Ask/Help Satu MCB kongsi suis aircon dan socket 3 pin untuk TV dan modem

CG Sponsors




syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
9,680
Reaction score
2,234
Points
151
salam...ada tukang renovate ni....aku duk renovate rumah aku....dan aku tanya dia wiring elektrik boleh buat skali?? dia kata boleh...

mula2 bincang setuju nak pasang suis aircon tarik dari DB satu MCB baru 20 utk aircon sahaja...

tapi hari ni pi tengok...tiba2 dia buat looping dari socket 3 pin kt bawah tu dan tarik naik ke atas utk suis aircon....

aku tanya dia "takpe ke buat mcm ni.... sbb nanti saya nak pasang tv lagi"....

dia ckp "takpe...sbb pakai wayar tebal...dan sbb MCB tu besar dia kata"....aku rasa MCB 32 kot....

aku yakin wiring mcm ni mmg tak ikut spec....
tapi persoalan aku, kalau buat jgk mcm ni...takpe ke sebenarnya???

kalau takpe, aku biar je lah...
 
Sponsored Post

pijoe

Legendary Member
Platinum Member
Joined
Jun 11, 2008
Messages
13,340
Reaction score
1,244
Points
221
dulu masa aku renovate rumah...wiring buat macam ni jugak...dia main tarik je dari mana2 soket...aku pun tak confiden... tak silap aku masa tu ada cina pasang plaster siling suggest aku panggil orang wiring dia punya...

wiring tu datang suruh aku tarik wire dari db untuk semua aircon rumah aku... sebab takut jadi apa2 kemudia hari antaranya power shortage la ... so aku terminate wiring 1st tu aku suruh buat yang baru je wiring.
 

maxpda

Super Active Member
Joined
Jan 15, 2007
Messages
7,006
Reaction score
97
Points
80
tukang renovate ni kebanyakannye akan cakap semua boleh...

jadi apa2 bukan dia tanggung..

lebih baik tukang renovate asing tukang buat wiyering lain... yang penting ade kelayakan/sijil buat wiring..
 

syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
9,680
Reaction score
2,234
Points
151
tukang renovate ni kebanyakannye akan cakap semua boleh...

jadi apa2 bukan dia tanggung..

lebih baik tukang renovate asing tukang buat wiyering lain... yang penting ade kelayakan/sijil buat wiring..
tu lah....ni first time pengalaman aku renovate rumah...
aku tanya dia boleh buat ni, "boleh"..
buat tu "boleh"...
last2 mcm caca marba je kerja....

tadi aku baru je duk cakap dgn member tadi "lepas ni kena ambik org yg asing2...cat lain...wiring lain...".....last2 boss reply mcm ni...haha...

betul la tu...aku setuju......
 

syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
9,680
Reaction score
2,234
Points
151
dulu masa aku renovate rumah...wiring buat macam ni jugak...dia main tarik je dari mana2 soket...aku pun tak confiden... tak silap aku masa tu ada cina pasang plaster siling suggest aku panggil orang wiring dia punya...

wiring tu datang suruh aku tarik wire dari db untuk semua aircon rumah aku... sebab takut jadi apa2 kemudia hari antaranya power shortage la ... so aku terminate wiring 1st tu aku suruh buat yang baru je wiring.
tu lah...aduh...ni aku nk upah org lain pulak la ni....
 

exjockerxx

Fun Poster
Joined
Jan 6, 2011
Messages
201
Reaction score
20
Points
15
Ko tengok cable dia pakai tu kalo pakai kable standard untuk socket 2.5 mm memang xleh la. Sebab ikut standard socket ni dia untuk dua bijik socket je. Pastu kena tengok brp horse power aircond tu. Tapi bagi aku la xde masalah kalo takat 3 je, cuma mcb tu 32 x sesuai untuk cable 2.5mm,pasal kalo ade masalah cable tu cair pun belom tentu mcb functions. Tapi kalo dia pakai cable 4mm takde masalah.
 

pelitaminyak

Active Member
Joined
Aug 13, 2008
Messages
2,421
Reaction score
623
Points
81
Untuk wiring air cond, buat direct pegi db le, jgn main looping dari soket dekat2 je, biasa air cond dan waterheater wiring tak kongsi
 

mrvx

Legendary Member
Joined
Feb 20, 2009
Messages
10,462
Reaction score
605
Points
171
jika rumah 2 tingkat.. pasang DB berasingan.. 1 plug 1 line, lampu blh laa jumping
 

pelitaminyak

Active Member
Joined
Aug 13, 2008
Messages
2,421
Reaction score
623
Points
81
Air cond baru biasa tak de problem kalau share pun, cuma kena rajin cuci air cond tu, kalau habuk byk dlm filter tu nanti air cond panas, bila air cond panas dia akan tarik api kuat, wayar pun akan panas
 

mrbukan2

Fun Poster
Joined
Jan 19, 2012
Messages
646
Reaction score
29
Points
30
Kalau ada modal, buat lain la. barang elektrik yang kuat dan kerap guna current tak digalakkan guna sambung tarik dari soket macam tu. contoh peti ais, water heater dan aircond.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register