BTC USD 32,421.5 Gold USD 1,782.94
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Sapa Ingat Istana Takeshi?..Game Show Jepun yang kelako

OKwhat

Super Active Member
Joined
Jul 3, 2011
Messages
6,095
Reaction score
2
Points
65
Takeshis+Castle+-+Main+image+copy.jpg

Screenshot-1-1.png

746431.jpg

01-24.jpg


Istana Takeshi ialah siri televisyen mengenai pertandingan antara peserta dari Jepun. Siri televisyen ini kemudiannya ditiru sebagai Fear Factor dan Who's Dare Win.
1177160696_2.jpg

Masih ingat tak korang pasal rancangan telivision yang HOT waktu dulu2. ' Istana Takeshi'. Ni merupakan rancangan paling favourite aku waktu budak-budak dulu. Tak silap aku waktu 1st time tayang kat Malaysia dulu, dia tayang kat NTV7, waktu tu aku sekolah rendah lagi. Tapi darjah berapa pon aku tak ingat (hihi). Arr kalau mengikut firasat aku dalam tahun 2000 la.

Dulu punya lah taksub dengan rancangan ni sampai kat sekolah pon buat game ala2 istana takeshi ni dalam kelas. Susun meja sana sini la. bubuh la macam2 halangan. Yang tak tahan tu cikgu pon join jugak (ahaha!!!). Tapi sekarang ni aku sangat happy sebab rancangan ni dah ditayangkan balik kat TV9 (wohoo!!!) . Tapi dalam American version la. Tapi peduli apakan, kalau bahasa arab pun aku tetap nak tengok jugak HAHA!!

Sedikit info pasal istana takeshi ni:-

1. Rancanagan ni mula ditayangkan kat Jepun dari tahun 1986 saampai 1989.
2.Peserta yang menyetai dalam satu game antara 100 hingga 142 dan hadiah ditawarkan waktu tu 1 juta yen. (Wow!!!) kira2 usd8000 la. Kalau aku dapat best tu....
3. Disediakan lebih kurang 107 jenis halangan ( Banyak gila!) Tapi bukan semua la digunakan dalam setiap episod tu. Diorang tukar2 la. Tapi cuba korang banyangkan berapa besarnya tempat diorang buat program ni (~_~")
4.Rancangan ni ada lebih kurang 25 International version. Punye la popular game show ni. Kalah Upin dan Ipin ( hihi)
5. Info paling best aku dapat. Kecederaan yg dialami sepanjang game show ni:
Broken ribs 41
Broken jaws 19
Bruised chin 312
Bruised shins ***
Knocked out 9
Concussion 35
Winded 276
Fractured Skull 2
Black eye 112
Torn muscles 62
Dasyat kan! macam nak mmbunuh orang pon ada jugak haha!.
Tu je la info sedikit sebanyak yang nak dikongsikan.


Masih ingatkah kome dengan acara Istana Takeshi yang dulu sering ditayangkan di TPI (sekarang pun masih ditayangkan) ? sungguh acara yang menarik dan mengasyikan untuk ditonton bukan?. Istana Takeshi sebenarnya adalah acara TV Jepun yang disiarkan dan didubbing ulang di Malaysia. Di negara asalnya, nama acara ini adalah Takeshi castle.

Takeshi's Castle (Istana Takeshi) adalah sebuah acara reality game asal Jepun yang disiarkan dari tahun 1986 sampai 1989 di Tokyo Broadcasting System. Acara ini juga masuk ke berbagai negara di dunia seperti US,UK, Filipina, dan Indonesia dan Malaysia.

Format game dalam acara Takeshi Castle sebenarnya sangat sederhana, yaitu para peserta harus menghadapi rintangan demi rintangan untuk pemilihan peserta yang pada akhirnya akan berperang melawan raja Takeshi. Biasanya dari 100 peserta, paling hanya tinggal 3-10 orang yang berhasil masuk sampai babak akhir. Hadiah yang akan diperoleh oleh para peserta yang mampu melepasi sampai babak akhir dan berhasil mengalahkan raja Takeshi adalah sebesar 1 juta yen sedangkan untu penghargaan pemain yang dianggap gigih dalam menghadapi rintangan permainan, disediakan hadiah penghargaan sebesar 100 ribu yen
takeshis.jpg


banyak sekali rintangan permainan yang sangat sulit untuk dilewati para peserta, terutama rintangan singing room, dimana para peserta harus menyanyikan lagu yang sudah ditentukan dengan lirik yang benar dan suara yang merdu. adalagi rintangan yang cukup sulit, yaitu Sumo spin, yaitu dimana peserta harus menang dalam pertandingan sumo dengan lawan sebenar.
2394201.jpg

