sales @ marketing @ Business Development - sejauh mana korg berani pegi?

CG Sponsors




hafiy01

Fun Poster
Joined
Oct 27, 2008
Messages
377
Reaction score
2
Points
15
erm, aku nk mntk mmber2 CG bg advice..especially those yg hold marketing and business development position. nk jd revenue generator ni kan byk dugaan..kena reject, kena kutuk, org x layan...bak kata bos aku, 'we are professional beggars'. n untk aku yg pompuan nih, kdg2 smpi to the extent kena flirt and di-flirt..bos kata manja2 sket, jinak2 merpati..:( last week aku kena mrh psl x dpt korek info, bos ckp 'u are not using your charming...xkan tu pn i nk ajar':(:)(:)(( huhu..womanizer!

erm, sejauh mana korg letak limit sales @ marketing @ business development nih? :-?:-?:-?
 
Last edited:
Sponsored Post

hafiy01

Fun Poster
Joined
Oct 27, 2008
Messages
377
Reaction score
2
Points
15
Ko ni buat sales ape?
aku buat business development...company aku total logistics company. kitorg x jual tangible product, servis je...:):) import, export, shipping, transborder, warehousing, airfreight, sea freight, distribution, etc....

ko buat sale ke?
 

jebatderhaka77

Active+ Member
Joined
Jan 31, 2008
Messages
2,712
Reaction score
6
Points
25
erm, aku nk mntk mmber2 CG bg advice..especially those yg hold marketing and business development position. nk jd revenue generator ni kan byk dugaan..kena reject, kena kutuk, org x layan...bak kata bos aku, 'we are professional beggars'. n untk aku yg pompuan nih, kdg2 smpi to the extent kena flirt and di-flirt..bos kata manja2 sket, jinak2 merpati..:( last week aku kena mrh psl x dpt korek info, bos ckp 'u are not using your charming...xkan tu pn i nk ajar':(:)(:)(( huhu..womanizer!

erm, sejauh mana korg letak limit sales @ marketing @ business development nih? :-?:-?:-?
sejauh mana yg boleh as long tidak melanggar batasan agama. womanizer?:D memang biasalah tu. but jgn sampai melanggar batasan agama. memang kita nak cari sales, tapi tak berkat pun tak guna gak.:) sepanjang pengalaman saya dlm sales n marketing. a good company will always see what u can offer, not ur womanizer. walaupun sedikit sebanyak womanizer akn ade impaknya. but at the end it's about what u can offer.:D just pendapat aku.
 

hafiy01

Fun Poster
Joined
Oct 27, 2008
Messages
377
Reaction score
2
Points
15
sejauh mana yg boleh as long tidak melanggar batasan agama. womanizer?:D memang biasalah tu. but jgn sampai melanggar batasan agama. memang kita nak cari sales, tapi tak berkat pun tak guna gak.:) sepanjang pengalaman saya dlm sales n marketing. a good company will always see what u can offer, not ur womanizer. walaupun sedikit sebanyak womanizer akn ade impaknya. but at the end it's about what u can offer.:D just pendapat aku.
insyaAllah aku ade limit lg..tang entertainment, mmg aku jg. ofismate yg lain2 lps smpi ke zouk, aku x ikut la :):):) slalunye, diorg anta ladies dl utk open d door, mntk laluan nk masuk..bos2 sama jantina x lyn sgt kalo kita ajak initial discussion nih..dia tgk presentation kita pn sblh mata je nnti. yg early stage nih, sume ok lg...tp bl nk secure d job atau dpt tau ade competitor kuat, mmg la ofis aku srh gi manje2 kt customer...kena la menggedik2 over d phone, lyn dia gi lunch, etc...ni yg aku menggigil nih. lg plak bl customer tu jenis x pndg pompuan, tp bos paksa jgk gi manje2..adehhhhhhhhhh:(:)(:)((
 

