 ni 1001 jenis teknik guna buat sakit kepala je hehe..
 

MOD jr.

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
May 29, 2008
Messages
23,582
Reaction score
134
Points
133
ko main martingle manual je..sell/buy kat r3/s3..insyaallah boleh profit...aku maintain dgn teknik ni je skrg..sblm2 ni 1001 jenis teknik guna buat sakit kepala je hehe..
betul2...aku pun kalau dah buntu sangat.. aku buy je untuk sebulan...20 hari trade..:)) setel masalah
 

EoneT76

Fun Poster
Joined
Jun 25, 2010
Messages
436
Reaction score
13
Points
15
cuba bgtau teknik trix tu kat sini bleh sama2 kita kaji

saya scalp je.....tf 1m......tapi kena tgk tf besar gak....tgk trend
 

EoneT76

Fun Poster
Joined
Jun 25, 2010
Messages
436
Reaction score
13
Points
15
apabila dah poppit 20 pip....pasang hedging....lock position
jgn letak sl 1 pip....selalunya kena
saya biasanya apabila nak trade....saya akan kira brape saya sanggup kalah dulu, dari situ saya target mana nak letak sl dan mm
insyaAllah tuan akan berjaya...jgn putus asa
 

ARIFFX

Legendary Member
Platinum Member
Joined
Mar 27, 2008
Messages
12,037
Reaction score
159
Points
123
Salam semua warga carigold, ini sekadar keluhan hari seorang trader

sebelum saya bermula sebagai seorang trader,saya seorang yang berminat pasal bisnes, + + dalam bidang investment, setelah beberapa lama berfikir, tiba2 saya diperkenalkan dengan forex, yang memperkenalkan forex kepada saya adalah ayah saya (akan tetapi ayah saya tidak tahu trade forex) . Saya diajar oleh seorang anak rakan kepada ayah saya tentang basic forex dan platfom marketiva. Bersyukur kerana dalam 1 jam diajar tentang forex,saya dapat memahami lebih kurang 80peratus pasal forex. (Hanya basic, bukan teknik lagi)

kemudian saya berjumpa satu website yang menerujakan saya pada waktu itu, itu ialah website KUASAFOREX. Saya masih ingat lagi ayat yang tertera di website itu yang menerujakan saya ( BERIKAN SAYA LAPTOP DA INTERNET, SAYA BOLEH MENUKARKAN WANG MENJADI RM10000) lebih kurang begitu la bunyinya, setelah beberapa hari berfikir, saya membeli ebooks kuasa forex dan indikatornya yang berharga RM tut tut tut. Selepas takut harga nya akan diubah menjadi lebih mahal. Padahal dah beberapa tahun masih x ubah2....oklah, pendek cerita... setelah sekian lama berjuang dalam bidang forex, pejam celik pejam celik, saya sudah tahun ke 3 di dalam bidang ini, sudah banyak sifoo saya berjumpa samada masyur @ tidak, samada dikenali ramai @ tidak, sudah banyak ebboks saya baca, S&R saya sudah baca,Chart pattern saya sudah baca,Candlestick, trade with trend,correlation, and whatever dalam 3 tahun ini, kemudian setelah semua itu saya belajar, dengan rasa penuh yakin, saya topup semula akaun saya( saya masih tidak mc cuma modal semakin berkurang) untuk hidup baru, akan tetapi sehingga kini modal saya masih berkurang dan tiada untung

semua ini saya apply dalam trading saya :

1. TRADE WITH TREND
2. SUPPORT & RESISTANCE
3.CANDLESTICK WEEKLY+DAILY+4H
4.KEK LAPIS (CUMA 2 LAPIS)
5.MENGUNAKAN HANYA 1 INDIKATOR IAITU TRIX(DARI COBRA SYSTEM FF)..DENGAN ALASAN KISS(KEEP IT SIMPLE ******)
6. MM YANG BETUL(3.5 percent each trade)
7.CUT LOST WHERE NEEDED
8.LOCK PROFIT +1 ( CUT THE LOSSES AND LET THE WINNER RUN)
9.NO SCALP, JUST SWING
10. ONLY USE TF4H AND ABOVE
11.BUY @ LOW SELL @ HIGH( HANYA AMBIK SIGNAL DI RANGE FIBO 38.2 KE 100)
12.PSIKOLOGI( Saya xkisah akaun saya MC, sebab saya angap itu cuma demo,walaupun real,tapi jauh di sudut hati, masih terasa luka luka akibat rugi)
13.DISIPLIN ( saya hanya mengambil signal setelah semua syarat saya tetapkan telah dipenuhi)

Tapi persoalan yang bermain difikiran saya, setelah semua saya apply, mengapakah akaun saya masih lagi semakin menurun jumlahnya.

Adakah masih tidak cukup lagi ilmu saya. Apa lagi yang saya perlukan? give up dan cari bisnes lain, tidak, saya tidak pernah berfikir untuk give up, saya tidak akan mengalah demi untuk menjadi FTT yang berjaya. Itu impian saya.

Adakah ini bermaksud, rezeki saya dalam bidang ini masih tidak sampai. Kadang kadang kita terlupa yang rezeki itu semua datang dari Allah. Itulah yang saya tanamkan dalam hati saya, setiap kali saya mengalami kerugian, saya kana berkata, masa saya masih belum sampai..

Tujuan thread ini?

saya cuma ingin sedikit idea dari tuan2, puan2 trader2 semua, apakah yang masih tidak cukup dalam trading saya, selepas saya senaraikan cara trading saya, apakah yang masih saya tertingal?? segala feedback amatlah saya hargai. :):):)

pendapat saya:
TT dah terpengaruh dari segi minda dgn ayat KUASAFOREX tu.

dulu, saya mmg ada cita2 yg sama mcm TT bila baca ayat KUASAFX, tapi sekarg saya dah sedar. financial freedom bukan hanya melalui FX sahaja, banyak lagi bnda lain yg boleh buat duit,,:D

nasihat saya:
jgnlah terlampau berangan nak jadi kaya-raya, niat dalam hati kena betul, kalau terlampau berangan, bila gagal nanti kecewanya nanti hanya allah yg tahu.. :D

tips:
sekali-sekala cuba try buat bnda lain pulak, buat yg simple2 mcm PTC ke.. ada masa kita kena lupakan jap mt4.. release tension beb.. :D

~just my2posen~
 
Sponsored Post
Top
Log in Register