BTC USD 23,181.3 Gold USD 1,928.90
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Sejarah komunis di Selangor

eboss

CG Hardcore
gemgem
Messages
85,652
Paid Membership
Joined
Nov 29, 2007
Messages
85,652
Reaction score
1,896
Points
591
Rahmat Serangan Jepun

Jepun menduduki Tanah Melayu bermula dari pendaratan di Singgora, Thailand, Patani dan Kota Bharu pada 8 Disember 1941. Seterusnya menduduki Kajang dan Kelang pada 11 Januari 1942.

Serangan Jepun 1941-1945 merupakan 'rahmat tersembunyi' kepada pergerakan komunis. Parti Komunis Malaya yang dikenali sebelumya sebagai MPAJA dapat senjata yang dibekalkan oleh British. Selain itu kekejaman Jepun terhadap orang Cina menyebabkan komunis mendapat simpati daripada kaum Cina.

Pada Mac 1942, hasil rundingan pemimpin komunis Lai Tek atau Loi Tak dengan pegawai tentera British Mejar Chapman, seramai 165 orang pemuda Cina komunis telah dilatih di 101 Special Training School di Singapura. Mereka ini kemudian dihantar ke Selangor, Negeri Sembilan dan Johor untuk membentuk tentera MPAJA atau tentera Bintang Tiga. Kebanyakan pemuda ini berumur 19 tahun ke atas.

Rejimen Menuntut Kemerdekaan

(First Independent Regiment) yang dijuarai oleh Bintang Tiga telah dibentuk di Selangor pada Mac 1942. Hampir keseluruhannya disertai oleh pemuda Cina. Tidak ada pemuda Melayu atau India, walaupun Bintang tiga bermaksud tiga kaum iaitu Melayu, Cina dan India.

Ambil alih kuasa selama 15 hari

Apabila Jepun menyerah kalah pada 3 September 1945 dan British pula lambat 15 hari mengambil alih kuasa daripada Jepun, menyebabkan komunis mengambil alih kuasa.

Pasukan komunis telah keluar dari hutan dan mengambilalih kuasa di kampung, pekan dan bandar di Kajang, Rasa, Semenyih dan lain-lain. Pihak komunis merasakan perjuangan bersenjata mereka telah berjaya dan patut diberi kuasa memerintah. Mereka menipu rakyat bahawa Jepun kalah dan berundur dari Tanah Melayu kerana tentangan hebat daripada mereka.

Kekejaman komunis dan tindakan silap mereka selama 15 hari itu ialah:

mengadakan perbicaraan sendiri
melakukan kezaliman
membunuh orang Melayu dan Cina
mengancam seluruh penduduk
mengutip wang secara kekerasan.
merampas bangunan yang diperlukan untuk dijadikan pejabat.
mendakwa komunis telah menewaskan tentera Jepun.
mencari polis Melayu yang didakwa bersubahat dengan tentera Jepun.
menggeledah kampung-kampung Melayu yang didakwa bersubahat dengan Jepun.
MPAJA telah membunuh seramai 2,542 orang Cina, Melayu dan India yang disyaki menjadi tali barut Jepun.

Keganasan yang komunis lakukan

20% senjata tidak dipulangkan oleh komunis. Hanya 6,800 ahli MPAJA menyerahkan senjata dan rela menyerahkannya kepada pihak berkuasa di seluruh Tanah Melayu.
 
Sponsored Post

eboss

CG Hardcore
gemgem
Messages
85,652
Paid Membership
Joined
Nov 29, 2007
Messages
85,652
Reaction score
1,896
Points
591
Aktiviti komunis di Kajang dan Semenyih, Selangor

1948 pihak berkuasa telah menjumpai satu tempat simpanan senjata komunis di Kajang. Senjata ini dipercayai senjata yang dibekalkan oleh British semasa pendudukan Jepun dahulu.

27 Jun 1948, seorang mandur penoreh getah berangsa Cina di Estet Braemar, Kajang telah ditembak mati di luar sebuah kedai di sebuah kampung kecil di Sungai Kantan pada 10.15 malam. Dalam badannya diselitkan secebis nota dalam bahasa Cina yang berbunyi "to destroy labour thief". Estet Braemar ialah Taman Saujana Impian, Kajang sekarang ini.

