Ask/Help sape pernah buat tuntutan TTPM??

CG Sponsors




zeeraLiLy

Fun Poster
Joined
May 6, 2009
Messages
511
Reaction score
1
Points
15
salam buat semua forumer Cg,
hope belum ad lg tread sama mcm ni, klu ade, mod bole tlg merge @ delete..


mcm tajuk diatas, sekadar ingin bertanye dan minta pendapat bagaimana cara yg betul utk membuat tuntutan di TTPM (Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia)

senang bincangkan disini utk beri info & procedure buat semua.
sy tak berapa faham dgn penerangan tuntutan dlm wesite TTPM.
sesiapa yg tahu & berpengalaman atau pernah membuat tuntutan sila kongsi cerita anda.

samadah ia mudah, payah, jangkamasa memproses tuntutan, bayaran, keputusan cepat atau lambat??
harap sgt ada yg sudi membantu..Tqsm in advance :)
 
Last edited:
Sponsored Post

GABAN_Z

Active Member
Joined
Jan 31, 2008
Messages
1,601
Reaction score
22
Points
25
kalau tak salah kena ada resit pembelian sebagai bukti kepada tuntutan,

kena beli borang tuntutan, klau tak salah 5 hingget... itu sahaja yang dpt di kongsi.. kalau salah tolong tegur.
 

zeeraLiLy

Fun Poster
Joined
May 6, 2009
Messages
511
Reaction score
1
Points
15
kalau tak salah kena ada resit pembelian sebagai bukti kepada tuntutan,

kena beli borang tuntutan, klau tak salah 5 hingget... itu sahaja yang dpt di kongsi.. kalau salah tolong tegur.
tq..membantu juga sedikit..borong tu website tu leh dwload je kn? agk pening d sini..
 

cekmeksu11

Active Member
Joined
May 21, 2008
Messages
2,451
Reaction score
8
Points
25
pnh buat tp trus g kt ttpm kt kl 2...
isi borang...lg senang...klu dkt la...
 

abangjedi

Active Member
Joined
May 3, 2010
Messages
1,102
Reaction score
22
Points
30
aku pernah tuntut tribunal kat kuantan pesal kete aku x dibaiki oleh bengkel. borang free masa tu 3 salinan kalo x silap.isi hanto kat tribunal.nanti dia folow up bile akan dibicarakan. maksimum tuntut rm20k.pasal kes aku tribunal nasihatkan tutup kes bukak civil pasal boleh tuntut berapa byk nak.malang lg bengkel istihar muflis & bukak syarikat lain.sekarang tgh fight melalui lawyer bank cimb menentang bengkel & syarikat insuran.guna persatuan pun bole jugak pesal diaorg ada kuasa.
 

zeeraLiLy

Fun Poster
Joined
May 6, 2009
Messages
511
Reaction score
1
Points
15
ok..terima kasih semua..
nk cuba g ttpm yg trdekat...
lma x msa di ambil nk setle ye?
 

zeeraLiLy

Fun Poster
Joined
May 6, 2009
Messages
511
Reaction score
1
Points
15
sesiapa yg blh bantu, sile bg pndapat ye~ tq...
 

abangbeca

Super Active Member
Platinum Member
Joined
Jan 26, 2009
Messages
8,710
Reaction score
155
Points
73
ok..terima kasih semua..
nk cuba g ttpm yg trdekat...
lma x msa di ambil nk setle ye?
better ko citer masalah ko kat sini dulu...kut2 ada jalan lain...mmg lar tribunal nih bgs utk kita...tp proses dia agak lama gak...berbulan2 gak....aku dulu pun rasanya dkt 3 bln gak.....

1-gi ambik borang, bg bukti resit or something yg leh prove ko ader wat servis ngan diorg, sblm tuh citer mslh kat makcik2 kat kaunter tuh kes ko nih leh wat tuntutan x...?? klu leh terus isi borang

2-pastu byr 5 hinggit....siap semua dokumen....satu dokumen utk ko....satu lagik utk defenden...ko kena antar sendiri dokumen tuh sbb nanti ko kena minta defenden cop kan bukti penerimaan pada dokumen tuh mengatakan depa terima dokumen utk bw kes pada tribunal.....

