Sapa tau mcmana nak clearkan blacklist??

CG Sponsors




papabear202002

Fun Poster
Joined
Nov 26, 2007
Messages
191
Reaction score
0
Points
10
salam.kat sini saya nak mintak pendapat otai2 CG yang ada pengalaman berkaitan hal ni.Dulu saya ada hutang kredit kad total 12 ribu.Tapi skrg ni saya dah nak buat full settlement sbb alhamdulillah projek menjadi.masalah skrg macamana nak clearkan status blacklist ni?sesiapa yang kat sini tau?berapa lama utk clearkan blacklist ni?harap otai2 CG dapat membantu...salam..:D
 
Sponsored Post

Loan Blacklist

Fun Poster
Joined
Jul 15, 2008
Messages
915
Reaction score
3
Points
15
Biasanya status kita kat Bank Negara or CTOS amik masa 3 hingga 6 bulan nak clear...Tapi masa kita buat Full Settlement kat bank tu, mintak terus Release Letter utk account tu...Surat tu kita boleh buat sokongan kalau kita nak apply loan kat mana2...

Tapi kalau nak cepat, bawak release letter tu kat CTOS or Bank Negara mintak diorang update status kita...Diorang akan refer balik kat bank yg kita pernah hutang tersebut.

Selmat mencuba...:)cgrock
 

papabear202002

Fun Poster
Joined
Nov 26, 2007
Messages
191
Reaction score
0
Points
10
Biasanya status kita kat Bank Negara or CTOS amik masa 3 hingga 6 bulan nak clear...Tapi masa kita buat Full Settlement kat bank tu, mintak terus Release Letter utk account tu...Surat tu kita boleh buat sokongan kalau kita nak apply loan kat mana2...

Tapi kalau nak cepat, bawak release letter tu kat CTOS or Bank Negara mintak diorang update status kita...Diorang akan refer balik kat bank yg kita pernah hutang tersebut.

Selmat mencuba...:)cgrock
tq bro.lepas dah clear nnt kalau nak apply kad kredit leh la eh?
 

Loan Blacklist

Fun Poster
Joined
Jul 15, 2008
Messages
915
Reaction score
3
Points
15
tq bro.lepas dah clear nnt kalau nak apply kad kredit leh la eh?
Ceh...Baru settle problem nak buat problem balik ke? Jgn lah apply kad kredit balik...bahaya kalau tak blh nak control...

Kalau nak pakai utk online or takut nak bawak cash byk2, pakai jer lah debit card...tak yah nak utang2...
 

mazlanmd

Fun Poster
Joined
Jun 4, 2008
Messages
138
Reaction score
0
Points
10
aku baru lepas maki CTOS minggu lepas...
apply loan utk rumah semua tak lepas... penat aku kehulu hilir..
dlm CCRIS ok,cuma skg ni dlm Section D - CTOS appear saman aku naik court.
walaupun dekat section D tu stated yg account aku dah regularised semula.. tp pihak bank still refused nak proses loan aku.. benda tu dah settle 6 month ago.. dlm section D tu plak stil appear sampai bila2.. tak ker siot tu... so atas nasihat officer sana Cuma 2 bank jer yg tak guna khidmat CTOS ni.. MAYBANK dan BSN.. so aku try la MAYBANK... sehari jer proses dah approved..
tp aku tak nak amik.. MAYBANK bahaya wooo...
 

Loan Blacklist

Fun Poster
Joined
Jul 15, 2008
Messages
915
Reaction score
3
Points
15
aku baru lepas maki CTOS minggu lepas...
apply loan utk rumah semua tak lepas... penat aku kehulu hilir..
dlm CCRIS ok,cuma skg ni dlm Section D - CTOS appear saman aku naik court.
walaupun dekat section D tu stated yg account aku dah regularised semula.. tp pihak bank still refused nak proses loan aku.. benda tu dah settle 6 month ago.. dlm section D tu plak stil appear sampai bila2.. tak ker siot tu... so atas nasihat officer sana Cuma 2 bank jer yg tak guna khidmat CTOS ni.. MAYBANK dan BSN.. so aku try la MAYBANK... sehari jer proses dah approved..
tp aku tak nak amik.. MAYBANK bahaya wooo...
Buat apa hang pi maki CTOS tu? Maki lah bank yang supply infomation korang tu...CTOS cuma third party jek yang dapat semua info tu dari pihak lain...

So, kalau bank tak update, CTOS ak leh buat apa2....#:-S
 

papabear202002

Fun Poster
Joined
Nov 26, 2007
Messages
191
Reaction score
0
Points
10
Buat apa hang pi maki CTOS tu? Maki lah bank yang supply infomation korang tu...CTOS cuma third party jek yang dapat semua info tu dari pihak lain...

So, kalau bank tak update, CTOS ak leh buat apa2....#:-S
aku belajar dari kesilapan.pasni nak apply satu credit card n guna utk emergency je.dulu enjoy byk sangat..:((
 

papabear202002

Fun Poster
Joined
Nov 26, 2007
Messages
191
Reaction score
0
Points
10
aku baru lepas maki CTOS minggu lepas...
apply loan utk rumah semua tak lepas... penat aku kehulu hilir..
dlm CCRIS ok,cuma skg ni dlm Section D - CTOS appear saman aku naik court.
walaupun dekat section D tu stated yg account aku dah regularised semula.. tp pihak bank still refused nak proses loan aku.. benda tu dah settle 6 month ago.. dlm section D tu plak stil appear sampai bila2.. tak ker siot tu... so atas nasihat officer sana Cuma 2 bank jer yg tak guna khidmat CTOS ni.. MAYBANK dan BSN.. so aku try la MAYBANK... sehari jer proses dah approved..
tp aku tak nak amik.. MAYBANK bahaya wooo...
so skrg ni dah ok?xkan takleh settle kot.maybe mcm bro loan blacklist ckp kite kena mintak release letter dari bank and personally gi CTOS utk diorang update..
 

rockstar

Active+ Member
Joined
Jan 7, 2007
Messages
4,814
Reaction score
33
Points
30
aku baru lepas maki CTOS minggu lepas...
apply loan utk rumah semua tak lepas... penat aku kehulu hilir..
dlm CCRIS ok,cuma skg ni dlm Section D - CTOS appear saman aku naik court.
walaupun dekat section D tu stated yg account aku dah regularised semula.. tp pihak bank still refused nak proses loan aku.. benda tu dah settle 6 month ago.. dlm section D tu plak stil appear sampai bila2.. tak ker siot tu... so atas nasihat officer sana Cuma 2 bank jer yg tak guna khidmat CTOS ni.. MAYBANK dan BSN.. so aku try la MAYBANK... sehari jer proses dah approved..
tp aku tak nak amik.. MAYBANK bahaya wooo...
nape maybank bahaye ngek....
 

Loan Blacklist

Fun Poster
Joined
Jul 15, 2008
Messages
915
Reaction score
3
Points
15
aku belajar dari kesilapan.pasni nak apply satu credit card n guna utk emergency je.dulu enjoy byk sangat..:((
Hahaha...ayat yg biasa aku dengar dari semua org.....Nak isi minyak lah, utk emergencylah,nak buat beli brg 0% installment lah...

Last2 tambah lagi card utk cover byr 1st card tadi, pastu tu leps 2 tahun ada 5 kad.....:eek:

Pastu pening tak tau camne nak bayar sbb semua dah maximum...~X:)((

:D:))
 
Sponsored Post
Top
Log in Register