BTC USD 24,291.5 Gold USD 1,803.00
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Saya beli rumah cash tanpa pinjaman !!! Rasa rugi ka untung

MuslimProgrammer

Legendary Member
gem
Messages
10,292
Joined
Apr 30, 2014
Messages
10,292
Reaction score
2,589
Points
261
Awards
1
Aku sokong hat ni.

Benda yg kita jangka tu ok. Masalah benda di luar jangkaan. Tp duit msg2 trpulang.

Mmg shiok tgk pn paper pusing sana pusing sini. Aku pn byk jgk biat dh lama dgn overdraft facility, dgn kad kredit yg limit bank bg 3digit, asb loan bagai lg.

Syarat dia disiplin & klau ada benda luar jangka, ada backup yg strong. Bknnya kena skali jatuh trduduk.

The best bg aku, settle smua hutang. Hidup ala kadar, tkyh nk pening bil2 bulanan yg menimbun dgn loan bagai. Tumpu anak bini tumpu family.

Tp tu utk aku je la sbab aku dok pekan yg tk brp besar & aku dh rasa penat kejar itu ini nk dok diam setempat hidup mcm org pencen. Tkda apa yg bole dibandingkn dgn ketenangan hidup dgn ada byk masa & kesihatan yg baik.

Sebab aku dulu prnh jgk jd masa yg diluar jangka main pusing sana sini, stress jgk & ambik masa nk recover blk.

kadang2 nafsu....tp tak tahu la nafsu ke tak...... sbb sebenarnya fikir utk keselesaan anak bini jgk...

mcm aku skrg dh beli rumah apartmen lama (loan 35 tahun).... aku bakal ada anak pertama....terfikir jgk nk tinggal di rumah yg lebih selesa.... sbb rumah apartmen ni bilik kecik.....mcm2 kepala duk fikir ni kesian kt budak2 tu nanti nak study tak cukup tempat dan sebagainya.....skrg terfikir nk beli condo di selangor ni....bulanan 2k lebih..... bleh tahan jgk besar tu...mmg kalau ikutkan, mampu je 2k sebulan.....tp utk masa depan nanti, tak tahu mcm mana nasib......ye la....hidup ni ada up and down.....so risau tu ada jgk.....

kdg2 confuse sekarang ni nak stay je apartmen kecik ni atau teruskan beli condo utk keselesaan keluarga... :(:(😔😔
 
Sponsored Post

Maestro

Active+ Member
gem
Messages
4,776
Joined
Nov 11, 2009
Messages
4,776
Reaction score
1,317
Points
111
kalau boleh beli rumah jangan combine loan laki/bini...sebab loan rumah ada insurance..
kalau loan atas nama laki je..kalau laki meninggal ke hilang keupayaan untuk kerja ke...loan tu insurance cover...kalau combine loan sorang lagi kena bayar...contoh combine loan laki/bini...laki meninggal isteri tetap kena bayar...cuma full amount ke separuh ke kena bayar aku x sure...
 

yussv

Super Active Member
gem
Messages
7,103
Paid Membership
Joined
Oct 18, 2008
Messages
7,103
Reaction score
1,233
Points
151
kalau boleh beli rumah jangan combine loan laki/bini...sebab loan rumah ada insurance..
kalau loan atas nama laki je..kalau laki meninggal ke hilang keupayaan untuk kerja ke...loan tu insurance cover...kalau combine loan sorang lagi kena bayar...contoh combine loan laki/bini...laki meninggal isteri tetap kena bayar...cuma full amount ke separuh ke kena bayar aku x sure...
Tips yg bagus.. 👍
 

yussv

Super Active Member
gem
Messages
7,103
Paid Membership
Joined
Oct 18, 2008
Messages
7,103
Reaction score
1,233
Points
151
kadang2 nafsu....tp tak tahu la nafsu ke tak...... sbb sebenarnya fikir utk keselesaan anak bini jgk...

