• Forum search currently under maintenance...

Saman trafik yang tak pernah dilakukan

Recommended Brokers


EncikEx

Legendary Member
Joined
Mar 21, 2007
Messages
12,048
Reaction score
91
Points
120
Salam guys,

tumpang tanya, kereta mak saya (atas nama mak saya) nak renew roadtax, tiba2 agen buat roadtax kata ada 2 saman speed trap blacklisted (RM300 x2) pada tahun 2008 di Perak 2 tarikh berbeza jarak 4 bulan setiap tarikh. mak sy tinggal melaka, kereta tu hanya digunakan pegi pasar & masjid sekitar melaka sahaja.

peliknya, selama 10 tahun hidup roadtax boleh je, tiba2 tahun ni (2019) tak boleh plak.

sy check di website JPJ tak blacklist plak

soalan saya :

1. kalau blacklisted di PDRM, tapi di JPJ tak blacklist boleh renew tak di JPJ ?

2. ada kawan nasihatkan tulis surat kpd Unit Trafik PDRM Negeri ttg saman tu bukan kita buat, boleh ke guna kaedah ni utk membatalkan saman tersebut?


sekian terima kasih :)cgrock
 
Sponsored Post

nokia3210

Active Member
Joined
Sep 6, 2012
Messages
1,660
Reaction score
139
Points
38
cuba check sendiri saman kat myeg utk kepastian..
 

EncikEx

Legendary Member
Joined
Mar 21, 2007
Messages
12,048
Reaction score
91
Points
120
cuba check sendiri saman kat myeg utk kepastian..
mmg ada saman tahun 2008... di MyEG
tapi bkn mak sy buat, kereta tak jalan jauh boss
 
Last edited:

adie80

Active Member
Joined
May 10, 2012
Messages
1,408
Reaction score
102
Points
43
memang kereta baru atau 2nd hand bos..maksud saya sebelum ni kereta tu ada owner lama x?
 

opin

Active+ Member
Joined
Apr 4, 2012
Messages
2,574
Reaction score
60
Points
30
kena check saman dari mana, check kat myeg senang, check saman polis trafic, majlis dan jpj. check semua. myeg link pada semua tu
 

EncikEx

Legendary Member
Joined
Mar 21, 2007
Messages
12,048
Reaction score
91
Points
120
memang kereta baru atau 2nd hand bos..maksud saya sebelum ni kereta tu ada owner lama x?
kereta 1 owner... mak sy 1st & sampai skrg owner
 
Last edited:

adie80

Active Member
Joined
May 10, 2012
Messages
1,408
Reaction score
102
Points
43
kereta 1 owner...
kalo 1st owner pastu kes dah lama mcm payah sikit rasanya tuan sbb mesti akan dikatakan saman tu mmg pihak tuan yg buat..sebelum ni mmg x pernah tau ke saman 2008 tu wujud atau mmg tau tp diabaikan pasal bukan pihak tuan buat dan sbb xde effect masa nak buat road tax?
 

EncikEx

Legendary Member
Joined
Mar 21, 2007
Messages
12,048
Reaction score
91
Points
120
kena check saman dari mana, check kat myeg senang, check saman polis trafic, majlis dan jpj. check semua. myeg link pada semua tu
saman dr PDRM, speed trap di Perak, saman tahun 2008, selama 10 tahun ni hidup roadtax ok je.
sedangkan kereta tak pernah jalan jauh pun
 

EncikEx

Legendary Member
Joined
Mar 21, 2007
Messages
12,048
Reaction score
91
Points
120
kalo 1st owner pastu kes dah lama mcm payah sikit rasanya tuan sbb mesti akan dikatakan saman tu mmg pihak tuan yg buat..sebelum ni mmg x pernah tau ke saman 2008 tu wujud atau mmg tau tp diabaikan pasal bukan pihak tuan buat dan sbb xde effect masa nak buat road tax?
selama ni mmg tau takde apa2 saman, 10 tahun hidup xde masalahm tiba2 check ada saman tahun 2008 di perak lak tu
 

ResellerMaxis

Active+ Member
Joined
May 12, 2013
Messages
4,126
Reaction score
350
Points
41
selama ni mmg tau takde apa2 saman, 10 tahun hidup xde masalahm tiba2 check ada saman tahun 2008 di perak lak tu
Pergi lah check. Mesti kuar gambar kereta. Tengok betul x??

Selain hardcopy biasa merekat post gak saman tu ikut alamat lesen..xkan xde dapat hardcopy?
 
Sponsored Post
Top
Log in Register