BTC USD 39,858.5 Gold USD 1,796.90
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Ask/Help Sekadar bertanya pendapat

rose ann

Freshie
Joined
Nov 8, 2020
Messages
15
Reaction score
1
Points
8
sekadar bertanya... kepada senior sini semua..

saya dengan adik pergi semenanjung cari kerja...
bos tanya kami ada pengalaman kerja apa..saya bagitau saya ada pengalaman kerja reception spa
adik pengalaman kerja therapist..
bos cakap okey boleh terima so bila boleh datang semenanjung kalau boleh secepat mungkin la ..
hostel semua di sediakan. smpai saja di semenanjung trus kerja..
minggu kedua sudah sign kontrak [email protected] borang kerja saja..
untuk setahun.. bulan pertama kerja okey.. semua okey..bos sporting .. tapi makin lama makin tidak kena semua..
bulan kedua kami di bawa ke lawyer supaya sign kontrak kami ok saja sebab fikir cari duit..dalam kontrak tertulis dalam 1 minggu cuti 1 hari..
kerja sampai jam 12 tengah malam..saja
tidak boleh balik kampung halaman selama bekerja..
dalam kontrak tiada tertulis kalau tidak sampai target sendiri 3k potong gaji
dalam kontrak tiada tertulis segala barang hilang di kedai potong gaji
dalam kontrak tiada tulis kalau cuti kena turun juga sebab banyak costumer
cuti susah dapat
potong gaji atas sebab sebab yang tidak munasabah(sperti bawa terbawa selipar kedalam kedai)
sales tidak sampai target hari hari kena marah sampai semua pekerja stress.. sedangkan therapist hanya bagi rekomen pada pelanggan saja mana boleh memaksa. sampai kami kena halau dari hostel atas sebab bawa lelaki masuk tapi cctv ada bukti kami tidak pernah bawa siapa pun masuk. personal life kami kena masuk campur even kami jumpa kawan di luar..potong gaji sekiranya jumpa kawan
kami kerja sudah lebih 3 bulan tapi kontrak belum kena bagi . alasan bos kami kena bagi alamat kampung then dari kampung kena hantar balik ke tempat kerja . so sekarang saya mau minta pendapat abang2 or kakak2 .. kalau kami balik ke kampung halaman then tidak mau balik k tempat kerja kami .. kami kena tangkap kah???
 
Sponsored Post

maxpda

Super Active Member
Joined
Jan 15, 2007
Messages
7,748
Reaction score
293
Points
91
sekadar bertanya... kepada senior sini semua..

saya dengan adik pergi semenanjung cari kerja...
bos tanya kami ada pengalaman kerja apa..saya bagitau saya ada pengalaman kerja reception spa
adik pengalaman kerja therapist..
bos cakap okey boleh terima so bila boleh datang semenanjung kalau boleh secepat mungkin la ..
hostel semua di sediakan. smpai saja di semenanjung trus kerja..
minggu kedua sudah sign kontrak [email protected] borang kerja saja..
untuk setahun.. bulan pertama kerja okey.. semua okey..bos sporting .. tapi makin lama makin tidak kena semua..
bulan kedua kami di bawa ke lawyer supaya sign kontrak kami ok saja sebab fikir cari duit..dalam kontrak tertulis dalam 1 minggu cuti 1 hari..
kerja sampai jam 12 tengah malam..saja
tidak boleh balik kampung halaman selama bekerja..
dalam kontrak tiada tertulis kalau tidak sampai target sendiri 3k potong gaji
dalam kontrak tiada tertulis segala barang hilang di kedai potong gaji
dalam kontrak tiada tulis kalau cuti kena turun juga sebab banyak costumer
cuti susah dapat
potong gaji atas sebab sebab yang tidak munasabah(sperti bawa terbawa selipar kedalam kedai)
sales tidak sampai target hari hari kena marah sampai semua pekerja stress.. sedangkan therapist hanya bagi rekomen pada pelanggan saja mana boleh memaksa. sampai kami kena halau dari hostel atas sebab bawa lelaki masuk tapi cctv ada bukti kami tidak pernah bawa siapa pun masuk. personal life kami kena masuk campur even kami jumpa kawan di luar..potong gaji sekiranya jumpa kawan
kami kerja sudah lebih 3 bulan tapi kontrak belum kena bagi . alasan bos kami kena bagi alamat kampung then dari kampung kena hantar balik ke tempat kerja . so sekarang saya mau minta pendapat abang2 or kakak2 .. kalau kami balik ke kampung halaman then tidak mau balik k tempat kerja kami .. kami kena tangkap kah???

