BTC USD 39,992.4 Gold USD 1,828.68
Time now: Jun 1, 12:00 AM

[SCAM] Prestige Dairy Farm (M) Sdn Bhd (832757-A)

En. Rhoma Irama

Super Active Member
Joined
Nov 16, 2007
Messages
7,565
Reaction score
706
Points
111
Tadi petang aku terima call dari nombor +60162622124. Pemanggil memperkenalkan diri sebagai Roslan dari syarikat PDC (Prestige Dairy Farm), Bangsar.

Si Roslan ni bagi tau aku telah terpilih antara seramai 50 orang yg dijemput untuk menghadirkan diri ke pejabat PDC tu kat Bangsar. Kata si Roslan ni lagi, aku akan diberikan 2 tiket penerbangan ke Bali.

3 soklan aku tanya bertalu-talu selepas intro kat atas tu.
  • Mana awak dapat nombor saya?
  • Pegi awak punyer opis tu buat apa? Kene dengar ceramah ke baru dapat tiket? (aku dah ada experience :D)
  • Cuba awak cerita betul-betul, jgn berselindung.

Dengan tak menjawab semua soklan tu dia cuba nak pusing cerita lain. Si Roslan ni bg tau pulak, bulan depan company PDC ni nak buka satu ladang lembu terbesar di Malaysia (aku peduli apa).

Pastu aku tanya lagi sekali mana dia dapat nombor tepon aku. Si Roslan jawab, "Begini encik, keje saya call org je, saya dapat list nama je. Saya tak tau pulak nama dapat nombor ni, encik."

Lepas tu aku tanya lagi soklan pasal company registration number. Dia jawab "Sekejap ye encik. Encik cakap dengan manager saya."

Kat background aku dgr dia tanya manager dia (ye ke manager :-?). Tah hapa2 diorg cakap daaa.... tak brp clear. Tak lama lepas tu, terus dia letak tepon...

Lepas kejadian aku pun balik umah terus godek2 tenet cari maklumat. Ini antara maklumat yg aku dapat:

Awang Sulong (ID=13593) - 23 Sep 2008, 10:43pm
Hari ni saya dpt call dr 0182053222 dari syarikat prestige dairy farm sdn bhd beralamat di wisma ppv no 103 jln bangsar depan lrt abdullah hukum . Menurut pemanggil si maria kalau tak silap namenye . Dia kata saya telah dipilih utk menerima penghargaan berupa 3 ekor lembu tenusu fresian yg disponsor oleh syarikat celcom , maxis , digi , standard chartered dan lain lagi . Menurut beliau program ini adalah di sokong oleh pengarah fama dan pengarah tenusu malaysia . Saya akan dpt lembu tersebut yg mane lembu tersebut akan ditempatkan diladang prestige dairy farm yg terletak di kluang , johor dan lubok cina dan jasin dimelaka . Setiap ladang seluas 200 ekar . Ada 2000 ekor lembu yg tidak habis dijual di maha 2008 ditempatkan disitu dan prestige dairy farm telah mendaptkan sponsor utk lembu tersebut utk diagih oleh org ramai . Pihak prestige dairy farm akan ternak lembu tersebut bagi pihak peserta . Pihak prestige dairy farm memerlukan kita sebagi penama dimana lembu tersebut boleh diwariskan oleh isteri atau sesiapa sahaja . Menurut prestige dairy farm , saya akan dpt rm4400 sebulan dgn 3 ekor lembu yg mane seekor lembu boleh menghasilkan 12 liter susu sehari . Setiap liter berharga rm5 . Menurut beliau ladang prestige dairy farm adalah berhawa dingin atau berkipas kabus seperti kedai mamak . Pihak prestige dairy farm jemput saya dtg besok bersama isteri . Besok ada 2 progam iaitu program 45 minit dan program 3 jam bersama dgn press conference . ----- saya tak faham kenapa dia nak bagi lembu kat saya percuma ye ? Sebenarnya setahu saya ladang alifah bukan milik prestige dairy farm tapi milik rm livestock sdn bhd

Pasal apa Awang Sulong dapat 3 ekor lembu, aku diorg nak bg 2 flight ticket ke Bali? :-?

