BTC USD 49,012.7 Gold USD 1,784.16
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Satay Kajang banyak RECYCLE...*

BOCK

Legendary Member
Messages
17,851
Joined
Sep 3, 2007
Messages
17,851
Reaction score
59
Points
120
Satay Kajang banyak RECYCLE...*

Dear Kawan-kawan,

Kalau kita pergi ke Kajang, semua orang tidak melepaskan peluang untuk makan satay kajang di sana . Terutama sekali Satay Haji Samuri sebab ianya sudah terkenal seantero Malaysia .

Sekarang ni tak payahlah pergi jejauh ke Kajang, makan saja di Awan Besar (tempat rehat di highway Kesas), sebab Haji Samuri dah buka branch di sana . (tempat jameq & ahmaddaniel slalu pegi nih :)))

Untuk itu teman nak berkongsi pengalaman (yang mungkin tidak boleh dilupakan) selepas memakan Satay Haji Samuri.Pada hari minggu yang lalu, teman berserta dengan adik teman (2 family) baru pulang dari Sungai Chongkak.

Dalam perjalanan pulang, kami bercadang untuk singgah di Awan Besar untuk makan malam - apalagi, sataylah!!! (jawab anak-anak).

Masing-masing semuanya tengah kelaparan sebab sehari suntuk bermandi-manda di sungai. Setibanya di sana , kami pun order seperti biasa (masa tu orang yang makan dan bawa pulang punyalah ramai). Kami pun makanlah dengan penuh berselera sekali tanpa menghiraukan orang sekeliling.

Setelah kenyang, suami teman pergi ke surau untuk solat maghrib & adik ipar teman ke toilet & hisap rokok sebentar. Lebih kurang 15 minit kemudian kamipun bayar bil & berlalu dari Awan Besar (nak balik rumah awal, sebab esok anak-anak nak sekolah).

Dalam perjalanan pulang, teman dah rasa ngantuk sebab kenyang sangat, tiba-tiba adik teman menegur suaminya 'Papa, tadi makan satay banyak betul!!' Terus adik ipar teman cerita...

'Kalau korang, dengar cerita ni, mesti tak nak makan satay kajang lagi...........' Semua yang ada dalam kereta tanya dia 'Kenapa??' Dia pun cerita, setelah dia pergi ke toilet, dia pergi hisap rokok di tepi toilet tu dekat belakang kedai Satay Haji Samuri (kedainya di sebelah tepi sekali). Dia memerhatikan seorang pekerja sedang menyatukan sisa-sisa kuah satay (yang biasanya dalam mangkuk kecik-kecik) ke dalam sebuah mangkuk besar.

Seorang pekerja lagi sedang mengumpulkan lidi satay yang telah digunakan orang ke dalam satu bekas besar. Adik ipar teman ni secara spontan bertanya kepada pekerja yang sedang menuang sisa kuah satay tadi (sebab jaraknya lebih dekat dari pekerja yang sedang mengumpul lidi satay).

'Dik, kuah ni nak buang ke?' Jawab pekerja tadi, 'Taklah bang, mana boleh buang, kuah ni mahal tau, kita pakai balik.....' Adik ipar teman, terkejut betul dengan jawapan tadi, dia pun tanya lagi .. 'Lidi-lidi tu pun tak buang ke?'

Jawab pekerja tadi, 'Ialah bang, kita cucuk satay balik' Pada mulanya adik ipar teman, ingatkan pekerja tadi bergurau saja, rupa-rupanya pekerja tu bercakap benar.

Kemudian, dia lihat pekerja itu terus bangun dan membawa sisa kuah yang telah disatukan ke dalam mangkuk besar tadi ke dalam kedai (mungkin untuk di hidangkan semula).

Setelah melihat kejadian tadi, adik ipar ku pun terus berlalu dan memegang perutnya sebab dah kenyang makan satay.........