23 Julai 1948, pendaftaran kebangsaan dan penggunaan kad pengenalan telah diperkenalkan di seluruh Tanah Melayu. Ia bertujuan untuk membezakan penduduk yang mematuhi undang-undang dengan mereka yang berniat untuk menyebarkan unsur subversif. Mereka yang tiada kad pengenalan akan dituduh sebagai komunis.

Julai - 2 November 1948 beberapa kejadian subversif berlaku di Kampung Kachau, Semenyih .

Julai 1948 seorang kanak-kanak lelaki British telah dibunuh di Kampung Kachau, Semenyih.

Sejak 10 Ogos 1948 kedai-kedai Cina yang meriah di Kajang ditutup, jalan raya yang sibuk menjadi lengang kerana ancaman dan ungutan komunis

15 Ogos 1950 pengurus ladang getah Sir Day dari Ladang Glenshiled, Kajang dibunuh. Turut terbunuh 2 polis konstable dan keraninya Lee Bien Chee. 13 orang pengganas komunis membunuh mereka ketika dalam perjalanan ke Sungai Reko. Turut hilang wang RM4,062.30, 1 senapang riflle jenis 313 dan senapang pendek.

Jam 2 pagi, 2 November 1948, segerombolan komunis telah membakar rumah asap dan gudang getah di Ladang Dominion, Semenyih.

2 November 1948, rumah-rumah setinggan Cina dan kedai-kedai di Kampung Kachau, Semenyih telah dibakar oleh pasukan keselamatan British dan diarahkan pindah ke pekan Semenyih, Seremban dan negeri Johor. Sebahagian yang lain diarahkan pindah ke Kampung Baru Semenyih. Kampung Kachau ini disyaki menjadi tempat persembunyian komunis. Di belakang Kampung Kachau ada sebuah bukit dan dijadikan sebagai kubu komunis. Kini tempat tersebut dijadikan Tanah Perkuburan Nirwana, Semenyih.

Seluruh kampung telah hangus dijilat api. Lebih kurang 500 penghuni kehilangan tempat tinggal. Mereka diarahkan pindah dalam tempoh sejam pada malam itu juga . Mereka turut berdepan dengan kekurangan makanan. Sebanyak 61 buah rumah di Kampung Kachau (berhadapan dengan rumah Cikgu Abdul Azis bin Mohd Noor di Kampung Pasir/Kampung Kachau) telah dibakar. Kesan-kesan peninggalan tapak rumah yang terbakar masih ada sehingga sekarang. Contohnya perigi, batu lapik tiang rumah , tapak kedai dan lain-lain. Kebanyakan ialah rumah setinggan Cina dan deretan beberapa buah kedai Cina.

Pihak pengganas komunis telah melancarkan serangan hendap ke atas penduduk kampung di Kajang dan Semenyih sehingga menyebabkan seorang pengurus ladang terbunuh.

2 November 1949, polis menangkap 500 orang yang disyaki menjadi talibarut komunis di Semenyih dan Kajang. Polis telah menemui 10 buah khemah dan 13 pondok atap. Kebanyakan mereka ialah orang tua, kanak-kanak dan kaum wanita. Sedangkan kaum lelaki majoritinya telah masuk ke hutan menyertai pengganas komunis. Penahanan dan pembakaran pondok atap setinggan-setinggan Cina ini telah menyebabkan penghuni mencari perlindungan di bandar atau di Kuala Lumpur dan menyebabkan kesesakan di bandar.

Seramai 2,000 penduduk Balakong diarahkan pindah kerana bersimpati dengan komunis. Mereka turut memberi bantuan ubat, makanan, wang dan pelbagai peralatan lain kepada pengganas komunis. Sebahagian mereka membantu komunis secara paksa atau sukarela.

Pada 1950 seramai 60 penduduk setinggan sekitar Semenyih telah ditahan oleh pihak komunis atas tuduhan kerana memberi bantuan kepada komunis. Mereka merahsiakan maklumat tentang pergerakan komunis di Semenyih. Sebaliknya mereka memberi pelbagai jenis bantuan secara sukarela kepada pengganas komunis.