pagiygglpkinisdhtrg

Active+ Member
Joined
Apr 26, 2008
Messages
3,795
Reaction score
405
Points
41
sejauh mana yg boleh as long tidak melanggar batasan agama. womanizer?:D memang biasalah tu. but jgn sampai melanggar batasan agama. memang kita nak cari sales, tapi tak berkat pun tak guna gak.:) sepanjang pengalaman saya dlm sales n marketing. a good company will always see what u can offer, not ur womanizer. walaupun sedikit sebanyak womanizer akn ade impaknya. but at the end it's about what u can offer.:D just pendapat aku.
Yup. Dan kalau boleh, pastikan kampeni anda menghargai anda. Jika ada tanda2 tidak menghargai usaha anda, get out & find another job. Just advise for your future. :)
 

hafiy01

Fun Poster
Joined
Oct 27, 2008
Messages
377
Reaction score
2
Points
15
Yup. Dan kalau boleh, pastikan kampeni anda menghargai anda. Jika ada tanda2 tidak menghargai usaha anda, get out & find another job. Just advise for your future. :)
hmmm...diorg hargai pn bkn on money basis la...benefit je lbh. aku mmg nk cabut ar..pening gak keja dlm man industry ni..manjang aku je tersepit pompuan srg2...:(:)(:)((
 

jebatderhaka77

Active+ Member
Joined
Jan 31, 2008
Messages
2,712
Reaction score
6
Points
25
insyaAllah aku ade limit lg..tang entertainment, mmg aku jg. ofismate yg lain2 lps smpi ke zouk, aku x ikut la :):):) slalunye, diorg anta ladies dl utk open d door, mntk laluan nk masuk..bos2 sama jantina x lyn sgt kalo kita ajak initial discussion nih..dia tgk presentation kita pn sblh mata je nnti. yg early stage nih, sume ok lg...tp bl nk secure d job atau dpt tau ade competitor kuat, mmg la ofis aku srh gi manje2 kt customer...kena la menggedik2 over d phone, lyn dia gi lunch, etc...ni yg aku menggigil nih. lg plak bl customer tu jenis x pndg pompuan, tp bos paksa jgk gi manje2..adehhhhhhhhhh:(:)(:)((
meh pakcik bagi tip sikit. 1st sebelum pergi terjah company tu, buat homework ttg company tu. 2nd cari sape yg buat keputusan mengenai kelulusan sesuatu perkara. 3rd study sikit ape yg pembuat keputusan tu [email protected] die. 4th mulakan dgn perbualan mengenai ape yg die minat then lepas die beri perhatian baru masuk kpd real story. then hantar kad penghargaan kpd org tu by pos laju dgn tulisan tgn sendiri mengucapkan terima kasih kerana sudi meluangkan masa mendengar presentation anda. dan yg terkahir follow up.

cuba buat, insyaallah keputusannya positif.:)
 

hafiy01

Fun Poster
Joined
Oct 27, 2008
Messages
377
Reaction score
2
Points
15
meh pakcik bagi tip sikit. 1st sebelum pergi terjah company tu, buat homework ttg company tu. 2nd cari sape yg buat keputusan mengenai kelulusan sesuatu perkara. 3rd study sikit ape yg pembuat keputusan tu [email protected] die. 4th mulakan dgn perbualan mengenai ape yg die minat then lepas die beri perhatian baru masuk kpd real story. then hantar kad penghargaan kpd org tu by pos laju dgn tulisan tgn sendiri mengucapkan terima kasih kerana sudi meluangkan masa mendengar presentation anda. dan yg terkahir follow up.

cuba buat, insyaallah keputusannya positif.:)
erm, slalunye top management ni suka citer psl golf...tp aku satu habuk pn xtau psl golf. bl bos aku ikut, dia rancak la melayan org tu borak2..aku jd pak pacak je kt sblh. :(:(

homework mmg wajib buat, sbb b4 approach mana2 company, kena ade approval dr bosses. company aku plak pegang title berhad, gila belagak..company kecik xmo pandang..nk yg besar je..then bl kita yg title exec ni je gi ngadap diorg, harus la kena telan :(:)((

tp masalah utama is nk set appoinment for initial discussion...slalunye org dh tolak awal2..seribu satu alasan diorg bg...cmne ar pakcik? :-?:-?:-?:-?
 
Sponsored Post
Top
Log in Register