BTC USD 44,667.9 Gold USD 1,742.75
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Sejarah Alternatif..... Apa yang anda tahu? Nyatakan disini....

Wea Izre

Legendary Member
Joined
Apr 13, 2007
Messages
14,026
Reaction score
33
Points
120
1.Sebagaimana yg kita maklum, kita mempelajari sejarah di
sekolah atau baca di laman-laman web kerajaan-kerajaan di dunia
ini adalah berdasarkn maklumat yg telah dikumpulkan oleh pihak-
pihak tertentu yg dilantik secara rasmi oleh mereka.

2.Maka sejarah yg kita pelajari di sekolah atau dibaca di laman-
laman tersebut adalah mengikut pandangan pihak yg menulis buku
teks tersebut. Jadi kadangkala terdapat 'bias' atau perbezaan
pendapat mengenai tokoh-tokoh tertentu didalam penulisan teks
tersebut.

3.Contohnya pada masa dahulu pada pandangan warga Tanah Melayu
orang-orang seperti Mat Kilau, Tok Janggut dan Abdul Rahman
Limbong merupakan "wira" tetapi pada pandangan penjajah British
pada masa itu mereka ini merupakan "pemberontak".

4.Contoh yg lain pula adalah seperti Yassir Arafat dan David Ben
Gurion. Pada pandangan penduduk Israel, Yassir Arafat adalah
"terrorist besar" dan David Ben Gurion adalah "wira dan pengasas
Israel" tetapi pada pandangan penduduk Palestin puka Yassir
Arafat adalah "pejuang kebebasan" dan David Ben Gurion adalah
"perosak yg menghalau warga Palestin dari kampung halaman mereka".

5.Jadi disini sy membuka thread ini adalah untuk kita sama-sama
berkongsi maklumat sejarah alternatif yg berbeza dari sejarah
rasmi yg ramai ketahui selama ini disection ini. Tidak kiralah sama ada
sejarah alternatif tersebut adalah sejarah di dalam negara kita
ataupon di luar negara.

6. Dengan ini sy ucapkn Selamat Berposting kepada rakan-rakan CG
dan salam pengenalan dari sy selaku wakil CG disection ini. Dan
seperti biasa, kurangkn offtopic atau tiadakn terus offtopic.
Sekian Terima Kasih. Semoga maklumat yg anda kongsikan disini
boleh memberi kesedaran kepada warga CG yang lain mengenai
pandangan mengenai sesuatu sejarah yg berbeza dari yg rasmi.
:):):):):)
:)cgrock:)cgrock:)cgrock


salah satu link untuk sejarah alternatif:

http://sejarahnagarakedah.blogspot.com/

Renung-renungkan dan fikir-fikirkanlah...
 
Last edited by a moderator:
Sponsored Post

lau_kau

Legendary Member
Top Poster #4
Joined
Aug 2, 2007
Messages
15,149
Reaction score
2,402
Points
201
ambik sumber mana nie
xdak penulisan ilmiah xleh terima la.....
 

zolympus

Elite Member
Paid Membership
Joined
Dec 21, 2005
Messages
3,417
Reaction score
244
Points
33
Aku dah lama tak jenguk blog ni. Benda camni susah nak cakap bro.

Kalau Ratu Filipina apetah nama tu tak kena tipu dengan Fernando Magellan, mgkn hari ni Filipina x jadi negara majoriti Kristian. Pada masa sama, Sabah mgkn dengan Filipina sekarang ni. Sarawak mgkn dengan Brunei.

Tapi itulah. Dek kerana sikap pemimpin-pemimpin masa lampau, kita yang menderita. Kerana benda yang sama, Melaka jatuh ke tangan Portugis. Pecah dan perintah menjadikan Indonesia dan Malaysia jadi dua entiti berbeza. Tak payah cerita la, mcm mana perebutan takhta jadikan Singapura hari ni bukan milik orang kita.

Aku memang suka baca sejarah. Sebab tu kita kena belajar sejarah masa lampau untuk jadikan pengajaran. Jangan kerana percakaran, agama dan bangsa jadi taruhan.

Mcm aku ni, ada officemate orang Filipina. Nama dia Richard. Kadang-kadang kami pun ada cerita pasal sejarah. Dalam hati aku, agaknya zaman dahulukala, mungkin nenek moyang dia nama Abdullah bin Abd Rahman.

Sedihnya :(
 

Wea Izre

Legendary Member
Joined
Apr 13, 2007
Messages
14,026
Reaction score
33
Points
120
"Historical reality is often too bitter to swallow or too hot to stand. History is a large mirror that reflects the facts of the past, and all that has been etched into the glass of history can never be erased.
If you don't like a particular historical fact, you may try to cover it up or forget it, but you can never remove it. An historical fact can be interpreted in a variety of ways, but regardless of the interpretation, the fact will never change".
 
Last edited:

Wea Izre

Legendary Member
Joined
Apr 13, 2007
Messages
14,026
Reaction score
33
Points
120
wah ingtkan iclude scene hang tuah dalam citre XXRAY skali hehe.. Good Opinion nway, tahniah tuan tanah :)

tq,x de ape pon,lg pon ni bukan blog aku punye,harap memberi manfaat untuk anda semua
 

nazim5123

Active+ Member
Joined
Apr 9, 2007
Messages
4,698
Reaction score
41
Points
30
memang menarik sangat bertentangan dengan sejarah yang ada dan lebih menarik lagi menafikan hak hak sultan yang sedia ada
 

Wea Izre

Legendary Member
Joined
Apr 13, 2007
Messages
14,026
Reaction score
33
Points
120
memang menarik sangat bertentangan dengan sejarah yang ada dan lebih menarik lagi menafikan hak hak sultan yang sedia ada

fact is fact,the truth could be false
ape-ape pon itu adalah dari versi tempatan berbanding dgn sejarah yg diajar di sekolah yang kebanyakannya datang dari British,kita boleh menilainya sendiri,mungkin ade kat sini waris-waris kerabat yang tahu cerita sebenar.
 
Last edited:

kambing gurun

Active+ Member
Joined
Mar 23, 2008
Messages
3,252
Reaction score
1
Points
25
Mmg ada pro & kontra apa yg dlm blog2 tuh.. Boleh berjalan2 ke 200 hingga 400 tahun lepas, malah kebelakang lg... Sejarah kat sekolah 100, 200 tahun je... Best..:)cgrock:)cgrock
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register