Samsung Galaxy Note 10 Plus - Review

CG Sponsors
Xploit Machine

Legendary Member
Joined
Nov 23, 2012
Messages
19,455
Reaction score
3,339
Points
236
Alih BahasaSatu tahun lagi telah berlalu, dan Samsung secara rasmi memasuki peranti ke-9 Galaxy Note generasi mereka. Tahun ini, jenama Korea melancarkan Galaxy Note10 dan Note10 +, menjadikannya lelaran kedua mempunyai lebih daripada satu variasi. Kali pertama menjadi Galaxy Note 3 dan variasi Neo yang lebih kecil.

Saya telah meluangkan sedikit masa dengan Galaxy Note 10+ untuk melihat apa yang membuatkan telefon itu tanda dan untuk menangani soalan-soalan, antaranya: telefon yang mula menuntut harga RM4199?

Sekiranya tidak lagi jelas, Note 10 + mempunyai beberapa ketara, jika tidak jelas perbezaan dalam reka bentuk keseluruhannya. Untuk permulaan, paparan AMOLED masih mempunyai Punch Hole, tetapi bukannya slaid ke tepi kanan atau kiri, Samsung telah melihat patut meletakkannya di tengah-tengah bezel teratas telefon. Ia adalah pilihan reka bentuk ganjil, dan satu titik saya akan huraikan kemudian dalam artikel.

Sudah tentu, saya tidak boleh bercakap mengenai paparan besar telefon tanpa menyebut ringkas pengimbas cap jari dalam paparan. Ciri keselamatan sejak Samsung melancarkan Galaxy S10 dan S10 +, dan berfungsi juga.

Kemudian terdapat susun atur butang baru dari Note10 +. Atas sebab apa pun, Samsung telah mengeluarkan semua butang dari sisi kanan telefon dan meletakkan kedua-dua butang kuasa dan jumlah rocker di sebelah kiri. Yang pertama secara rasmi mengambil tempat butang Bixby khusus yang, pada catatan itu, telah dialih keluar.

Sudah tentu, saya kata dikeluarkan, tetapi seperti yang anda bayangkan, butang itu masih dapat memanggil Bixby melalui beberapa pilihan pra-tetap dalam sistem pengendalian. Pada ciri yang berkaitan, pra-tetap masih kurang pilihan untuk memanggil Pembantu Google.

Note10 + adalah peranti pertama dalam barisan ciri bahawa Samsung telah memilih untuk menyelaraskan modul kamera utama ke sisi telefon. Daripada melekatkannya di tengah, sama seperti jenama yang telah dilakukan dengan perdana peranti Galaxy yang lalu.

S-Pen baru sedikit lebih nipis dan bertambah baik, tetapi tidak banyak lagi. Dalam satu lagi ciri, Samsung juga telah membuat sedikit penambahbaikan kepada S-Pen ciri10 + itu. Ia sedikit lebih nipis daripada S Pen pendahulunya, Note 9. Ia juga sedikit nipis, walaupun anda tidak akan dapat memberitahu kecuali meletakkan sebelah menyebelah.

Malangnya, kapal Note10 + tanpa bicu fon kepala 3.5mm khusus. Ia adalah peranti Galaxy pertama untuk melompat pada kereta muzik kurang daripada 3.5mm, dan satu tanda bahawa Samsung mula jatuh sejajar dengan pembuat telefon pintar yang lain. Pada ciri yang berkaitan, Samsung tidak mempunyai penyesuai USB-C hingga 3.5mm untuk telefon. Malangnya, aksesori itu tidak dibundel bersama telefon.

Pengalaman Pengguna
Seperti yang anda harapkan dari peranti perdana, Note10 + pantas. Satu UI Samsung adalah responsif dan tidak rumit kerana kebanyakan UI lain. Setelah mengatakan itu, terdapat beberapa kekurangan yang saya ambil isu. Saya masih mendapati ganjil bahawa fungsi kelantangan One UI masih agak asas; bukannya memberi anda kemudahan akses dari sisi - bersama-sama dengan pilihan untuk menyesuaikan tahap kelantangan pemberitahuan lain - gelangsar kelantangan adalah kecil dan hanya muncul di bahagian atas telefon, tanpa mengira orientasi telefon.


Butang Bixby Kini Tiada
Itu had kecil, ada juga Bixby yang, dari pengalaman saya, masih tidak begitu intuitif kerana saya ingin menjadi. Pada ciri lain, saya menghargai Samsung mengeluarkan butang Bixby khusus sepenuhnya; seperti yang dinyatakan sebelum ini, butang tersebut telah digantikan dengan butang kuasa pelbagai fungsi. Ia adalah langkah pintar, kerana ini bermakna saya tidak pernah sengaja mengaktifkan Bixby.

