Saman trafik yang tak pernah dilakukan

Recommended Brokers


EncikEx

Legendary Member
Joined
Mar 21, 2007
Messages
12,048
Reaction score
91
Points
120
Pergi lah check. Mesti kuar gambar kereta. Tengok betul x??

Selain hardcopy biasa merekat post gak saman tu ikut alamat lesen..xkan xde dapat hardcopy?
saman tahun 2008 takde gambo bro
tak penah dapat apa2 surat, mak sy pencen duk rumah je
 
Sponsored Post

notepad

Super Active Member
Joined
Sep 17, 2011
Messages
7,759
Reaction score
416
Points
86
saman dr PDRM, speed trap di Perak, saman tahun 2008, selama 10 tahun ni hidup roadtax ok je.
sedangkan kereta tak pernah jalan jauh pun
pi polis caw trafik bawa ic. ini kes no ic dgn no plet ada silap sikit. aku dulu selalu kena. plet motor kena saman motokar tak pakai seat belt. no plet betul tapi cek nama cina. benda ni tak boleh cek online. kalau trafik tu bos dia singh memang tak boleh tanya sikit pun. ini ada lima saman bila mau bayar.
 

spekmato

Active Member
Joined
Feb 14, 2008
Messages
1,607
Reaction score
96
Points
30
kawe pun ada kes yang sama belum setel..saman 2011...5 saman...jarak tiap saman tu hari2...ada yang 2x saman satu hari...

masa tu kawe kerja di sg petani...saman di pair putih kelantan...~X(

camner nk setel xtau
 

jackstan

Active Member
Joined
Aug 14, 2011
Messages
1,745
Reaction score
77
Points
40
Banyak jadi kes mcm ni..
1. Speed trap guna kereta clone..
2. Polis tu tersalah masuk no kenderaan masa nak saman.
3. Ataupun mmg kena saman, maybe sebab ambil ringan dan lupa saman tu wujud.. Bila lepas 10 tahun dah kena black list, mahkamah akan endorse saman ke jpj, means roadtax x boleh renew..masa tu baru la perasan..

Dalam kes TT ni pergi je ke kaunter trafik berdekatan dan minta buat semakan..minta print semakan dan kena isi borang dan petugas kaunter akan hantar borang + semakan tu ke bukit aman
Aku dulu pernah kena mcm ni, moto ex5 aku kena speedtrap 150++..jadah pe.. Bila cek keluar gambar toyota wish.. So lepas isi borang dalam 2-3 bulan juga setel..
 

shah_ae

Legendary Member
Joined
Oct 27, 2008
Messages
14,308
Reaction score
279
Points
131
Salam guys,

tumpang tanya, kereta mak saya (atas nama mak saya) nak renew roadtax, tiba2 agen buat roadtax kata ada 2 saman speed trap blacklisted (RM300 x2) pada tahun 2008 di Perak 2 tarikh berbeza jarak 4 bulan setiap tarikh. mak sy tinggal melaka, kereta tu hanya digunakan pegi pasar & masjid sekitar melaka sahaja.

peliknya, selama 10 tahun hidup roadtax boleh je, tiba2 tahun ni (2019) tak boleh plak.

sy check di website JPJ tak blacklist plak

soalan saya :

1. kalau blacklisted di PDRM, tapi di JPJ tak blacklist boleh renew tak di JPJ ?

2. ada kawan nasihatkan tulis surat kpd Unit Trafik PDRM Negeri ttg saman tu bukan kita buat, boleh ke guna kaedah ni utk membatalkan saman tersebut?


sekian terima kasih :)cgrock
Tak blacklist jpj,pdrm bleh je renew. Saman speedtrap biasenye tak blacklist.

Ade org gune no plat kot.
 

alberq

Legendary Member
Joined
Apr 7, 2009
Messages
11,735
Reaction score
37
Points
120
Tak blacklist jpj,pdrm bleh je renew. Saman speedtrap biasenye tak blacklist.

Ade org gune no plat kot.
rasanya betul tu..ada org guna nombor palsu
 

skyz.silver

Fun Poster
Joined
Jan 3, 2013
Messages
998
Reaction score
61
Points
20
kt myeg siap ada gmbr time kena saman speedtrap..
try check gmbr dlu kot2 kereta org lain..
buat laporan polis dan try contact polis trafic kt bukit aman..
benda nie dh pernah jd dkt pak mertua sy..
kdg diorg nie saje tanggal kn no plat sbijik, kna saman speedtrap pn atas no plet org lain..
 

Encik Sponge

Active+ Member
Joined
Jul 22, 2013
Messages
4,117
Reaction score
290
Points
41
Aku tumpang thread

Baru nie nak renew rodtax xboleh nombor keta kena blacklist... saman xdapat, apa pon xdapat tau2 xley renew rodtax

Masih ada kes cani ker? Maksud aku boleh ker dia blacklist tanpa disaman, tanpa dituduh di mahkamah?

Dah tu g opis jpj dia cakap ada saman... bayar nie boleh terus renew rodtax... malangnya aku kirim kat orang ja g pejabat jpj tu dan dia terus bayar....

Kesalahan melebihi had laju 40km/j... mungkin kawasan kampung... tp aku syak sebab aku potong keta jpj ronda tu kot dia kenakan aku
 

shah_ae

Legendary Member
Joined
Oct 27, 2008
Messages
14,308
Reaction score
279
Points
131
Aku tumpang thread

Baru nie nak renew rodtax xboleh nombor keta kena blacklist... saman xdapat, apa pon xdapat tau2 xley renew rodtax

Masih ada kes cani ker? Maksud aku boleh ker dia blacklist tanpa disaman, tanpa dituduh di mahkamah?

Dah tu g opis jpj dia cakap ada saman... bayar nie boleh terus renew rodtax... malangnya aku kirim kat orang ja g pejabat jpj tu dan dia terus bayar....

Kesalahan melebihi had laju 40km/j... mungkin kawasan kampung... tp aku syak sebab aku potong keta jpj ronda tu kot dia kenakan aku
Dah tau kesalahan melebihi had laju lg nak ckp JPJ kenakan?
 
Sponsored Post
Top
Log in Register