BTC USD 17,004.1 Gold USD 1,797.94
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Saya beli rumah cash tanpa pinjaman !!! Rasa rugi ka untung

dausbiz

CG Hardcore Club
gemgem
Messages
53,685
Paid Membership
Joined
Apr 27, 2015
Messages
53,685
Reaction score
2,107
Points
656
Awards
1
Bagi saya jika sebelum nak buat pembelian rumah tak kira la loan ka cash ka

Kena bincang ngan ramai orang

Jangan main serbu ja

Jangan jadi giilaaa vaaaviii

Apapun nasihat saya

Sementara mampu beli rumah

Cepat cepat la beli

Kalau belum mampu

Sewa dulu dan rajin rajin ke pejabat perumahan negeri tanya projek ikut kemampuan kita

Cam saya terus terang cakap

Kalau leh nak duduk ppr

Bayar tak sampai rm300 sebulan

Tapi bukan senang nak dapat

Pejabat perumahan pilih yang benar benar layak
 
Sponsored Post

macellsprvive

Active Member
Messages
2,362
Joined
Mar 25, 2013
Messages
2,362
Reaction score
608
Points
81
To be fair kita tak boleh penalize orang yang rajin menyimpan. Asalkan pendapatan bulanan seseorang tu layak, kita tak bolehlah kata dia tak layak hanya kerana dia boleh bayar cash sebab dia jenis rajin menyimpan. Takde siapa yang halang orang lain untuk turut rajin menyimpan. Pilihan masing2, nak rajin menyimpan atau rajin berbelanja.

To be fair jugak, supposedly quota tu buka utk semua, xkira kerja kerajaan or swasta.

Tapi apakan daya, kita kena terima kenyataan dunia ini tidak adil.

Ada je orang kerja swasta,
gaji cukup2 3k, umur 35 tapi dah ada cash saving 200k.

Tapi peluang utk dapat rumah2 subsidi ni, panjat lah bahagian perumahan puluh kali sekalipun,

Jawaban yg diberi : ini terbuka utk pekerja kerajaan. True story even bukan aku.
 

dausbiz

CG Hardcore Club
gemgem
Messages
53,685
Paid Membership
Joined
Apr 27, 2015
Messages
53,685
Reaction score
2,107
Points
656
Awards
1
Bab rumah murah saya dapat rm72,500 nie

Bukan orang kerja kerajaan seperti saya saja dapat

Saya sembang ngan orang yang tinggal setahun dah sebelum saya beli rumah tue

Orang keja kilang swasta

Orang keja hospital swasta

Buka gerai tepi jalan bisnes tak bekerja

Pun dapat

Jangan kata rumah murah untuk penjawat awam jer

Orang keje swasta orang bisnes pun dapat

Insyaallah yang penting usaha doa pada Allah

Cam saya anak pulau pinang

Alhamdulilah kuota bumiputera dapatla harga rm72,500

Kalau tak dapat surat tawaran

Rumah harga sekarang rm300,000 tak campur parking

Jangan disebabkan kita kerja swasta bisnes

Kita rasa orang keje kerajaan senang dapat rumah

Sedangkan serius saya bagitau

Saya pi sembang ngan ramai penduduk sana

Ramai keje swasta dan bisnes
 

otaida00taj

Legendary Member
gem
Messages
10,737
Joined
Apr 4, 2007
Messages
10,737
Reaction score
117
Points
133
At the first place,
kalau mampu bayar cash 80k utk rumah subsidi gomen tu,

X rasa pun individu tu sebenarnya layak utk terima rumah subsidi berkenaan.

Sekian pandangan peribadi pekerja swasta hahahaha.

Hutang bukan utk ditakuti,
Tapi utk dikawal.

Pisau kalau salah pegang, boleh terluka.
Tapi kalau pandai handle, boleh potong banyak buah.
tak setuju, layak je. sebab kebiasaan orang kita malas menyimpan. ada simpanan dalam RM100k tu, tak banyak sebenarnya...
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register