KoRTakeshisCastle-301h264AAC675DEA9.jpg

KoRTakeshisCastle-301h264AAC675D-1.jpg

KoRTakeshisCastle-301h264AAC675D-2.jpg


Berikut adalah daftar rintangan di takeshi Castle :

Awal
Dinding perbatasan (memanjat dinding)
Istana pertahanan pertama (perang air melawan prajurit takeshi)
Tengah
Istana Iblis (peserta masuk ke dalam jalan labirin untuk menemukan jalan keluar)
Kolam Maut atau Kolam Naga (melintasi di antara batu kolam asli dan batu apung)
Mangkok meluncur (menjaga keseimbangan di perahu mangkok)
Surga dan Neraka atau Danau Naga
Jamur Terbang (menggantung pada jamur raksasa untuk sampai ke seberang)
Tali Tarzan (bergelantungan di tali sambil menyeberangi rintangan )
Singing Room (menaklukan rintangan menyanyi)
Istana pertahanan ke-2 (menerobos pintu palsu)
Sumo (bergulat dengan lawan acak)
Etc
Akhir
Jembatan tali/Jembatan bola (Bridge Ball) (dikenal sebagai Jurang Gibraltar)
Sumur Maut (Final Fall)
Babak akhir (Final Showdown)
takeshi-castle1.jpg

Pada akhir setiap acara, para peserta akan memasuki babak terakhir yaitu Final Showdown, dimana para penentang akan berhadapan dengan Takeshi. Jika peserta menembak kertas pada cincin target kereta Takeshi dengan senjata air dan menembusnya (dalam episode selanjutnya digantikan dengan laser dan sasaran yang sensitif terhadap cahaya), kereta itu dinon-aktifkan, Istana itu "diambil" dan permainan akan berakhir.


Takeshis+Castle+-+Main+image.jpg


Di dalam Takeshi Castle, dikenal seorang raja Takeshi yang bernama King Takeshi, ia selau ditemani oleh penasihat yang bernama Saburo Ishikura , mereka berdualah yang menentukan permainan di dalam Takeshi Castle. Adapaun tokoh-tokoh lain dalam takeshi Casle yang sering muncul adalah :

The Emerald Guards: Tentara Takeshi.
GeneralTani.jpg

Hayato Tani: General Pertahanan.
Junji Inagawa: Reporter pertarungan Takeshi's Castle.
Akira Sakamoto: Reporter kedua pertarungan Takeshi's Castle.
Shingo Yanagisawa: Reporter ketiga pertarungan Takeshi's Castle.
Kibaji Tankobo: Penjaga Istana.
Shozo "Strong" Kobayashi: Penjaga Istana.
Brad Lesley: Pemain bisbol.
Michiru Jo: Kawan akrab Takeshi; penjaga Istana.
Yoroi/Ritter Chuu: Samurai besar penjaga Istana.
Makoto Dainenji: Penjaga sumur maut.
Masanori Okada: Penjaga area "Slip Way".
Permainan Takeshi Castle ini mengambil setting di Puncak midoriyama, kota Yokohama Jepun. Dan walaupun acara ini sudah berakhir, tapi kini muncul juga Acara dengan format yang hampir sama, yaitu Ninja Warriors dan Viking. Kebetulan kedua acara tersebut juga diproduksi di Puncak Midoriyama.

mediafire
Istana Takeshi Musim 1

Ep 01:http://adf.ly/5GV3m
Ep 02:http://adf.ly/5GV3o
Ep 03:http://adf.ly/5GV3q
Ep 04:http://adf.ly/5GV3r
Ep 05:http://adf.ly/5GV3s
Ep 06:http://adf.ly/5GV3t
Ep 07:http://adf.ly/5GV3u
Ep 08:http://adf.ly/5GV3v
Ep 09:http://adf.ly/5GV3w
Ep 10:http://adf.ly/5GV3x
Ep 11:http://adf.ly/5GV3y
Ep 12:http://adf.ly/5GV3z
Ep 13:http://adf.ly/5GV40
Ep 14:http://adf.ly/5GV41
Ep 15:http://adf.ly/5GV42
Ep 16:http://adf.ly/5GTw8
Ep 17:http://adf.ly/5GTw9
Ep 18:http://adf.ly/5GUj5
Ep 19:http://adf.ly/5GTwB
Ep 20:http://adf.ly/5GTwC
EP 22:http://adf.ly/5GTwD
Ep 21:http://adf.ly/5GUj6
Ep 23:http://adf.ly/5GUj7
EP 24:http://adf.ly/5GUj8
Ep 25:http://adf.ly/5GUj9
Ep 26:http://adf.ly/5GUjB
EP 27:http://adf.ly/5GUjC
 
