BTC USD 62,366.6 Gold USD 1,764.54
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Wanted Sape taw nama buah ni? - buah abiu

napieaziz

Fun Poster
Joined
Jan 20, 2012
Messages
224
Reaction score
0
Points
10
Salam semua..dulu ayah aku ade dapat buah ni dari orang cina,then ayah aku ambk bijinye n tanam..pastu sekarang dah berbuah n dh boleh makan hasil pn..ade la dalam 15 pokok ayh aku tanam..

apa yang aku taw,buah ni dipanggil 'Buah [email protected]' tapi ni nama panggilan xrasmi.ade jgk yg kte buah kuning [email protected],tp bkn jgk..so aku nak tanye geng2 CG ni la kot2 ade yang taw nama buah ni..ak dh puas cari buah ni kt kedai buah,tapi xjmpe jgk..rare sgt kot..haha..dah kalau macam rare sgt,bley la aku buat bisnes..hahaha..jual anak benih ke..masyuk2 :)paid
:)paid
tq semua..

spesifikasi pokok:
-renek
-berbuah dalam masa 2tahun
-berbuah sepanjang masa
-senang dijaga
-tahan penyakit
-tupai musuh utama
-boleh tanam dari bijinye je
-jenis berbuah pd dahan nya

Ni koleksi gambar nya:

43857211.jpg


86724404.jpg




smpai melendut ke bwh..haha
72058549.jpg


10831888.jpg


20968551.jpg


62748240.jpg


71259052.jpg


buah yg dh masak
29663002.jpg


11302704.jpg


isi dalamnye,biji nye tu bley semai tros.
22640152.jpg


cara mkn nye,kne korek isi dia..rasa nye mmg manis sgt2!
67504122.jpg


UPDATE!!aku dah taw nama pokok nii..tq kepada REMEDY KARUNG GUNI for the info :)
Nama buah ni ialah "Abiu" sejenis buah yang berketutunan dari utan amazon

kategori buah nadir atau buah yg jarang dijumpai dn hampir pupus...

ada setengah tempat panggil "ciku arab"

enak dimakan selepas disejukkan dlm peti ais...isinya seperti sedikit jelly....tidak berapa manis...dan ada sedikit getah jika kita makan sebelum buah cukup masak....

kalau tanam melalui biji benih..akan berbuah dlm masa 3 taun...

kalau kaedah tunas...satu taun setengah ke 2 taun dah ada hasil

kalau nak beli anak pokok bole rujuk dgn mardi terengganu...
 
Last edited:
Sponsored Post

napieaziz

Fun Poster
Joined
Jan 20, 2012
Messages
224
Reaction score
0
Points
10
asl pic xjadi..adoii..xreti nk buat.first time upload pic yg ade gmbr
 

affandy25

Fun Poster
Joined
Apr 28, 2009
Messages
325
Reaction score
1
Points
15
Tak tau buah ape... tapi rase nak try tanam....
TT jgn lupe bagi contact....
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register