3- Kat dm dokumen tuh ader satu tarikh pihak plaintif ngan defenden kena dtg court utk dibicarakan....so masa tuh ko kena dtg...klu ko x dtg...pastu defenden dtg...automatik menang kat defenden...cam kes aku dulu...defenden aku x dtg so aku menang...x yah ckp aper2 pun...tp dia tanya aku naper aku tuntun lebih dari baper yg aku rugi...aku ckp aku byk abiskan duit utk tepon, minyak, kena ambik cuti lagik sebab nk settlekan masalah nih...tp majistret just bg baper yg kita rugi jer....tp x semua bergantung pd kes....sbb tuh rajin2 baca paper KOSMO....ader psl tuntutan tribunal...psl politik x yah baca...mengarut :mad:

4.bila ko dah menang....tribunal akan wat kuar satu surat penghakiman, pihak defenden kena byr kat ko gantirugi...klu x byr...kena masuk lokap...ataupun dibawa kes ke mahkamah sivil kut....


yg lain tuh....ko kena turun padang lar.....x leh nk harapkan kat sini jer....usaha sendiri...baru tahu pahit manis...aku dulu x pernah tau psl nih..cuma tau psl tribunal jer....tapi atas sbb aku discam....aku gi gak walaupun aku noob masa tuh..:D

just my 2 cents
 

apes

Active Member
Joined
Dec 3, 2007
Messages
1,559
Reaction score
24
Points
25
better ko citer masalah ko kat sini dulu...kut2 ada jalan lain...mmg lar tribunal nih bgs utk kita...tp proses dia agak lama gak...berbulan2 gak....aku dulu pun rasanya dkt 3 bln gak.....

1-gi ambik borang, bg bukti resit or something yg leh prove ko ader wat servis ngan diorg, sblm tuh citer mslh kat makcik2 kat kaunter tuh kes ko nih leh wat tuntutan x...?? klu leh terus isi borang

2-pastu byr 5 hinggit....siap semua dokumen....satu dokumen utk ko....satu lagik utk defenden...ko kena antar sendiri dokumen tuh sbb nanti ko kena minta defenden cop kan bukti penerimaan pada dokumen tuh mengatakan depa terima dokumen utk bw kes pada tribunal.....

3- Kat dm dokumen tuh ader satu tarikh pihak plaintif ngan defenden kena dtg court utk dibicarakan....so masa tuh ko kena dtg...klu ko x dtg...pastu defenden dtg...automatik menang kat defenden...cam kes aku dulu...defenden aku x dtg so aku menang...x yah ckp aper2 pun...tp dia tanya aku naper aku tuntun lebih dari baper yg aku rugi...aku ckp aku byk abiskan duit utk tepon, minyak, kena ambik cuti lagik sebab nk settlekan masalah nih...tp majistret just bg baper yg kita rugi jer....tp x semua bergantung pd kes....sbb tuh rajin2 baca paper KOSMO....ader psl tuntutan tribunal...psl politik x yah baca...mengarut :mad:

4.bila ko dah menang....tribunal akan wat kuar satu surat penghakiman, pihak defenden kena byr kat ko gantirugi...klu x byr...kena masuk lokap...ataupun dibawa kes ke mahkamah sivil kut....


yg lain tuh....ko kena turun padang lar.....x leh nk harapkan kat sini jer....usaha sendiri...baru tahu pahit manis...aku dulu x pernah tau psl nih..cuma tau psl tribunal jer....tapi atas sbb aku discam....aku gi gak walaupun aku noob masa tuh..:D

just my 2 cents

Kalo defendan tu tak nak cop pada borang yang kita bawak tu cam ne bro?? Defendan tak mau layan ape2 mahupun bagi ganti rugi.. Cam ne??
 
Sponsored Post
Top
Log in Register