BTC USD 58,835.7 Gold USD 1,796.51
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Sampah Menyebabkan Kanser dan Merosakan Keturunan?? Betulke?..

an1003

Active Member
Joined
May 24, 2010
Messages
1,666
Reaction score
23
Points
30
Salam Cgrian,

aku bukak thread ni disebabkan baru balik dari merantau mencari sampah (ni la keje aku)..Aku mmg keje bidang waste management..xla expert, sekadar org suruhan je..aku nak share pengalaman/info utk korg semua dan kebanyakan org kite xtau..

1) aku sedey bile org kite xkesah kalau bab2 sampah ni..korg sedar x air sampah atau bau sampah tu memudaratkan badan? aku bagi contoh mcm isu di Sg.Kertas, Gombak..(isu org bawak lembu ke SUK) ni gambar die..
DSC07065.jpg

gas dari sampah ni amat merbahaya boleh menyebabkan kanser..(sorry la aku xdpt nak bg kesahihan dari pakar kanser) gas metana ni boleh memudaratkan bdan.(mungkin yang tau gas ni..bole fhm kot)

2) Air sampah atau bahasa bukunye "LEACHATE"..ni lagi 1, aku pg Kedah hari tu..ade 1 ladang ternakan ni sebelah je dari tapak sampah..air leachate ni mengalir ke ladang tu..bygkan ternakan kite makan..then kite makan ternakan tu plak..insya Allah xmati..TAPI MEROSAKAN GEN!!!..leachate ni mengandungi ammonia yang tinggi dan pelbagai chemical yang tinggi..(itu yg ade kes xde sejarah keluarga yg ade sindrom, tibe2 dpt anak sindrom..bende ni makcik kg tu gak cite..)

3) aku bukan nak menakut2 kan..sbb ramai yg xtau bahayenye..let say korg longgok sampah kat belakang umah (bg yg duk kg)..smph tu bertakung dalam lubang ke..korg tau x die mengeluarkan gas? tu yang pokok2 berdekatan akan mati..Gas tu xkan habis mcm tu je..slagi tanah dan smpah tu di korek dan dibuang tempat lain.

4) aku tgk rakyat M'sia ni mmg xendah pasal smph..PLease, korg tau x kalau rumah korg berada kurang dari 5km dari tapak, peratusan bahaya amat tinggi..sbb Mengikut pengalaman dan DEIA, kawasan selamat adalah 5km ke atas jarak perumahan dari tapak sampah. (aku xsuruh korg pindah..)

5) spt contoh yg berlaku di area Ara damansara dulu, penduduk complaint yang rumah berkarat la, tombol dan bahan besi lain berkarat..ni semua disebabkan gas yang terhasil dari sampah..jadi nak beli rumah kene tau status tanah dulu..bukan 5 thun sebelum..kene tau sejarah kawasan tu...jgn silap beli..nanti rugi besau woo..

6) Bukit Jalil dulu pun tapak sampah haram gak..Tapi selamat ke? jawapan aku, Yes! selamat sbb sebelum bina dulu, diorg korek dulu sampah2 dan tanah2 yang contaminated atau yang dikhuatiri merbahaya..

7)korg tau x kat selangor ni ade 4 tapak pelupusan sampah yang selamat dan sah di Selangor?? selebihnya adalah tapak haram..


KALAU ADE AREA KORG YANG TAPAK HARAM NI..BOLEH BGTAU AKU..NANTI AKU NAK G MELAWAT PLAK TAPAK TU..JENGJENGJENG..

Apa yang aku boleh nasihatkan, kalau sampah kat rumah tu atau depan rumah..PLEASE, jgn bg sampai masam sbb DIKHUATIRI MENGGANGGU GUGAT KESIHATAN SEISI KELUARGA ANDA!!

maaf la kalau info aku ni xberguna pada korg..aku share atas dasar tanggungjawab sbg rakyat m'sia..harap dapat tingkatkan kesedaran anda..

**nak tepek gambar tapak pulupusan sanitari yang sah kat Selangor tapi kot bosan lak tgk tapak sampah kan..
 
Sponsored Post

an1003

Active Member
Joined
May 24, 2010
Messages
1,666
Reaction score
23
Points
30
adeh..sampai 2 thread lak die kuar..sori mod..tolong delete yang lagi 1 yer..sorry byk2..
 

an1003

Active Member
Joined
May 24, 2010
Messages
1,666
Reaction score
23
Points
30
ni gambar2 Tapak Pelupusan Sanitari yang Sah di Selangor..

Ni Opisnye..
DSC08482.jpg


Nijambatan timbang kat tapak..
DSC08545.jpg


ni pandangan dari heli - Leachate Treatment Plant(syok ooo)
DSCN3086.jpg
 

irsaffy

CG Top Poster Club
Joined
May 13, 2007
Messages
42,957
Reaction score
268
Points
131
bagus nice info..keja aku pn ada terlibat gak dgn MSW management ni..cuma lebih kepada RDF/SRF proses atau dgn kata lain tukar sampah jadi bahan api utk jana kuasa letrik..:D
 

an1003

Active Member
Joined
May 24, 2010
Messages
1,666
Reaction score
23
Points
30
bagus nice info..keja aku pn ada terlibat gak dgn MSW management ni..cuma lebih kepada RDF/SRF proses atau dgn kata lain tukar sampah jadi bahan api utk jana kuasa letrik..:D

wah bos...lebih kurang same la kite...ku pun ade gak..skrg ni generate elektrik dari gas..ade 2mw plant di air hitam puchong..

insya Allah, MRF or MBT comming soon..:D
 

zamreda

CG Top Poster Club
Paid Membership
Joined
Sep 1, 2008
Messages
31,388
Reaction score
51
Points
120
kes apa metana boleh sbbkan kanser?...

metana adalah hidrocarbon yng tak stabil....klau gi2 gas masak tu apa kes?ngv..tu rantaian hidrocarbon yng compleks....metana yng paling ringkas..

bahaya sampah adalah klorin....sbb beg plastik tu adalah pvc..
jadi hidrocarbon yng ade atom klorin nie yng mudarat badan..
 

gadgetmall

Super Active Member
Joined
Oct 27, 2008
Messages
7,064
Reaction score
32
Points
70
pergh.
pakar2 chemistry berbicare..
aku klas kimia suke ponteng..
wakaka
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register