BTC USD 60,793.0 Gold USD 1,793.93
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Sampah ni masalah saper?!!! Lantak ler!!!

arjunawan

Fun Poster
Joined
Feb 26, 2009
Messages
875
Reaction score
26
Points
20
Salam semua CGrians...

Kwn pegi brisk walking di satu tempat di perak lepas antar wife kwn kursus. Memang seronok dan refreshing bersenam di susasan kampung yang belum dinodai oleh arus pembangunan pesat...

Apa yang kwn tak senang ialah bila ada satu makcik tu lintas jalan dan dok hayun satu beg plastik... hayun-hayun tak jadi... hayun-hayun tak jadi... kali keempat baru jadi... rupanya dok cari 'lajak' supaya beg plastik tu pegi jauh (nak buang sampah rupanya :eek::eek:) Then makcik tu lintas lah jalan menuju ke rumahnyer...

Bila kwn pegi ke tempat makcik tu buang plastik sampah tu, rupanya sepanjang jalan tu ialah parit or anak sungai. Apa yang tak bestnyer... banyak nya sampah dlm air... memang ler kat situ semak paya or semak samun tapi lepas tu dah rumah orang... rumah org kampung dekat-dekat tu... dan air dalam parit or anak sungai tu memang lalu depan rumah diarog...

So itu cerita nak share... so rasanya... agak2 nya... kita ni masih jauh lagi ler nak sampai ke tahap negara maju ker... wawasan 2020 ker... aper2 lah yang kita nak tuju or capai ni kalau masalah sampah tak boleh diselenggara or ABSENT MINDEDNESS dalam sesetengah orang.
 
Sponsored Post

zamreda

CG Top Poster Club
Paid Membership
Joined
Sep 1, 2008
Messages
31,388
Reaction score
51
Points
120
kesimpulannya bkn kita maju...tapi makcik nie taktau nak buang kemana..

kita nak buat tempat inesarator ramai yng demo kerana ade bantahan..
sdgkan inserator tu kat jepun lagi hebat...
 

underscore

Legendary Member
Joined
Sep 20, 2008
Messages
11,908
Reaction score
4,398
Points
206
hayun-hayun tak jadi... hayun-hayun tak jadi... kali keempat baru jadi...

itu dia nak berlatih masuk olimpik.. tt

aku sangka baik jer.., :)):))
 

bob76

Legendary Member
Joined
Jul 7, 2010
Messages
16,296
Reaction score
70
Points
120
Memang masih ramai jenis2 x sekolah cam makcih tu kat mesia nie... Tolong laa jgn beri alasan x de tempat nak buang..:mad: Aku paling anti bile tgh drive tiba2 keta depan buang plastik sampah selamba jer kat tgh jalan...menyirap darah!!:mad: Time tu laa aku selalu berangan ada power cam magneto...memang ke parit aku humban keta2 cam nie...kenapalah org ni bod0h, beb.al sgt...susah ker nak simpan sampah tuh ..bila tiba rumah/destinasi..buang jer laa kat tong sampah!! Kalau laa org paham implikasi buang sampah merata tuh pada alam..sebab majority sampah tu akan kelaut gak. Mana x baynk sgt bencana alam...manusia gak yg x tau nak jaga alam...
 

faisal_moukei

Active+ Member
Joined
May 17, 2010
Messages
3,928
Reaction score
50
Points
30
Kerana mindset negatif macam ni la yg
membuatkan orang yg mindset positif
menjadi mangsa..

Contohnya... negara luar keliling negara kita ni
semua bleh main AIRSOFT...tp tempat kita ni tak leh :p
semua berpunca dari golongan mindset negatif ni...
 

mohdridzuan®

Legendary Member
Paid Membership
Joined
Oct 16, 2008
Messages
11,852
Reaction score
40
Points
130
humban lak makcik tu dalam sungai/parit,
try hayun dulu 3-4 kali.
 

lady_nite06

Active Member
Joined
Sep 7, 2009
Messages
2,196
Reaction score
8
Points
25
TT xde tangkap gambar ke?
kat area mana?
Bleh sebar kat CG...
xde gambo makcik tu pon xper..
at least,usaha TT tuk 'bising bising' kat sini berbaloi la
mana taw,ada CGrian yang bekerja sebagai media utama dinegara kita
bleh la ada maklumat masuk berita mggu ni
boleh diterjah
lastly,dh tentu tempat yang TT maksudkan di area PERAK tu dapat disettlekan dan dibersihkan oleh pihak yang sepatutnya bertanggungjawab
Okey..
 

akubest83

Fun Poster
Joined
Nov 14, 2009
Messages
625
Reaction score
2
Points
15
makcik ni takde 5s la..bila takde 5s sudah tentu masalah negara ni..
Sorting (Seiri)
Eliminate all unnecessary tools, parts, and instructions. Go through all tools, materials, and so forth in the plant and work area. Keep only essential items and eliminate what is not required, prioritizing things as per requirements and keeping them in approachable places. Everything else is stored or discarded.

Straightening or setting in order / stabilize (Seiton)
There should be a place for everything and everything should be in its place. The place for each item should be clearly labeled or demarcated. Items should be arranged in a manner that promotes efficient work flow. Workers should not have to bend repetitively to access materials. Each tool, part, supply, or piece of equipment should be kept close to where it will be used – in other words, straightening the flow path. Seiton is one of the features that distinguishes 5S from "standardized cleanup". This phase can also be referred to as Simplifying

Sweeping or shining or cleanliness / systematic cleaning (Seiso)
Keep the workplace tidy and organized. At the end of each shift, clean the work area and be sure everything is restored to its place. This makes it easy to know what goes where and ensures that everything is where it belongs. A key point is that maintaining cleanliness should be part of the daily work – not an occasional activity initiated when things get too messy

Standardizing (Seiketsu)
Work practices should be consistent and standardized. All work stations should be identical. All employees should be able to work in any station doing the same job with the same tools that are in the same location in every station. Everyone should know exactly what his or her responsibilities are for adhering to the first 3 S's.

Sustaining the discipline or self-discipline (Shitsuke)
Maintain and review standards. Once the previous 4 S's have been established, they become the new way to operate. Maintain focus on this new way and do not allow a gradual decline back to the old ways. While thinking about the new way, also be thinking about yet better ways. When an issue arises such as a suggested improvement, a new way of working, a new tool or a new output requirement, review the first 4 S's and make changes as appropriate.

Kalo makcik ni ada 5s dan orang kampung kat situ memang nak amalkan 5s gerenti sampah takan ada di mana-mana..
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register