BTC USD 22,883.5 Gold USD 1,867.71
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Saya agak berminat beli rumah prima,tapi layak ke ...minta pandangan

Sponsored Post

FAUZEY_FX

Passed Away
gem
Messages
20,671
Joined
Nov 13, 2010
Messages
20,671
Reaction score
844
Points
171
nak beli rumah jgn tunggu mampu.. kalau gaji dah layak beli je.. kalau nak tunggu mampu memang susah nak capai tahap mampu tu sebab komitmen susah nak berkurang terutamanya yg dah berkahwin.. kalau tak cukup loan sendiri boleh gabung dgn wife.. yg penting rumah yg nak dibeli dah dipersetujui bersama..
betul tu..kalau mampu terus beli.. jgn tunggu lama2..nanti lama2 diambil org.,
 

zari83

Super Active Member
gem
Messages
5,846
Joined
Nov 24, 2011
Messages
5,846
Reaction score
1,285
Points
151
betul tu..kalau mampu terus beli.. jgn tunggu lama2..nanti lama2 diambil org.,

hoc skrg timing baik utk beli dan tambah aset utk yg masih ada ruang kewangan, tiap tahun harga rumah akan naik walaupun sikit, nak tunggu developer turunkan harga jgn mimpi la..
 

kirana

Fun Poster
Messages
517
Joined
Mar 17, 2007
Messages
517
Reaction score
64
Points
30
saya ada bertanya pada kerani di tempat saya bertugas
betol ke kalau kita combine payslip saya dengan wife ....
pembayaran bulanan itu akan terjadi kepada dua bahagian
contoh pembayaran 920 sebulan
1.potongan sebulan payslip saya 620
2.potongan sebulan payslip wife 300

betol ke penerangan kerani ditempat saya bertugas ni ..mintak penjelasan

Tu ada dua option:-

- Boleh letak dua nama dlm satu agreement SPA. Dua2 bermakna kena mohon loan. Agreement loan pun jadi dua dan jika lulus akan potong pada dua akaun individu berbeza.
- Boleh letak satu nama mcm biasa dlm agreeemnt SPA. Tapi awak dan wife dua2 kena mohon loan.
 

dausbiz

CG Hardcore Club
gemgem
Messages
54,715
Paid Membership
Top Poster #7
Joined
Apr 27, 2015
Messages
54,715
Reaction score
2,260
Points
656
Awards
1
try pi dapatkan rumah murah

kalau keje kerajaan pi pejabat perumahan negeri pi merayu la

rasa ada rumah murah

kat penang 10 tahun lepas ada la dalam rm42,000 rumah murah

lani rumah murah dalam rm72,500 dan ada informer kata nak naik jadi rm75,000

kalau tak beli lagi rumah sebaiknya pi pejabat perumahan negeri

macam kat penang naik tingkat 20 komtar

Jangan buat main lani

rumah lani harga makin gila

nak sewa ada banyak owner rumah gila

ada member saya kena

sepakat kata sewa flat rm650 sebulan

bila ada rumah flat dekat naik rm750

suka suka dia naik rm750 alasan dia kata ramai sewa rm750
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register