Tetapi cukup tentang Bixby, mari kita bercakap mengenai S Pen. Seperti pendahulunya pada Note 9, S Pen Note 10 + boleh melaksanakan pelbagai fungsi. Anda masih boleh menggunakan stylus untuk mengawal kamera di telefon, mengawal lagu dan video anda pada aplikasi seperti Spotify dan YouTube, atau untuk melihat gambar atau slaid anda melalui gerak isyarat.

Satu ciri baru S Pen adalah keupayaan untuk menghidupkan telefon pada sentuhan butang, secara literal. Ia adalah tambahan mudah ke fungsi stylus, tetapi bukan satu yang sering saya gunakan sendiri.

Masih pada S Pen, satu ciri yang benar-benar meletakkan stylus untuk digunakan adalah AR Doodle. Fungsi ini tidak berfungsi dengan baik tetapi menggunakan S Pen untuk menggambar bentuk pada paparan semasa bergerak di sekelilingnya cukup seronok.


Lubang Tengah Kelihatan Tidak Sesuai
Kemudian terdapat paparan AMOLED Dinamik Note10 +, yang hanya cantik untuk dilihat. Warna pada skrin kelihatan pop, kulit hitam dalam, dan kulit putih cerah. Walau bagaimanapun, jika anda tidak pernah menggunakan telefon pintar dengan paparan tepi ke tepi, menggunakan telefon ini mengambil sedikit masa untuk digunakan. Pada lebih daripada satu kali, saya akan menemui telapak tangan saya secara tidak sengaja memulakan aplikasi kamera atau pilihan tetapan paparan.

Satu isu yang saya ada dengan paparan adalah kedudukan Punch Hole. Dengan siri Galaxy S10, mempunyai lubang-lubang menumbuk di sisi masuk akal; meletakkan kamera di tengah-tengah Note 10 + berasa canggung dan terpencil. Sudah tentu, anda boleh menyembunyikannya melalui perisian telefon, tetapi ia masih tidak merosakkan dari hakikat bahawa Samsung hanya boleh meninggalkannya duduk di sisi.

Titik lekatan lain saya adalah kadar penyegaran paparan Note 10 +. Memandangkan bilangan telefon pintar, pesaing yang sudah menggunakan paparan dengan kadar refresh setinggi 120Hz, saya fikir ia adalah satu peluang yang tidak dijawab untuk Samsung akhirnya melompat pada kereta muzik itu.

Dari segi prestasi, Exynos 9825 di bawah hood adalah binatang. Tanda aras sintetik walaupun, Note 10 + tidak mempunyai masalah mengendalikan memori yang paling banyak atau aplikasi intensif CPU. Walaupun saya jarang bermain permainan di telefon, bermain penembak kadang-kadang atau tajuk RPG seperti Fortnite dan Final Fantasy Tactics. tidak menunjukkan tanda-tanda ketinggalan atau gagap.

Bateri Tahan Lama & Kadar Cas Lebih Baik
Mungkin pembaikan terbesar kepada Note10 + ialah hayat bateri. Dengan bayaran penuh, 4300mAh memberikan saya hampir dua hari penggunaan, dan itu hanya menggunakan telefon saya sebagai pemandu harian. Di mana hayat bateri benar-benar bersinar adalah apabila saya mula menonton filem dan video pesta di Netflix dan YouTube. Dengan yang pertama, telefon memberi saya sedikit lebih daripada 11 jam aliran berterusan.

Selain bateri tahan lama, Samsung juga telah meningkatkan kadar pengecasan Note10 + dengan pengecas cepat 45W baru di dalam kotak. Setelah dipasang, 30 minit pengecasan memberi saya 60% hayat bateri; ia adalah peningkatan berbanding Note 9, yang hanya memberi bateri sebanyak 37% untuk jumlah masa yang sama.

Saya fikir pembicara stereo Note10 + juga bernilai sebutan. Mereka kuat dan jelas, dan walaupun di kawasan dengan persediaan terbuka, saya tidak mempunyai masalah menonton video sambil mendengar apa-apa dan semua kandungan media.

Kamera
Sama seperti rakan-rakannya Galaxy S10 dan S10 +, Note10 + mempunyai tatasusunan utama kamera tiga kali ganda yang terdiri daripada 12MP lebar + 12MP telefoto, dan 16MP sensor ultrawide dengan mod dual aperture. Ini bermakna autofocus super cepat dan aplikasi kamera yang sangat responsif yang mengambil gambar yang cantik dan tidak menyenangkan.

