BTC USD 65,126.1 Gold USD 1,787.30
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Sampah Menyebabkan Kanser dan Merosakan Keturunan?? Betulke?..

an1003

Active Member
Joined
May 24, 2010
Messages
1,666
Reaction score
23
Points
30
Salam Cgrian,

aku bukak thread ni disebabkan baru balik dari merantau mencari sampah (ni la keje aku)..Aku mmg keje bidang waste management..xla expert, sekadar org suruhan je..aku nak share pengalaman/info utk korg semua dan kebanyakan org kite xtau..

1) aku sedey bile org kite xkesah kalau bab2 sampah ni..korg sedar x air sampah atau bau sampah tu memudaratkan badan? aku bagi contoh mcm isu di Sg.Kertas, Gombak..(isu org bawak lembu ke SUK) ni gambar die..
DSC07065.jpg

gas dari sampah ni amat merbahaya boleh menyebabkan kanser..(sorry la aku xdpt nak bg kesahihan dari pakar kanser) gas metana ni boleh memudaratkan bdan.(mungkin yang tau gas ni..bole fhm kot)

2) Air sampah atau bahasa bukunye "LEACHATE"..ni lagi 1, aku pg Kedah hari tu..ade 1 ladang ternakan ni sebelah je dari tapak sampah..air leachate ni mengalir ke ladang tu..bygkan ternakan kite makan..then kite makan ternakan tu plak..insya Allah xmati..TAPI MEROSAKAN GEN!!!..leachate ni mengandungi ammonia yang tinggi dan pelbagai chemical yang tinggi..(itu yg ade kes xde sejarah keluarga yg ade sindrom, tibe2 dpt anak sindrom..bende ni makcik kg tu gak cite..)

3) aku bukan nak menakut2 kan..sbb ramai yg xtau bahayenye..let say korg longgok sampah kat belakang umah (bg yg duk kg)..smph tu bertakung dalam lubang ke..korg tau x die mengeluarkan gas? tu yang pokok2 berdekatan akan mati..Gas tu xkan habis mcm tu je..slagi tanah dan smpah tu di korek dan dibuang tempat lain.

4) aku tgk rakyat M'sia ni mmg xendah pasal smph..PLease, korg tau x kalau rumah korg berada kurang dari 5km dari tapak, peratusan bahaya amat tinggi..sbb Mengikut pengalaman dan DEIA, kawasan selamat adalah 5km ke atas jarak perumahan dari tapak sampah. (aku xsuruh korg pindah..)

5) spt contoh yg berlaku di area Ara damansara dulu, penduduk complaint yang rumah berkarat la, tombol dan bahan besi lain berkarat..ni semua disebabkan gas yang terhasil dari sampah..jadi nak beli rumah kene tau status tanah dulu..bukan 5 thun sebelum..kene tau sejarah kawasan tu...jgn silap beli..nanti rugi besau woo..

6) Bukit Jalil dulu pun tapak sampah haram gak..Tapi selamat ke? jawapan aku, Yes! selamat sbb sebelum bina dulu, diorg korek dulu sampah2 dan tanah2 yang contaminated atau yang dikhuatiri merbahaya..

7)korg tau x kat selangor ni ade 4 tapak pelupusan sampah yang selamat dan sah di Selangor?? selebihnya adalah tapak haram..


KALAU ADE AREA KORG YANG TAPAK HARAM NI..BOLEH BGTAU AKU..NANTI AKU NAK G MELAWAT PLAK TAPAK TU..JENGJENGJENG..

Apa yang aku boleh nasihatkan, kalau sampah kat rumah tu atau depan rumah..PLEASE, jgn bg sampai masam sbb DIKHUATIRI MENGGANGGU GUGAT KESIHATAN SEISI KELUARGA ANDA!!

maaf la kalau info aku ni xberguna pada korg..aku share atas dasar tanggungjawab sbg rakyat m'sia..harap dapat tingkatkan kesedaran anda..

**nak tepek gambar tapak pulupusan sanitari yang sah kat Selangor tapi kot bosan lak tgk tapak sampah kan..
 
Sponsored Post

[email protected]

Legendary Member
Paid Membership
Joined
Nov 12, 2008
Messages
16,693
Reaction score
94
Points
135
gud info tt
rasanya buat masa ni insinirator (ntah camna nk eja) amat diperlukan
kurang pencemaran, x makan ruang, dan boleh menghasilkan tenaga
 

logammaut

Legendary Member
Joined
Dec 12, 2009
Messages
10,937
Reaction score
1,164
Points
201
Pelupusan sisa pepejal menggunakan kaedah penunuan (incineration) melibatkan proses pengurangan isipadu sisa pepejal organik secara rawatan termal (thermal treatment) di dalam insinerator. Tapi ada beberapa faktor yg perlu dipertimbangkan sblm bina insinerator:

1. Kos pembinaan dan pengendalian insinerator yang sangat mahal.

2. Kuantiti sisa pepejal perlulah banyak/mencukupi supaya pembakaran dapat dilaksanakan secara optimum. Masalah yg mungkin dihadapi ialah kekurangan kuantiti sisa pepejal yg mana terpaksa mengimport sisa pepejal dari luar/tempat lain.

3. Mengeluarkan gas yang boleh memudaratkan kesihatan spt dioksin, furan dan karbon dioksida.


Tapi kaedah incineration sesuai utk elakkan pencemaran asap, pencemaran bau, larut resap (leachate) & pembiakan haiwan/serangga berpenyakit dan boleh dibina di kawasan yg terhad.
 

mrsmoney

Active+ Member
Joined
Dec 31, 2009
Messages
3,522
Reaction score
100
Points
33
Ptut kat Mesia ni dah lama wat pusat recycle yg canggih macam kat jepun tu. Pengumpulan dan pengasingan sampah sistematik.

Macam2 benda boleh dihasilkan balik dgn sampah, yg betul2 wasted pun boleh proses jadi bahan tenaga.

Tapi malangnya teknologi macam ni terlalu mahal kononnya nak dilaksanakan di Malaysia.. Kononnya lah..
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register