dalam kontrak kan ada tulis kalau nak berenti kena bagi surat 1month notice... ke xda?
 

rose ann

Freshie
Joined
Nov 8, 2020
Messages
15
Reaction score
1
Points
8
dalam kontrak kan ada tulis kalau nak berenti kena bagi surat 1month notice... ke xda?
dalam kontrak kan ada tulis kalau nak berenti kena bagi surat 1month notice... ke xda?
tiada...kami tdk pernh mlnggr kontrak tapi bos layan kmi mcm kmi buat kes besar..selalu kena potong gaji tempoh percubaan pun tiada..
 

maxpda

Super Active Member
Joined
Jan 15, 2007
Messages
7,748
Reaction score
293
Points
91
tiada...kami tdk pernh mlnggr kontrak tapi bos layan kmi mcm kmi buat kes besar..selalu kena potong gaji tempoh percubaan pun tiada..

ooo, kena tengok balik kontract.. kalau langgar akan kena apa..

dan tolong check dengan pejabat buruh..diorang boleh tolong kalau kontrak berat sebelah..

biasa langgar kontrak xkena tangkap pun tapi mungkin ade denda je..kalau ade buat kesalahan yang melibatkan polis seperti kecurian.. itu dah lain cerita la..
 

rose ann

Freshie
Joined
Nov 8, 2020
Messages
15
Reaction score
1
Points
8
ooo, kena tengok balik kontract.. kalau langgar akan kena apa..

dan tolong check dengan pejabat buruh..diorang boleh tolong kalau kontrak berat sebelah..

biasa langgar kontrak xkena tangkap pun tapi mungkin ade denda je..kalau ade buat kesalahan yang melibatkan polis seperti kecurian.. itu dah lain cerita la..
masalahnya kontrak tu tiada sama kami.. sampai sekarang kontrak tu tiada d bagi
 

Mata_Pena

Forum Troll, Multiple ID Cricket
Joined
Oct 22, 2008
Messages
5,397
Reaction score
1,862
Points
141
masalahnya kontrak tu tiada sama kami.. sampai sekarang kontrak tu tiada d bagi

Pegi pejabat buruh. Mintak nasihat.
Negara ada undang2 buruh. Kontrak yg tah pape x ikut law kira void.

Sana diorang akan protek hak pekerja.

Dari cerita.. kes ni mcm simple.
Pekerja bukan hamba abdi.
 

ahimsa99

Fun Poster
Joined
Oct 31, 2013
Messages
997
Reaction score
52
Points
30
asal mana ni?sabah ka?.. pindah kerja atau cari kerja tempat lain saja la sis..kontrak tu rasanya berat sebelah..kalau sis masih kerja sana, bahaya untuk lapor ke jabatan buruh..seeloknya pindah dulu..
 

rose ann

Freshie
Joined
Nov 8, 2020
Messages
15
Reaction score
1
Points
8
Pegi pejabat buruh. Mintak nasihat.
Negara ada undang2 buruh. Kontrak yg tah pape x ikut law kira void.

Sana diorang akan protek hak pekerja.

Dari cerita.. kes ni mcm simple.
Pekerja bukan hamba abdi.
mau juga prgi tp kn skrg pkp.. smua urusan mna la dpt d urus..
 

rose ann

Freshie
Joined
Nov 8, 2020
Messages
15
Reaction score
1
Points
8
asal mana ni?sabah ka?.. pindah kerja atau cari kerja tempat lain saja la sis..kontrak tu rasanya berat sebelah..kalau sis masih kerja sana, bahaya untuk lapor ke jabatan buruh..seeloknya pindah dulu..
iya.. dari sabah.. kami sudah pindah.. tp boss hari2 harrass kmi melalui whatsapp dia hantar surat dari lawyer melalui whatsapp.. boleh kh tu..
 

ahimsa99

Fun Poster
Joined
Oct 31, 2013
Messages
997
Reaction score
52
Points
30
iya.. dari sabah.. kami sudah pindah.. tp boss hari2 harrass kmi melalui whatsapp dia hantar surat dari lawyer melalui whatsapp.. boleh kh tu..
na ngam la tu..dia ugut saja tu..dia pun sendiri tida beranai bawa pi mahkamah ni kes,pasal macm kes penganiayaan..apa pun hati2 ja..mana tau dia main luar..cari sedia family atau saudara2 di sana..
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register