Lim Hc (ID=14090) - 17 Oct 2008, 2:14am
For all, yes all this...i know everything- got a friend used to work there before
1.Cow contract farming @ Prestige Dairy Farm
2.Ezy top up Machine @ HBNC

Inefficient implementation of businesses by unprofessional people, these people who are selling are those from the ex Timesharing company such as Heritage, tANCO, LEISURE HOLIDAY , SWISS GARDEN, MINES. mOST PEOPLE SELLING THERE ARE NOT EMPLOYED BY hbnc OR pRESTIGE PLATINUM OR pRESTIGE FARM BUT. they are agents which being outsourced - got around 5 - 8 kepala agents there, and they have 10 -12 teams comprising 5- 6 consultants per team- and these kepalas have telemarketing offices in KL, in Plaza pantai, Kelana Jaya and also Kepong.

Don't believe, if u got the money,better invest in Mutual fund. More safe.

# Abd Ghani Hasan (ID=14238) - 22 Oct 2008, 6:12pm
Wow, so many way to con a person. In my case, they called me and said that they are from Agro bank. Prestige Dairy Farm they say is in the business of well, dairy cows. They would maintain my cows and i make passive income. Asked for my details and asked for my wife's name and when they started asking for her phone no as well, i got suspicious. I probed further by asking whether are they a subsidiary of Agro Bank. Heck, they say yes. So, we know now that they cannot be trusted. So many names have been thrown by them to gain out trust. Ladang Alifah, Agro Bank, Ministry of Tourism and etc. I think after this i should just send an email to Agro Bank and asked them whether do they really participate in this program. And i bet you all know what the answer might be.


Kalau nak pastekan semua quotes tu mmg panjang sgt. Cukupla 3 tu je sebagai penyeri majlis :D
FYI perbualan antara aku dgn Roslan aku record. Aku dengar berulang-ulang kali.

Ada antara korang yg pernah dapat call dari diorang tak? Mintak share kat sini.
 
Last edited:
Sponsored Post

PopIsDead

Active+ Member
Joined
Apr 11, 2007
Messages
4,857
Reaction score
478
Points
41
hati2 lah..

kalau too good to be true..

pop
 

insyi©

CG Top Poster Club
Joined
Mar 1, 2008
Messages
28,101
Reaction score
177
Points
123
mesti ko kena buat2 apa2 payment dulu sblm dia bg tiket gi bali tu...
 

En. Rhoma Irama

Super Active Member
Joined
Nov 16, 2007
Messages
7,565
Reaction score
706
Points
111
mesti ko kena buat2 apa2 payment dulu sblm dia bg tiket gi bali tu...
yup... kene invest dulu dlm company tu RM45k. Duit tiket gi Bali utk 2 org RM3k. Dia untung RM42k.. haks3 :eek:
 

En. Rhoma Irama

Super Active Member
Joined
Nov 16, 2007
Messages
7,565
Reaction score
706
Points
111
mintak jasa baik kengkawan semua kongsikan pengalaman kalau ada yg dah kene
 

zinedine

Banned
Joined
Jan 11, 2007
Messages
5,741
Reaction score
22
Points
65
Aku nasihatkan JANGAN PERCAYA LANGSUNG!!! Ini semua scam skim cepat kaya piramid ponzi. Diorang call engko tu sebab nakkan engko jadi pelabur/investor dia. Dia nakkan engko bayar sejumlah wang utk jalankan program skim cepat kaya piramid dia tu. Lagi pun, aku rasa/aku yakin, diorang ni TAKDE LESEN pengambilan deposit dari BNM dan Suruhanjaya Sekuriti.