Kami di dalam kereta yang mendengar cerita tersebut sungguh terkejut dengan cerita tadi. Teman berapa kali tanya adik ipar teman, 'Betul ke ni, Fozi.....' (terasa loya pun ada). 'Betullah', jawabnya . Selepas itu bermacam-macamlah perkataan keluar untuk melepaskan perasaan geram & marah.

' Cuba bayangkan kita makan sisa kuah satay tu, entah-entah semuanya di campurkan sekali..ee gelinya!' 'Ialah, kita manalah tahu kalau orang yang makan ada penyakit HIV ke, penyakit yang senang berjangkit,'

'Lidinya orang dah gigit-gigit lepas tu kita pulak gigit....' 'Patutlah, kita makan sedap aje.....' 'Agak-agaknya, dia malas nak masak selalu kuah tu, diam main tambah-tambah aje....' 'Entah-entah, itu dia punya petua untukpelarisnya kot................'

'Wallahuallam bissawab' Suami temanpun cakap untuk meredakan suasana - well, sekarang kita dah tahu, lepas ini tak janganlah makan lagi Satay Haji Samuri dan kita sebarkan berita ni kat internet supaya orang lain pun sedar....Itulah ceritanya, so kalau you all nak makan satay, kenalah berhati-hati.

Tapi yang nyata, teman tak akan makan Satay Kajang lagi ...................*

IZEHARI BIN BASAR
PENOLONG PENGARAH
UNIT KECIL PENYELIDIKAN & PEMBANGUNAN TEKNOLOGI
SEKTOR PENGURUSAN MAKLUMAT & PEMBANGUNAN TEKNOLOGI
LEMBAGA PEPERIKSAAN MALAYSIA
03.8884.3152
03.8884 3161

:eek::eek::eek::eek:Tak pasti sejauh mana kebenaran cerita ni, call le mamat tuh. LU PIKIR LA SENDIRI
 
Sponsored Post

Biggie

Passed Away - Al Fatihah
Messages
14,648
Joined
Aug 31, 2008
Messages
14,648
Reaction score
79
Points
120
grkkkkkk... aku selalu makan kalau pi sana... rasa mual tekak ni... :eek:
 

Kehidupan

CG Top Poster Club
Messages
25,111
Paid Membership
Joined
Jan 11, 2008
Messages
25,111
Reaction score
217
Points
123
call ler no fon tuh....
 

gooddjinn

Active Member
Messages
2,432
Joined
Mar 14, 2006
Messages
2,432
Reaction score
122
Points
43
takkan ler pengotor sangat pekerje restoran tu??

:D :D :D
 

notrexdame

CG Hardcore Club
Messages
76,139
Paid Membership
Joined
Apr 26, 2008
Messages
76,139
Reaction score
63
Points
525
weeekkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk....siut je kuah dia macam tu..kalo lidi bole terima lagi
 

amirin19873

Fun Poster
Messages
839
Joined
Sep 15, 2008
Messages
839
Reaction score
1
Points
15
suruh jabatan kesihatan dtg cek..kes berat nih...mgalahkan mapley
 

kayawan73

Fun Poster
Messages
338
Joined
Aug 8, 2007
Messages
338
Reaction score
0
Points
10
member gua penah keje maybank audit akaun kedai sate ni..RM30 juta setahun pndptn bersih dia...fuyoooo
 

kalau

CG Top Poster Club
Messages
48,563
Paid Membership
Joined
Mar 4, 2008
Messages
48,563
Reaction score
127
Points
123
fuh......cara2 berhemat tue.......tapi pakai skill yg salah.......
 

tEnuKLang

Super Active Member
Messages
5,656
Joined
Nov 6, 2007
Messages
5,656
Reaction score
3
Points
65
erm...agensi berkenaan, silala siasat...
samuri nih aku dgr pernah kena saman, kes ape aku tak sure.
kalau dakwaan ini salah, p aa saman balik org yg buat kenyataan ni.
kalau diam tuh maknanya betol aa..x-(
 

bintang4

Super Active Member
Messages
8,528
Joined
Mar 4, 2007
Messages
8,528
Reaction score
332
Points
81
Aku selalu buat cungkil gigi lidi satay ni..:D
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register