28 Februari 1950 pembunuhan seorang guru di sebuah sekolah Melayu di Semenyih. Tapi kes ini tidak dilaporkan kerana ketika itu mahu merahsiakan kes pembunuhan tersebut oleh pengganas komunis.

Pada 12 Mac 1950 kira-kira jam 11 pagi, tiga pengganas Cina bersenjata menembak mati dua orang Melayu di Ladang Kampung Kachau, Semenyih ketika mangsa sedang memetik buah kelapa.

Sebuah lori yang membawa susu getah dalam perjalanan menuju Estet Sungai Tangkas, Bangi telah diserang hendap oleh pengganas komunis. Pemandu lori dibunuh dan lori telah dibakar. Semua penoreh getah di ladang itu diancam bunuh ketika menoreh getah.

Pada Disember 1950, seorang Pegawai Daerah Mantin, Negeri Sembilan bersama 5 orang polis konstable dan 1 polis berbangsa Cina telah diserang hendap di Batu 11, Semenyih. Tempat itu berhampiran dengan Kampung Sungai Pening berhampiran dengan Perkuburan Cina Nirwana dan air terjun Sungai Tekala, Semenyih .

Pada 1950 Sarjan Blenkinsop, seorang pegawai British bersama SC Jarmari, SC Haji Abdul Ghani , SC Akri dan SC Basir dan seorang pekerja ladang dan jip polis mereka telah diserang hendap di Batu 15, Jalan Jekang, Dengkil ketika dalam perjalanan ke Ladang Teras Jernang, Bangi. Sarjan Blenkinsop dan SC Abdul Ghani terbunuh.

Sir Harold Brigg mengklasifikasikan Kampung Kachau sebagai kawasan komunis yang aktif. Tambahan pula sejak 30 Oktober 1948, bilangan setinggan Cina meningkat secara mendadak di Semenyih. British telah mengadakan ‘operasi menyoal siasat di Kampung Kachau‘ pada 20 Julai 1948. Rumah-rumah setinggan ini disyaki menjadi rumah persembunyian komunis.

25 Januari 1950 seorang penghulu Hulu Langat telah ditembak. Beliau telah cedera dan keretanya rosak teruk. Beliau dalam perjalanan pulang dari pejabat ke kampungnya.

1950 kerajaan bertindak melaksanakan Peraturan Darurat 17D untuk memutuskan hubungan penduduk Semenyih dengan pihak komunis. Di bawah peraturan tersebut, seramai 1,500 penduduk Semenyih telah dipindahkan dan dihantar ke pusat pemulihan di Kluang, Johor.

Seramai 6 orang penduduk Sungai Long, Kajang telah ditangkap oleh polis berikutan penemuan enam buah khemah komunis . Mereka telah ditahan di Kajang dan kemudian dihantar pulang ke negara China. Tindakan ini dibawah Peraturan Darurat 17D. Beberapa orang penduduk di Sungai Jelok, Kajang turut dikenakan tindakan yang sama. Terdapat banyak ladang getah dan kawasan bukit-bukit di Sungai Jelok.

15 Februari 1951 seramai 1,500 penduduk melayu Jenderam, Sepang, telah dipindahkan ke kem tahanan Kluang, Johor. Kebanyakan pengganas komunis Melayu yang beroperasi di sempadan Selangor dan Negeri Sembilan datangnya dari pemuda Melayu Kampung Jenderam. Mereka ada pertalian persaudaraan atau berasal dengan tokoh komunis seperti Tan Malaka dari Sumatera, Indonesia.

Pada 28 Mac 1951, jam 9 pagi, Wong Kim Poh yang bertugas sebagai Timbalan Pegawai Penempatan Semula telah ditembak mati oleh pengganas komunis dalam satu serang hendap di Balakong. Beliau bertugas bersama dengan kontraktor dan beberapa orang pekerja penempatan semula.

Pada 1 Julai 1951, perintah darurat dilaksanakan di Kajang, Semenyih dan Broga akibat pembunuhan enam pegawai polis dalam satu kejadian serang hendap.

Menurut W.G.S Cony, terdapat 46 buah kampung baru di Selangor. Antaranya ialah Kampung Baru Semenyih dan Kampung Baru Melayu (Kampung Sentosa) Semenyih.