Aku cakap ni berdasarkan pengalaman aku yg hampir2 jadi balaci tukang cari pelabur/cari investor/cari mangsa Melayu utk ditipu. Dulu aku nyaris2 jadi balaci utk skim cepat kaya saham perkongsian pintar tanaman roselle sebuah syarikat Melayu Selam (Bkn Islam) di Taman Molek JB. Tokey sykt tu budak Felda Bukit Waha. Program tu dinamakan Roselle EM BIZ. Tapi aku terus blah dari jadi balaci sykt tu sebab aku dah dapat hidu dari awal perbuatan keji diorang.
 

En. Rhoma Irama

Super Active Member
Joined
Nov 16, 2007
Messages
7,565
Reaction score
706
Points
111
memang aku tak cayer pon... thread ni utk alertkan semua. mana tau kot2 diorg call korg pulak

tak abis2 nak curi duit org, apa punyer org daaa
 

adar

Super Active Member
Platinum Member
Joined
Dec 20, 2005
Messages
9,027
Reaction score
215
Points
73
aku pun penah kena mcm ni. tp bukan lembu tp ternak burung layang2 utk sarang. aku tanya soklan mana dpt no aku semua. last2 aku ckp nak saman sbb menganggu privasi aku. ye la masa tu aku tgh dating gn bini+anak aku kat taman.depa bleh kaco. tensen aku.

pastu aku tanya apa yg dia tau pasal burung layang2. terdiam depa. last2 aku ckp yg aku pun bela "burung layang2" dlm seluar. yg call tu perempuan. terus dia letak. hehe...


Tadi petang aku terima call dari nombor +60162622124. Pemanggil memperkenalkan diri sebagai Roslan dari syarikat PDC (Prestige Dairy Farm), Bangsar.

Si Roslan ni bagi tau aku telah terpilih antara seramai 50 orang yg dijemput untuk menghadirkan diri ke pejabat PDC tu kat Bangsar. Kata si Roslan ni lagi, aku akan diberikan 2 tiket penerbangan ke Bali.

3 soklan aku tanya bertalu-talu selepas intro kat atas tu.
  • Mana awak dapat nombor saya?
  • Pegi awak punyer opis tu buat apa? Kene dengar ceramah ke baru dapat tiket? (aku dah ada experience :D)
  • Cuba awak cerita betul-betul, jgn berselindung.

Dengan tak menjawab semua soklan tu dia cuba nak pusing cerita lain. Si Roslan ni bg tau pulak, bulan depan company PDC ni nak buka satu ladang lembu terbesar di Malaysia (aku peduli apa).

Pastu aku tanya lagi sekali mana dia dapat nombor tepon aku. Si Roslan jawab, "Begini encik, keje saya call org je, saya dapat list nama je. Saya tak tau pulak nama dapat nombor ni, encik."

Lepas tu aku tanya lagi soklan pasal company registration number. Dia jawab "Sekejap ye encik. Encik cakap dengan manager saya."

Kat background aku dgr dia tanya manager dia (ye ke manager :-?). Tah hapa2 diorg cakap daaa.... tak brp clear. Tak lama lepas tu, terus dia letak tepon...

Lepas kejadian aku pun balik umah terus godek2 tenet cari maklumat. Ini antara maklumat yg aku dapat:



Pasal apa Awang Sulong dapat 3 ekor lembu, aku diorg nak bg 2 flight ticket ke Bali? :-?






Kalau nak pastekan semua quotes tu mmg panjang sgt. Cukupla 3 tu je sebagai penyeri majlis :D
FYI perbualan antara aku dgn Roslan aku record. Aku dengar berulang-ulang kali.

Ada antara korang yg pernah dapat call dari diorang tak? Mintak share kat sini.
 

Kurma

Active+ Member
Joined
Jul 23, 2007
Messages
4,219
Reaction score
95
Points
30
Konklusi....Abaikan

3 soklan yg ko ajukan membuatkan diaorg gelabah2 nk berikan jawapan.
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register