BTC USD 60,831.1 Gold USD 1,792.47
Time now: Jun 1, 12:00 AM

sape ada pengalaman dengan skim PROSPER PUNB?

Gift2

Freshie
Joined
Jul 4, 2013
Messages
33
Reaction score
2
Points
11
Aku dah buat dah..strict sgt.every month nk kena hanta sales report.cheque kena ada 2 tndatangan...tiap kali nk issue cheque kena bgtau diorg dlu.sbb ni biz perkongsian antara punb dgn kita..once pinjaman dh abis bru jd milik kita sepenuhnya..kalo biz cantik.diorg suka la...kalo x cantik ha siap la haha..tiap2 bln kena tiaw kang

Alhamdulillah...tadi dah meeting dgn panel. Dan loan dah lulus..kiranya proses permohonan loan amik masa 1.5 bulan dan Insyallah dalam masa 2-3 minggu akan dpt fund yg dimohon. Menjadi masa yg diambil untuk dpt loan dari PUNB lebih kurang 2 bulan dari tarikh penghantaran working paper.

Berkenaan syarat2 punb. Memang diorng akan minta kita buka satu akaun Islamic MBB dan duit akan dimasukkan ke akaun tu. Dan nak kuarkan duit dari akaun tu akan perlukan 2 tandatangan.

Tapi PUNB hanya akan masuk campur dalam urusan pengeluaran dari akaun tersebut paling lama tempoh masa adalah 6 bln ke setahun je...kiranya kata diorng tadi, hanya untuk pengeluaran awal2 tu jer..takdelah sampai habis kita bayar loan. Contoh kita buat tempahan brg dan ada beberapa invoice. Jadi kita tunjukkan je semua invoice2 tu..totalkan dan kuarkan satu cek total amount dan masukkan ke akaun asal company. Dari situ kita bayarlah apa yg patut guna cek akaun seniri plak. Dan diorng takkan masuk campur proses pembayaran dari akaun tu.

Pada saya oklah tu...maknanya PUNB nak pastikan penggunaan asas loan yg diberi hanya untuk business yg setulus2 nya bukan untuk perkara2 lain. Tapi sekali je ...lepas dah sekali kita rolling balik..pandai2lah seniri kita manage duit tu.

Pasal akaun...mmg lah setiap bulan diorang akan tanya sales bulanan brapa. Yg mana apa yg diminta masa paperwork tu juga( laporan jualan bulanan ). Rasanya ape2 pun laporan tu mmg akan kita prepare monthly untuk close acnt yearly..so submit jerlah report tu. Kata diorng...sebenarnya diorng nak tgk perjalanan kewangan kita supaya kalau ada yg tak proper tu boleh dibantu..dan kalau nampak sales sgt2 bagus dionrg boleh bantu jugak ( penambhan loan ). So..oklah kotkan gitu.

Insyallah...harapnya penerangan di atas dpt memberi sedikit gambaran kepad sesapa yg ingin memohon dri PUNB. Memang betul budget yg diberikan oleh kerajaan amatlah byk...jadi kepada yg mmg betul2 perlukan suntikan wang pusingan, cubalah memohon. Insyallah jika lengkap dokumen nyer...dlm tempoh masa 2 bulan dah boleh dpt. Nasihat saya...buatlah paperwork tu sendiri, biarlah amik masa yg lama, tapi kalau kita sendiri yg buat, insyallah dgn mudah kita boleh yakinkan potensi business tu dan insyallah juga PUNB akan bantu dgn senang hati. :)

Moga perkongsian di atas membantu...
TQ
 
Sponsored Post

LEMANtheMAN

Super Active Member
Joined
Oct 26, 2010
Messages
7,463
Reaction score
10
Points
65
jumaat ni ada taklimat dekat punb kl sentral..ada geng cg pergi ke? aku nak gi takdo geng lak huhu
 

Wea Izre

Legendary Member
Joined
Apr 13, 2007
Messages
14,026
Reaction score
33
Points
120
yep bro..taklimat khas n temuduga program siswazah perantis. check kt fb dorg ade inform. ko nak pi yg mane?

dah penah jd perantis dlu,dh pnh dpt loan jgk,cuma tanye tuk nk rekemen kt org lain plak,tq 4 the info
 

Gift2

Freshie
Joined
Jul 4, 2013
Messages
33
Reaction score
2
Points
11
dah penah jd perantis dlu,dh pnh dpt loan jgk,cuma tanye tuk nk rekemen kt org lain plak,tq 4 the info

semlm pun mmg ada sessi temuduga siswazah perantis. diorang interview 3 org sekali satu sessi. Ramai gak yg hadir.Moga ramai yg berjaya.

Saya dah tak layak skim nie..umur dah terlajak. Jadi mohon prosper peruncitan jer.
 

