BTC USD 57,269.5 Gold USD 1,769.68
Time now: Jun 1, 12:00 AM

News Sebanyak 80% Pengguna 5G Dunia Adalah Rakyat China

Xploit Machine

CG Top Poster Club
Messages
33,480
Joined
Nov 23, 2012
Messages
33,480
Reaction score
4,292
Points
236
Tatkala pelaksanaan 5G di Malaysia masih dilihat terumbang-ambing, China pula menjadi antara negara yang menyumbang besar pada 5G. Sama ada dari segi pengeluaran komponen mahupun pelaksanaan infrastuktur, tidak dapat dinafikan kebanyakan pengguna di seluruh dunia kini terkesan dengan kemajuan yang dicapai China.

Menurut Kementerian Perindustrian dan Teknologi Maklumat China, negara tersebut kini mempunyai lebih 1.15 juta stesen pangkalan 5G. Ia juga adalah negara terbesar dan paling maju dari segi teknologi rangkaian bebas 5G.

Tambahan lagi, 40% bandar di China sudah mencapai rangkaian 5G dan mempunyai sehingga 450 juta pengguna. Ini bermakna pengguna 5G China sahaja menyumbang lebih 80% daripada jumlah kesuluruhan pengguna 5G di seluruh dunia.

Strategy Analytics percaya kejayaan telefon pintar 5G di China adalah hasil usaha kerajaannya mempromosi 5G. Selain itu, terdapat pelbagai potongan harga dan promosi daripada pihak telekomunisasi untuk telefon pintar 5G.

Menjelang 2023, dijangka kadar penembusan pengguna 5G di sana akan melebihi 40%. Diharapkan pada tahun yang sama juga kebanyakan tempat di Malaysia sudah mempunyai liputan 5G dan bersedia untuk teknologi seterusnya.
1637137716875.png

Sumber asal Gizchina
 
Sponsored Post

winniebear88

Freshie
Messages
16
Joined
Oct 28, 2010
Messages
16
Reaction score
0
Points
3
klau nk jdi maju mcm China pakai 5G, kita kna pastikan semua Malaysian pkai 4G dlu ahahah sbb masalah klau sim lma yg still 3G. senang je pn nk tukar. celcom jendela kasi free lagi sim 4G and phone 4G
 

maxpda

Super Active Member
Messages
8,384
Joined
Jan 15, 2007
Messages
8,384
Reaction score
421
Points
91
Lambat Mesia ni...4G pun belum meluas.. Apa kata Mesia develop 6G skrg... Skip 5G..hehehe
 

supermariojj

Fun Poster
Messages
118
Joined
Oct 13, 2011
Messages
118
Reaction score
0
Points
10
Lambat Mesia ni...4G pun belum meluas.. Apa kata Mesia develop 6G skrg... Skip 5G..hehehe
ahahha, klau boleh mmg senang lah. tpi skarang ni kita nk ke 4G, kna hapuskan 3G dlu supaya 5G punya network lgi kuat. tapi tulah tak rmai yv aware kna tukar sim 4G klau nk ada line ok sbb bila network 4G tak bleh connect dgn 3G punya sim/device
 

shaneshane021184

Freshie
Messages
12
Joined
Jun 26, 2013
Messages
12
Reaction score
0
Points
3
klau nk jdi maju mcm China pakai 5G, kita kna pastikan semua Malaysian pkai 4G dlu ahahah sbb masalah klau sim lma yg still 3G. senang je pn nk tukar. celcom jendela kasi free lagi sim 4G and phone 4G
tulh, tahun dpn sepatutnya kita kna pastikan yg kita semua dh pkaui 4G. yg jendela tu boleh jugak tukar through online kt website rasmi celcom LifeHub
 

TXT

CG Super Hardcore Club
Messages
324,583
Paid Membership
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
324,583
Reaction score
16,558
Points
2,376
Kat China saja dah lebih separuh pengguna 5G dunia
 

shaneshane021184

Freshie
Messages
12
Joined
Jun 26, 2013
Messages
12
Reaction score
0
Points
3
Kat China saja dah lebih separuh pengguna 5G dunia
kita boleh jugak jdi mcmtu, tapi kna semua rakyat Malaysia pkai sim 4G and ada phone 4G bru kita smeua boleh pkai 5G tanpa ada masalah. nk tukar sim pn bkn susah. telco mcm celcom offer simcard 4G percuma sbb 3G kena shutdown. tak yah keluar duit pn
 

TXT

CG Super Hardcore Club
Messages
324,583
Paid Membership
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
324,583
Reaction score
16,558
Points
2,376
kita boleh jugak jdi mcmtu, tapi kna semua rakyat Malaysia pkai sim 4G and ada phone 4G bru kita smeua boleh pkai 5G tanpa ada masalah. nk tukar sim pn bkn susah. telco mcm celcom offer simcard 4G percuma sbb 3G kena shutdown. tak yah keluar duit pn

Rakyat kita la yang kena pergi upgrade kad sim masing² ke 4G dulu
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register