Masih Sistem Kamera Yang Padat
Fotografi siang hari dengan Note 10 +, tidak mengejutkan, mimpi mutlak. Shot yang diambil adalah tajam, jelas, dan mengekalkan jumlah terperinci yang luar biasa. Sebagai tambahan kepada sistem kamera yang dicuba dan dipercayai, ia juga dilengkapi dengan beberapa ciri kamera yang sama, seperti Pengoptimuman Scene dan Live Focus. Bekas yang membolehkan kamera Note10 + menyesuaikan dan meningkatkan adegan ke salah satu daripada beberapa tetapan pra-set.

Prestasi kamera rendah juga sama mengesankan, dan dalam kebanyakan tembakan saya ambil, hasil akhir masih mengekalkan banyak detail, mempunyai bunyi yang rendah, dan pencahayaan yang mencukupi. Untuk bersikap adil, ada beberapa saat ketika tembakan malam saya mengalami penderitaan, tetapi itu hanya kerana kawasan yang dipersoalkan sangat kurang cahaya.

Fotografi walaupun, sensor TOF 3D Note10 + juga membiarkan saya memastikan aplikasi Pengimbas 3D Samsung, yang boleh dimuat turun melalui gedung aplikasi jenama sendiri. Ia mengingatkan saya tentang aplikasi Pencipta 3D Sony, tetapi bukan hanya mengambil tangkap 3D wajah anda, versi aplikasi Samsung boleh menangkap model 3D keseluruhan subjek.

Fikiran anda, ia tidak sempurna, dan untuk melakukan imbasan 3D penuh, subjek anda perlu diletakkan di belakang latar belakang gelap. Juga, hasil akhir tidak selalu tepat, dan subjek itu sering kelihatan hancur.

Nilai Harga
Harga sentiasa menjadi faktor penentu utama apabila telefon pintar mewah selesai untuk dipertimbangkan. Harga permulaan sebanyak RM4199 untuk Note10 + sudah pasti tidak dapat dinafikan, tetapi jika anda sanggup berbelanja secara ganas, dan anda tidak prihatin dengan menggunakan stylus yang khusus, ada pilihan yang berlainan.

Kesimpulannya
Sekali lagi, seperti yang telah kami katakan mengenai Galaxy Note 9, Samsung Galaxy Note10 + sudah pasti Samsung telefon pintar, paling menarik, dan paling berani setakat ini. Telefon ini memisahkan diri dari norma reka bentuk semasa dengan kedudukan baru butang kuasa, rocker volume, dan kamera lubang pukulan pada paparan.

Telefon pintar Galaxy Note terbaik dan paling mahal Samsung, setakat ini.

Pada harga bermula RM4199 dan RM4799 untuk variasi peringkat teratas, ia juga merupakan salah satu daripada telefon pintar perdana Samsung yang paling mahal sehingga kini. Perhatikan melangkaui harga, walaupun, dan Note10 + adalah telefon utama dengan hayat bateri yang mengagumkan, kamera yang cemerlang, penyimpanan besar-besaran dan prestasi kilat cepat. Sekurang-kurangnya, sehingga perdana Galaxy Note akan datang pada tahun depan.
 
Sponsored Post

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster Of Month
Joined
Mar 15, 2010
Messages
279,589
Reaction score
11,372
Points
2,376


Galaxy Note10
Galaxy Note10, telefon pintar pertama miliki pensijilan Wi-Fi 6 TM


KUALA LUMPUR: Galaxy Note10 dinamakan sebagai telefon pintar pertama yang diperakui bagi standard baharu teknologi kesalinghubungan, Wi-Fi 6 oleh Wi-Fi Alliance.

Samsung Electronics Co Ltd dalam kenyataan hari ini berkata, Galaxy Note10 adalah satu daripada peranti dan telefon pintar pertama diklasifikasikan mempunyai Wi-Fi CERTIFIED 6 TM.

“Bersama-sama Galaxy S10, kami membawakan bersama Wi-Fi 6 kepada pelanggan setia,” menurut Naib Presiden Bahagian IT dan Komunikasi Mudah Alih Technology Strategy Group, Inkang Song.

Wi-Fi Alliance menerajui pembangunan industri bagi standard peranti yang dipersetujui sejak sekian lama dan dengan pelancaran Wi-Fi 6 pada tahun ini, pensijilan baharu juga diwujudkan bagi memastikan ia sentiasa dapat memenuhi standard tertinggi.

Teknologi Wi-Fi 6 dibina berdasarkan prestasi generasi Wi-Fi sebelum ini dan adalah teknologi terkini yang akan dilancarkan oleh Institut Jurutera Elektrik dan Elektronik (IEEE).