mcm aku skrg dh beli rumah apartmen lama (loan 35 tahun).... aku bakal ada anak pertama....terfikir jgk nk tinggal di rumah yg lebih selesa.... sbb rumah apartmen ni bilik kecik.....mcm2 kepala duk fikir ni kesian kt budak2 tu nanti nak study tak cukup tempat dan sebagainya.....skrg terfikir nk beli condo di selangor ni....bulanan 2k lebih..... bleh tahan jgk besar tu...mmg kalau ikutkan, mampu je 2k sebulan.....tp utk masa depan nanti, tak tahu mcm mana nasib......ye la....hidup ni ada up and down.....so risau tu ada jgk.....

kdg2 confuse sekarang ni nak stay je apartmen kecik ni atau teruskan beli condo utk keselesaan keluarga... :(:(😔😔
Kalau gaji separuh abis kt umah, berat jgk tu sbnrnya..kalau keje govt mgkin ok..sbb ape2 recession, swasta slalu kena buang..gov masih ok stakat ni.. mcm covid baru2 ni..kalau xde mora aritu, mmg ramai umah yg akn kena lelong.. benda2 x dijangka ni la yg jd mslh.. kalau kn paper mmg nmpk ok.. itu pun kalau xde mslh.. ade forumer suggest kena ade simpanan 6bln perbelanjaan..baru bole survive..bg sy logik jgk sbb kalau xde keja 3bln pun masih ada backup sementara nak cari keje baru.. tp kalau dpt gaji hujung bln je terus abis..mmg berat sikit..
 

tet

Active Member
Messages
2,478
Joined
Aug 30, 2012
Messages
2,478
Reaction score
574
Points
81
kadang2 nafsu....tp tak tahu la nafsu ke tak...... sbb sebenarnya fikir utk keselesaan anak bini jgk...

mcm aku skrg dh beli rumah apartmen lama (loan 35 tahun).... aku bakal ada anak pertama....terfikir jgk nk tinggal di rumah yg lebih selesa.... sbb rumah apartmen ni bilik kecik.....mcm2 kepala duk fikir ni kesian kt budak2 tu nanti nak study tak cukup tempat dan sebagainya.....skrg terfikir nk beli condo di selangor ni....bulanan 2k lebih..... bleh tahan jgk besar tu...mmg kalau ikutkan, mampu je 2k sebulan.....tp utk masa depan nanti, tak tahu mcm mana nasib......ye la....hidup ni ada up and down.....so risau tu ada jgk.....

kdg2 confuse sekarang ni nak stay je apartmen kecik ni atau teruskan beli condo utk keselesaan keluarga... :(:(😔😔
Umah pertama aku.... Aku duk 10 tahun. Mula2 selesa..sbb anak 1. Dpt yg no 2, ok lg.. Dpt yg no 3.... Trus x selesa. Umah teres stingkat, corner lot, 3 bilik dah tu..

Mula2... Terpikir nak lumpsum pastu renovate. Tanah kat tepi ada 22x70 kaki. Tp bila pk2, duit akan stuck kat situ... So beli umah kedua.... Dua2 ada hutang...

Sedap x dinafikan hidup xde utang ni..... Tp nak mencapai nya... Susah yg amat... Lain la klu lahir2 disuap ngan sudu garfu emas perak trus....

Ada yg ckp beli umah cash senang xde utang.... Tp tu x menggambarkan keadaan sbnr, realiti zaman skrg... Aku beli umah tahun 2007. Masa tu 150k ja... Gaji 3k pon mampu byr.. Dgn loan 30 tahun. Kalu aku simpan duit, 1k sbulan, kurang2 120 ke 130 bulan kot br dpt 150k. Ngam2 cukup, umah tu dah jd 400k++.

Pendapat aku la.. Umah pertama, beli yg kurang dr kemampuan. Mampu byr 2k, beli yg byr 800 @ 1k ja.. Belen simpan.. Lama2 gaji naik, simpanan bertambah, rasa dah ngam, br beli umah yg selesa trus utk keluarga.. Ada 5 org beli yg 5 bilik, 5 bilik air pon boleh.. Umah pertama, boleh jual as dp @ simpan bg [email protected] rasa kuat, beli cash..

