BTC USD 43,046.8 Gold USD 1,749.80
Time now: Jun 1, 12:00 AM

~ Saya Minta Maaf ~

wanzex

CG Top Poster Club
Joined
Jul 12, 2006
Messages
35,554
Reaction score
1,103
Points
191
'Saya minta maaf'

SALAM dan pelukan menguatkan lagi rasa keikhlasan dalam ucapan maaf.

MEMINTA maaf adalah dua perkataan yang ringkas tetapi sukar dilafazkan oleh kebanyakan orang. Malah, bagi kanak-kanak atau remaja, tindakan meminta maaf mungkin tidak wujud dalam kamus hidup jika tidak 'diperkenalkan' terlebih dahulu oleh ibu bapa.

Ada yang berpendapat mengajar anak meminta maaf mungkin bukan satu idea yang baik. Sebabnya, tindakan ini mendidik anak menganalisis dan seterusnya menyebabkan mereka sukar menikmati zaman kanak-kanak secara natural.

Tetapi, apakah keperluan tindakan meminta maaf sememangnya perlu diterapkan dalam diri anak sejak awal usia lagi?
 
Sponsored Post

razif1224

Super Active Member
Joined
Oct 29, 2006
Messages
5,113
Reaction score
38
Points
70
ok tengku... saya maafkan... hehehe
 

ikscentre

Super Active Member
Joined
Jun 14, 2008
Messages
7,905
Reaction score
1
Points
65
ye ke.. so far aku tgk ramai yg dok mtk maaf.. tp kemaafan tu mcm x bermakna plak..sbb sok2 dia wat lg..hehe.. :D
 

wanzex

CG Top Poster Club
Joined
Jul 12, 2006
Messages
35,554
Reaction score
1,103
Points
191
ye ke.. so far aku tgk ramai yg dok mtk maaf.. tp kemaafan tu mcm x bermakna plak..sbb sok2 dia wat lg..hehe.. :D

lafaz hanya di mulut...bukan terlekat di hati....! :-?
 

wanzex

CG Top Poster Club
Joined
Jul 12, 2006
Messages
35,554
Reaction score
1,103
Points
191
tu lah masalahnye.. :((

bila ikhlas segalanya muncul kejernihan di mata
hati... tidak panas baran... senantiasa sujud dan
patuh akan suruhan Ilahi...! :D
 

moneymaker3000

CG Top Poster Club
Paid Membership
Joined
Mar 24, 2007
Messages
25,320
Reaction score
555
Points
176
haii kalau tengok avatar ko tu (awek baju pink) buat salah camna pun tetap ku maapkan...
 

wanzex

CG Top Poster Club
Joined
Jul 12, 2006
Messages
35,554
Reaction score
1,103
Points
191
Perunding dan penceramah etika perniagaan terkemuka, Lauren Bloom pernah berkata, meminta maaf adalah satu kemahiran sosial yang penting.

Katanya, kanak-kanak yang belajar 'etika' ini bakal menjadi manusia yang efektif dalam apa jua keadaan apabila dewasa nanti.

"Kita semua melakukan kesalahan. Ini adalah sebahagian daripada lumrah kehidupan. Tapi, kesalahan atau kesilapan kecil yang kita buat mungkin memberi impak berlanjutan kepada orang lain jika tidak disusuli dengan maaf.
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register