Vpoint7

Fun Poster
Joined
Feb 11, 2009
Messages
237
Reaction score
20
Points
15
Alhamdulillah...tadi dah meeting dgn panel. Dan loan dah lulus..kiranya proses permohonan loan amik masa 1.5 bulan dan Insyallah dalam masa 2-3 minggu akan dpt fund yg dimohon. Menjadi masa yg diambil untuk dpt loan dari PUNB lebih kurang 2 bulan dari tarikh penghantaran working paper.
Amin, bersyukur tuan berjaya mendapat bantuan perniagaan, sy perlu tahu ;
a. [STRIKE]Perniagaan apa yg tuan lakukan[/STRIKE] (Cenderahati) & [STRIKE]sudah berapa lama[/STRIKE] (2 tahun) ?
b. Berapakah sales kasar tuan dlm perniagaan yg diceburi & [STRIKE]adakah tuan meletakkn penyata kewangan sejak tertubuh nya perniagaan[/STRIKE] ?(Fhman sy, tuan letak penyata sehingga Oct2013 ? Bermakna sejak memulakan perniagaan sehingga skrg ?) (Maaf, sales kasar tuan hanya perlu letak secara purata shj, tidak perlu terlalu detail)
c. Perlukah sy sertakan penyata akaun bank kpd pihak PUNB dlm keadaan yg telah ditapis ? Jujurnya sy tidak mahu pihak PUNB melihat jumlah wang yg dimiliki, klu nk tgk sales (duit masuk) xpe la ?
d. Berapakah jumlah permohonan yg diluluskn bagi perniagaan tuan ?


Berkenaan syarat2 punb. Memang diorng akan minta kita buka satu akaun Islamic MBB dan duit akan dimasukkan ke akaun tu. Dan nak kuarkan duit dari akaun tu akan perlukan 2 tandatangan.
Sekiranya sy telah mempunyai akaun Islamic MBB sendiri, perlukah sy membuka 1 lagi Islamic MBB atas nama sy & PUNB krn mahu dptkn 2 tandatgn ? Atau sebenarnya, kekalkn akaun yg ada, cuma pihak PUNB harus isi borang bank utk dijadikan sebagai director sandaran ?

Tapi PUNB hanya akan masuk campur dalam urusan pengeluaran dari akaun tersebut paling lama tempoh masa adalah 6 bln ke setahun je...kiranya kata diorng tadi, hanya untuk pengeluaran awal2 tu jer..takdelah sampai habis kita bayar loan. Contoh kita buat tempahan brg dan ada beberapa invoice. Jadi kita tunjukkan je semua invoice2 tu..totalkan dan kuarkan satu cek total amount dan masukkan ke akaun asal company. Dari situ kita bayarlah apa yg patut guna cek akaun seniri plak. Dan diorng takkan masuk campur proses pembayaran dari akaun tu.


Pada saya oklah tu...maknanya PUNB nak pastikan penggunaan asas loan yg diberi hanya untuk business yg setulus2 nya bukan untuk perkara2 lain. Tapi sekali je ...lepas dah sekali kita rolling balik..pandai2lah seniri kita manage duit tu.

Pasal akaun...mmg lah setiap bulan diorang akan tanya sales bulanan brapa. Yg mana apa yg diminta masa paperwork tu juga( laporan jualan bulanan ). Rasanya ape2 pun laporan tu mmg akan kita prepare monthly untuk close acnt yearly..so submit jerlah report tu. Kata diorng...sebenarnya diorng nak tgk perjalanan kewangan kita supaya kalau ada yg tak proper tu boleh dibantu..dan kalau nampak sales sgt2 bagus dionrg boleh bantu jugak ( penambhan loan ). So..oklah kotkan gitu.

Insyallah...harapnya penerangan di atas dpt memberi sedikit gambaran kepad sesapa yg ingin memohon dri PUNB. Memang betul budget yg diberikan oleh kerajaan amatlah byk...jadi kepada yg mmg betul2 perlukan suntikan wang pusingan, cubalah memohon. Insyallah jika lengkap dokumen nyer...dlm tempoh masa 2 bulan dah boleh dpt. Nasihat saya...buatlah paperwork tu sendiri, biarlah amik masa yg lama, tapi kalau kita sendiri yg buat, insyallah dgn mudah kita boleh yakinkan potensi business tu dan insyallah juga PUNB akan bantu dgn senang hati. :)

Moga perkongsian di atas membantu...
TQ

Adakah tuan sertakan RP yg mempunyai surat sokongan bagi mendapatkan kelulusan bantuan perniagaan ini ?

Terima kasih kerana input tuan. Harap tuan sudi menjawab soalan sy. :">
 
Last edited:

Roy Azloy

Fun Poster
Joined
Dec 25, 2012
Messages
200
Reaction score
0
Points
10
Untuk proseper usahawan muda yang dah dapat, bleh share pengalaman sbb sy nak try minta jugak,
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register