Wanted Sapa boleh tolong translate BI ke BM term MATEMATIK

CG Sponsors




eboss

CG Hardcore
Platinum Member
Joined
Nov 29, 2007
Messages
85,652
Reaction score
1,894
Points
591
Minta tolong sapa yang boleh tolong translate BI ke BM beberapa ayat tapi dalam term BM Matematik :D

This is a conventional way of solving subtraction operation. Note that the minuends are 10, 100, 1000 and so on, while the subtrahend (for a list of terms, refer to the appendix) can be any number. However, if you look at the answers, notice a pattern forming.

To compute the middle figure, we just add the two digits of multiplicand.
 
Sponsored Post

insyi©

CG Top Poster Club
Joined
Mar 1, 2008
Messages
28,101
Reaction score
177
Points
123
minuend - subtrahend = difference

camana nak ckp dlm BM ye?
 

Zul34

Super Active Member
Joined
Aug 26, 2008
Messages
6,959
Reaction score
14
Points
65
kalau nk google trasnlate blh je, tp mmg x lngkap la
 

insyi©

CG Top Poster Club
Joined
Mar 1, 2008
Messages
28,101
Reaction score
177
Points
123
Minta tolong sapa yang boleh tolong translate BI ke BM beberapa ayat tapi dalam term BM Matematik :D

This is a conventional way of solving subtraction operation. Note that the minuends are 10, 100, 1000 and so on, while the subtrahend (for a list of terms, refer to the appendix) can be any number. However, if you look at the answers, notice a pattern forming.

To compute the middle figure, we just add the two digits of multiplicand.

ini adalah kaedah konvensional untuk menyelesaikan operasi penolakan. Perhatikan bahawa minuends adalah 10,100, 1000 dan seterusnya manakala subtrahend (angka yang perlu ditolak dari minuend) boleh dalam bentuk sebarang angka.

walaubagaimanapun, jika anda perhatikan jawapan-jawapan yang terhasil, satu paten telah dihasilkan.

untuk mendapatkan angka di tengah, kita hanya perlu menambahkan dua digit pekali.
 

Zul34

Super Active Member
Joined
Aug 26, 2008
Messages
6,959
Reaction score
14
Points
65
so..minuends dn subtrahend ialah variables atau pembolehubah
 

timizero

Active Member
Joined
Aug 8, 2010
Messages
2,301
Reaction score
4
Points
25
nak jawab soalan matematik lagi mudah dari nak translate istilah matematik
 

eboss

CG Hardcore
Platinum Member
Joined
Nov 29, 2007
Messages
85,652
Reaction score
1,894
Points
591
ini adalah kaedah konvensional untuk menyelesaikan operasi penolakan. Perhatikan bahawa minuends adalah 10,100, 1000 dan seterusnya manakala subtrahend (angka yang perlu ditolak dari minuend) boleh dalam bentuk sebarang angka.

walaubagaimanapun, jika anda perhatikan jawapan-jawapan yang terhasil, satu paten telah dihasilkan.

untuk mendapatkan angka di tengah, kita hanya perlu menambahkan dua digit pekali.
ayat lengkap tu dah diterjemah..cuma nak ayat warna merah tu :((
 

LipanBara

Active Member
Joined
Aug 16, 2007
Messages
1,338
Reaction score
129
Points
33
"The quantity from which another quantity, the subtrahend, is to be subtracted. In the equation 50 - 16 = 34, the minuend is 50."

"Kuantiti dari yang lain kuantiti, pengurang, adalah harus dikurangkan. Dalam persamaan 50-16 = 34, minuend adalah 50."

lebih kurang macam nih kot...aku pon pening heheh :D
 

lost_soul2878

Super Active Member
Joined
Jan 11, 2010
Messages
8,745
Reaction score
18
Points
65
Ini ialah satu cara konvensional dalam menyelesaikan operasi penolakan. Perhatikan yang beza setaranya adalah 10, 100, 1000 dan sebagainya, sementara angka penolak (rujuk lampiran untuk terma) boleh menjadi apa-apa nombor. Bagaimanapun ,jawapan boleh dilihat dari tren yang terbentuk.

Untuk mengira angka tengah, hanya tambahkan dua digit daripada yang didarab (angka darab.
 
Last edited:
Sponsored Post
Top
Log in Register