Last edited:
Sponsored Post

xalimx

Super Active Member
Joined
Sep 14, 2006
Messages
6,921
Reaction score
61
Points
70
kalo american punya ...dia nya bahasa cam c3laka lak rasanya....lawak tak igt
 

TT

CG Super Hardcore Club
Joined
Jan 13, 2009
Messages
154,847
Reaction score
21,202
Points
1,671
ak ingat hos yg kt tmpt bmain tu bos nye Maskman

ha nila die orgnye
GeneralTani.jpg

Maskmen_Unhenshined.jpg


tp skg lg layan unbeatable banzuke tu
 
Last edited:

OKwhat

Super Active Member
Joined
Jul 3, 2011
Messages
6,095
Reaction score
2
Points
65
kat US namanya lain..

MXCimg_assist_custom.jpg
rasanya yg baru baru ni kat tv9 tu yg ni la english dubbing
 
Last edited:

akubest

Active Member
Joined
Mar 28, 2009
Messages
2,176
Reaction score
14
Points
35
memang best rancangan nih. dulu2 mmg aku suka tgk show nih. lawak tgk idung merah tu :))
 

forexian

Super Active Member
Joined
Sep 28, 2008
Messages
6,036
Reaction score
61
Points
80
HAHA aku takkan lupe rancangan ni....kelakar betul.....aku dengan adik2 aku siap amik lidi, lenturkan sampai jadi bulat, pastu amik kertas tutup lubang lidi tu dan selotep kan....then main tembak2 sampai sape punya kertas kena tembus dulu....hahahaha

kelakar cite ni....ada batu bergolek la, pilih pintu la.....hahaha
 

nastrade

Fun Poster
Joined
Jan 14, 2009
Messages
954
Reaction score
5
Points
15
Kenangan cerita ni! Waktu dulu crita ni main pukul 7 petang di NTV7. Waktu ni aku merantau kat Pantai Dalam. Xda duit. Setiap hari makan sekali je sehari. Waktu makan ialah pukul 7 petang sambil nk layan crita ni kat kedai siam kat Pantai Dalam. Sampai mamat siam kat kedai tu dah ingat menu makan aku. Nasi putih + sup kosong + telur dadar + air kosong = RM1.20. Setaip hari!

Mujur la ada Istana Takeshi, terubat jugak kesediahan waktu tu!! Hahaha..
 

OKwhat

Super Active Member
Joined
Jul 3, 2011
Messages
6,095
Reaction score
2
Points
65
Kenangan cerita ni! Waktu dulu crita ni main pukul 7 petang di NTV7. Waktu ni aku merantau kat Pantai Dalam. Xda duit. Setiap hari makan sekali je sehari. Waktu makan ialah pukul 7 petang sambil nk layan crita ni kat kedai siam kat Pantai Dalam. Sampai mamat siam kat kedai tu dah ingat menu makan aku. Nasi putih + sup kosong + telur dadar + air kosong = RM1.20. Setaip hari!

Mujur la ada Istana Takeshi, terubat jugak kesediahan waktu tu!! Hahaha..
BOLEH buat nangis ni
 

rocketeer999

Active+ Member
Joined
Nov 24, 2009
Messages
4,482
Reaction score
150
Points
33
Kenangan cerita ni! Waktu dulu crita ni main pukul 7 petang di NTV7. Waktu ni aku merantau kat Pantai Dalam. Xda duit. Setiap hari makan sekali je sehari. Waktu makan ialah pukul 7 petang sambil nk layan crita ni kat kedai siam kat Pantai Dalam. Sampai mamat siam kat kedai tu dah ingat menu makan aku. Nasi putih + sup kosong + telur dadar + air kosong = RM1.20. Setaip hari!

Mujur la ada Istana Takeshi, terubat jugak kesediahan waktu tu!! Hahaha..

huh! ko dah layak masok istana takeshi dah camni wei!
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register