13 Januari 1953, kerajaan mengumumkan catuan dan kawalan makanan di selatan Selangor bagi menghapuskan saki baki gerombolan pengganas komunis di Kajang.

Polis memburu secara besar-besaran ketua pengganas komunis bernama Liew Kon Kim di Sungai Pelek, Sepang. Liew Kon Kim ada janggut dan orang Melayu Semenyih menggelarnya Janggut sahaja.

Pada 1954 pengasas pengganas komunis bernama Liew Kon Kim dan Lau Cheng telah dapat dibunuh di Kuala Selangor. Tempat operasi Liew Kon Kim ialah di sekitar Sungai Jelok. Dia telah melarikan diri ke Kuala Selangor.

16 Januari 1956 - Timbalan Setiausaha Agung Parti Komunis Malaya bernama Yeong Kwo dibunuh. Kawasan utama operasinya ialah di Semenyih dan Kajang. Pembunuhan ini memberi tamparan hebat kepada pergerakan pengganas komunis. Moral mereka semakin merosot untuk berjuang. Pengganas komunis yang terselamat telah menyerah diri dan keluar dari hutan. Sebahagiannya pula berundur ke kawasan sempadan Thailand.

31 Julai 1960, darurat diisytiharkan tamat setelah mendapati pergerakan komunis semakin lemah dan berjaya dipatahkan. Namun sakibaki komunis masih wujud dan bertempur dengan tentera Malaysia di Lebuhraya Timur Barat terutama dalam Operasi Gonzales.

2 Disember 1989, Perjanjian Perletakan Senjata antara Kerajaan Malaysia, Kerajaan Thailand dengan Parti Komunis Malaya telah dibuat di Hotel Le Garden, Haadyai, Thailand ditandatangani. Perjanjian ini dinamakan Perjanjian Haadyai. Ini berikutan keruntuhan kerajaan komunis di Rusia dan Kerajaan komunis China tidak berminat lagi membantu Parti Komunis Malaya. Turut serta dalam perjanjian tersebut ialah Chin Peng, Rashid Maidin, Dato Rahim bin Noor, Dato Megat Junid Megat Ayub dan lain-lain.

18 Jun 1948 darurat diisytiharkan oleh Sir Edward Gent di Tanah Melayu kerana perjuangan komunis semakin hebat dan memuncak. Komunis berikrar melakukan pemberontakan bersenjata.

15 Oktober 1949 seramai 28 setinggan Cina di Batangkali dihukum bunuh kerana menjadi talibarut komunis.

29 November 1951 Sekolah Menengah Chung Hua di Kelang, Selangor telah ditutup kerana diresapi pengaruhi komunis, menyimpan bendera komunis dan menjalankan kegiatan subversif.

Seorang guru telah ditahan oleh pihak berkuasa British kerana menjalankan kegiatan bawah tanah. Beliau ialah guru sekolah malam Phing Man di Rasa, Selangor. Kertas-kertas, buku, catatan harian dan surat-surat telah dirampas kerana terbukti dia amat aktif dalam kegiatan menyebar fahaman komunis.
 

2618918

Active+ Member
gem
Messages
3,698
Joined
Aug 8, 2012
Messages
3,698
Reaction score
2,138
Points
171
Awards
1
British beri senjata pada komunis lawan jepun.
Jepun kalah, komunis take over.
Melayu tunggu british balik lawan komunis.
Melayu merdeka & ikut perlembagaan british. (Plan British berjaya)

(First Independent Regiment) yang dijuarai oleh Bintang Tiga telah dibentuk di Selangor pada Mac 1942. Hampir keseluruhannya disertai oleh pemuda Cina. Tidak ada pemuda Melayu atau India, walaupun Bintang tiga bermaksud tiga kaum iaitu Melayu, Cina dan India.

Disini nampak niat jahat british untuk TIDAK MAHU BERI MELAYU pada mulanya.
Jika melayu pegang senjata, kebarangkalian melayu memberontak lawan British.
Jika cina buat kacau, menjadikan alasan terbaik british kekal di tanah melayu, kononnya sebagai penyelamat.
 
Sponsored Post

Top
Log in Register