Peranti mudah alih Samsung yang dilengkapi Wi-Fi CERTIFIED 6 TM akan memberikan prestasi lebih diyakini dalam berhadapan persekitaran yang mencabar.

Susulan kerjasama erat dengan Wi-Fi Alliance, Galaxy Note10 dan Galaxy S10 kini menawarkan kesalinghubungan Wi-Fi 6.

Ia memberikan sambungan Wi-Fi yang lebih pantas kepada pengguna walaupun di tempat-tempat sesak, panggilan video berkualiti tinggi, selain penstriman berdefinisi tinggi yang lebih lancar.

Untuk maklumat lanjut, layari Samsung Newsroom Malaysia atau https://www.samsung.com/my/smartphones/galaxy-note10/. - BERNAMA


 

Xploit Machine

Legendary Member
Joined
Nov 23, 2012
Messages
19,455
Reaction score
3,339
Points
236
Edisi Star Wars

Samsung sebelum ini telah sedia hadir dengan penawaran peranti edisi terhad bersempena sesuatu filem dan sebagainya. Perkara berkenaan diteruskan pada tahun ini, dimana kini Samsung telah pun mengumumkan sebuah Galaxy Note10+ edisi khas bertemakan Star Wars.

Samsung Galaxy Note10+ ini hadir dengan rekaan khusus dengan S-Pen berwarna merah seumpama lightsaber. Selain daripada hanya telefon, ia turut menyertakan Galaxy Buds bertemakan Star Wars.

Samsung turut menyertakan sejumlah kandungan khusus – termasuk penawaran gambar latar, ikon, bunyi dan animasi.

Samsung akan memasarkan Galaxy Note10+ edisi terhad ini dibeberapa buah negara. Ia tidak diketahui lagi sama ada ia akan turut dipasarkan di Malaysia atau sebaliknya.
Sumber asal https://www.theverge.com/circuitbre...note-10-plus-kylo-ren-s-pen-rise-of-skywalker
 

Xploit Machine

Legendary Member
Joined
Nov 23, 2012
Messages
19,455
Reaction score
3,339
Points
236
Samsung Galaxy Note 10 Lite Akan Dilancarkan Dengan Cip Exynos 9810

Dua model Note 10 dilancarkan tahun ini dengan perbezaan terletak pada saiz skrin dan saiz RAM. Seperti Galaxy S10, Samsung mungkin akan melancarkan Note 10 edisi Lite dalam masa terdekat. Markah penanda aras Geekbench untuk Note 10 Lite telah tertiris mengesahkan penggunaan cip Exynos 9810.

Ini ialah cip yang digunakan pada Note 9 dan S9 tahun lalu. Dari markah penanda aras ini dapat dilihat peranti turut akan dilengkapi memori sebesar 6GB RAM. Rekaan peranti masih lagi misteri begitu juga dengan tempoh pelancarannya. Mengapa sebuah peranti Note 10 baharu dilancarkan dengan pemproses Note 9 adalah misteri yang hanya akan terjawab apabila ia dilancarkan.Sumber asal https://www.mysmartprice.com/gear/samsung-galaxy-note-10-lite/
 

Xploit Machine

Legendary Member
Joined
Nov 23, 2012
Messages
19,455
Reaction score
3,339
Points
236
Samsung Galaxy S10 Mula Menerima Kemaskini Android 10

Selepas lebih sebulan menjalani proses ujian Beta, Samsung Galaxy S10, 10+ dan S103e mula menerima kemas kini ke Android 10 di Jerman hari ini, Kemaskini yang hampir sebesar 2GB ini akan turut membawakan antaramuka baharu One UI 2.0 dan tampalan sekuriti untuk Disember 2019.

Jika latar masa yang sama digunakan seperti tahun lalu, Android 10 akan mula diterima pengguna Malaysia pada awal Januari 2020 kelak. One UI 2.0 membawakan beberapa kemas kini seperti antaramuka yang semakin mesra penggunaan sebelah tangan, paparan notifikasi yang diperhalusi supaya tidak mengganggu ketika menonton video misalnya, ikon aplikasi yang kini beranimasi dan warna ikon yang lebih ceria.Sumber asal https://www.sammobile.com/news/list-official-galaxy-s10-android-10-update-countries/
 

imatheonlyone

Legendary Member
Joined
Mar 11, 2009
Messages
13,178
Reaction score
453
Points
141
S10 dgn iPhone 11 mana lebih berbaloi beli untuk masa sekarang...tgh aim 2 ni
 

imatheonlyone

Legendary Member
Joined
Mar 11, 2009
Messages
13,178
Reaction score
453
Points
141
On paper memang nmpak advantage kat Samsung ...tp real life performance Tu nampak mcm on par...
 
Sponsored Post
Top
Log in Register