Baca2 xsoh dok plawok la.. Yg beli cash ni kalu x bisnes, kaya asal...kalu mkn gaji, harap nak menyimpan, melabur asb, susah la nak beli cash.... Simpan2 cukup je duit, rega rumah dah blipat ganda dr simpanan yg ada......

Aku menaip sbg org biasa2, marhaen level.. keje mkn gaji.. Xde bisnes besar dan xde harta peninggalan nenek moyang.....
 

penulisprof

Junior Member
Messages
79
Joined
Oct 7, 2020
Messages
79
Reaction score
23
Points
16
Salam semua

Baru nie ada rezeki saya dapat rumah flat 3 bilik dekat sp chelliah belakang gama penang

Harga rumah termasuk parking dalam rm300,000

Tapi saya hanya dapat dengan harga rm72,500

Sebab saya anak pulau pinang

Lahir kat penang

Dan melayu bumiputera

Jadi saya dapat kuota bumiputera

Memandangkan harga dalam rm72,500

Mula mula saya bayar downpayment rm40,000

Dan ada balance dalam rm32,500

Saya ingat nak buat loan

Tapi tiba tiba saya rasa setel la semua

Jadi saya dah bayar cash tunai rumah tue

Ramai kata saya nie gila sewel

Sebab saya keje kerajaan apa hal tak ambil lppsa

Terus setel bayar semua apa hal gila ka

Kena bambu kena maki

Jadi apa pendapat korang

Betul tak tindakan saya bayar cash tunai rumah rm72,500

Atau saya sepatutnya buat pinjaman lppsa

Ada orang kata tindakan saya nie gila

Sepatutnya rumah kena hutang

Mana ada orang beli cash tunai

Hang gila vavi ka
memang bagus sgt la byr cash je..jangan tambah beban..kalu saya ada cash pun sy nak beli rumah cash je....berhutang rumah ni lama..fenin tau..lega kalau awak dpt cashkan je...nt cari duit lg..hehe..btw jika awak nak tambah brg bilik mcm bantal ka...bantal golek ka..cadar or comforter saya bekalkan brg tu...sy agen sah DAG das abdul malaysia yg jual bantal hotel tu..bole pos mana mana je kalau nak beli tengok je link saya ..kedai saya lah www.daghomecollection/Shopping/TICHERSUE or 0166371460
 

penulisprof

Junior Member
Messages
79
Joined
Oct 7, 2020
Messages
79
Reaction score
23
Points
16
Salam semua

Baru nie ada rezeki saya dapat rumah flat 3 bilik dekat sp chelliah belakang gama penang

Harga rumah termasuk parking dalam rm300,000

Tapi saya hanya dapat dengan harga rm72,500

Sebab saya anak pulau pinang

Lahir kat penang

Dan melayu bumiputera

Jadi saya dapat kuota bumiputera

Memandangkan harga dalam rm72,500

Mula mula saya bayar downpayment rm40,000

Dan ada balance dalam rm32,500

Saya ingat nak buat loan

Tapi tiba tiba saya rasa setel la semua

Jadi saya dah bayar cash tunai rumah tue

Ramai kata saya nie gila sewel

Sebab saya keje kerajaan apa hal tak ambil lppsa

Terus setel bayar semua apa hal gila ka

Kena bambu kena maki

Jadi apa pendapat korang

Betul tak tindakan saya bayar cash tunai rumah rm72,500

Atau saya sepatutnya buat pinjaman lppsa

Ada orang kata tindakan saya nie gila

Sepatutnya rumah kena hutang

Mana ada orang beli cash tunai

Hang gila vavi ka
link kedai bantal sy tadi https://daghomecollection.com/Shopping/TICHERSUE
 

dausbiz

CG Hardcore Club
gemgem
Messages
53,072
Paid Membership
Joined
Apr 27, 2015
Messages
53,072
Reaction score
1,934
Points
596
Dah alang2 thread psal umah cash.. sy share la salah 1 umah yg sy beli cash..
Harga mase beli 1,084,000. Non bumi..tp ade diskaun sikit2..
Hebat la 1 juta wooo

Saya beli flat saja
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register