"scapegoat yg seludup enjin jet dalam poket sluar dia masuk mahkamah tentera"

CG Sponsors
ARIFFX

Legendary Member
Platinum Member
Joined
Mar 27, 2008
Messages
12,037
Reaction score
159
Points
123
"scapegoat yg seludup enjin jet dalam poket sluar dia masuk mahkamah tentera"

POH 27 Nov. - Sarjan N. Tharmendran akan didakwa di mahkamah tentera kerana meninggalkan tugas tanpa cuti memandangkan dia masih merupakan seorang anggota Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM).

Panglima Tentera Udara, Jeneral Tan Sri Rodzali Daud berkata, perkara tersebut merupakan satu tindakan biasa kepada anggota yang melanggar disiplin dalam pasukan keselamatan itu.

"Saya hendak menyatakan di sini bahawa Sarjan N. Tharmendran masih lagi seorang anggota dan disebabkan dia tidak melapor tugas, maka kita ambil tindakan kerana notis sudah diberikan tetapi masih tidak datang.

"Dia akan didakwa di mahkamah ketenteraan. Bukti daripada seseorang akan diambil dan selepas itu kita akan menjalankan prosiding. Ini perkara biasa," katanya di sini, hari ini.

Terdahulu, beliau menyempurnakan Istiadat Perbarisan Tamat Latihan Perajurit Muda Sri 43/10 melibatkan 328 perajurit lelaki dan 62 wanita di Padang Kawad Institut Tentera Udara (ITU) di sini.

Beliau mengulas penahanan Tharmendran oleh lima anggota Jabatan Arah Provos Marsyal TUDM kelmarin sejurus selesai mengikuti prosiding di Mahkamah Tinggi bagi permohonan menggugurkan pertuduhan bersubahat mencuri dua enjin jet pejuang F-5E.

Semalam, Tharmendran memfailkan permohonan habeas corpus untuk dibebaskan dari Pusat Tahanan, Kem Batu Kentonmen, Jalan Ipoh, Kuala Lumpur.

Menurut afidavit difailkan, dia yang bertugas di Pangkalan Udara Subang menyatakan, tahanan yang dibuat adalah tidak sah dan di luar bidang kuasa Angkatan Tentera Malaysia (ATM) kerana dia mendakwa dirinya bukan lagi seorang anggota tentera TUDM.

Tharmendran mendakwa, dia telah tamat perkhidmatan dengan pangkat Sarjan pada 28 Mei lalu ketika berada dalam reman sementara menunggu perbicaraan bagi kes membabitkan kecurian enjin jet pejuang itu.

Dalam perkembangan berlainan, Rodzali berkata, untuk latihan pendidikan penerbangan, TUDM telah memohon enam lagi pesawat PC-7 Mk II sebagai menggantikan Pilatus PC-7 yang telah digunakan sejak 1984.

Beliau berkata, jika mengambil masa terlalu lama untuk mendapatkannya, pihaknya akan membaik pulih Pilatus PC-7 terutamanya dari segi struktur integriti pesawat.

"Ini kerana ia memberi kesan kepada latihan penerbangan TUDM berikutan bilangannya yang masih tidak mencukupi ketika ini.

"Kita memerlukan 24 pesawat. Lapan Pilatus PC-7 sudah dibaik pulih dan kita dapat membeli 10 buah pesawat baru, jadi kita memerlukan enam buah lagi," katanya.

Sementara itu, katanya, TUDM akan memohon kolej-kolej tentera udara seperti Pusat Latihan Pengurusan Logistik (PLPL) TUDM, Kinrara dan Pangkalan Udara Subang diletakkan di bawah satu pangkalan.

Menurut beliau, pangkalan baru yang akan dibuka di sebuah kawasan di Lembah Klang akan dikenal pasti bersama syarikat 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

"Penyatuan ini akan melibatkan semua kolej tentera udara kecuali di Alor Setar dan Ipoh," katanya.

Selain itu, katanya, Kementerian Pertahanan akan mensyaratkan semua juruterbang memiliki sekurang-kurangnya ijazah sarjana muda pertama berbanding kelayakan diploma ketika ini.

Sehubungan itu, lebih ramai juruterbang akan diambil daripada graduan Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM).
 
Sponsored Post

-pojie-

Well-Known, Member, XM Official, Representative
Joined
Oct 29, 2008
Messages
20,951
Reaction score
50
Points
120
ada udang di sebalik batu..
 

logammaut

Super Active Member
Joined
Dec 12, 2009
Messages
9,906
Reaction score
517
Points
121
Walaupun kena attend mahkamah awam tapi dia masih tertakluk kepada Akta Angkatan Tentera 1972 sbb masih anggota tentera.
 

LELAKI79

Banned
Joined
Dec 27, 2008
Messages
636
Reaction score
2
Points
15
Walaupun kena attend mahkamah awam tapi dia masih tertakluk kepada Akta Angkatan Tentera 1972 sbb masih anggota tentera.
mamat india ni dakwa dah letak jawatan....mesti dia ingat senang2 jer atm nak terima perletakan jawatan dia. kalo dah kena jail ngan mahkamah tentera terukla, kena belasah jerla
 
Sponsored Post
Top
Log in Register