Santai Salahkah bro nak nikah dua???

CG Sponsors




APAKAK PATUT BRO BUAT???


  • Total voters
    0

man_crane

Fun Poster
Joined
Jul 21, 2010
Messages
151
Reaction score
0
Points
10
aslkm sume kepada keluarga cg..tujuan bro nak berkongsi sedikit masalah yang bro dalam dilema ini dan bro nak tanya pendapat korang sume..mungkin adik beradik dalam family cg ni dapat berkongsi pendapat dgn bro...:)cgrock

kisah bermula mcm nie..sebelum tu bro cita skit latar blakang diri bro..bro berumur kira2 dlm 35 tahun dah berumahtangga dan mempunyai 2 cahaya mata..dari segi karier bro bekerja sendiri dan mempunyai sebuah syarikat sdn berhad..org ckp dr kedudukan kewangan issyaalah tak ada kekurangan..

tiga tahun sudah bro telah mengenali seorang gadis yang berumur muda dr bro 15 tahun..biasa la naluri seorang lelaki asalnye terus terang bro katakan just nak berkawan2 mcm tu jew org skrg cakap scandal jew..allah nie maha kaya nak ubah hati seseorang tu jap jew..mula2 ingat nak kawan biasa tapi bila tgk slalu jadi sayang bila tak jumpa sunyi ,,lama2 jatuh cinta la katakan...:p

skarg yang menjadi masalah bro camnie...nak katakan wife bro tak tau akan hubungan nie sume dia tau..bro tak penah nak bohong tapi hati pompuan kan adakalanye terasa tapi alhamdulilah dapat diselesaikan cara elok..dan blah pihak gadis tu plak mak pak dia dlu ok jew ngan bro ,,,siap bapa dia sound "ako tak kisah dia tu laki org ke tak janji buat cara elok kalau nak nikah tu jew"..

apa yang jadi masalah lanie,,,bro dapat dan kene tentangan yang cukup hebat dr family gadis tu seperti mak dan pak saudara dia..kakak dia,dan sekarang batalion diorang plak cuba jarum akan keburukan bro kat mak pak gadis tu..,nak katakan bro wat tak elok kat gadis tu langsung tak ada...len la kene tangkap khalwat ke..bagi cacat kew ape kew.yang menyusahkan diorang kan.yg bro ingat nak jaga elok2 dan nak nikah elok2 tu jew..taktau la kalau dapat kat laki len kan..tah apa nak jd..bro ni kira ok la niat nak nikah ngan gadis tu,....

yang bro geram sgt:(scam sampai akak gadis tu hantam,,maki dan kutuk bro dalam laman sosial facebook.bro just diam dan sabar jew..mungkin kita ingat kita dah tua kn..tak pkir nak melenting...kalau ingat nak wat dan nak balas balik lbh teruk kita boleh wat kn..apa dosa bro kat dia???hina sgt ke laki yang dah berumahtangga ni nak nikah sorang lagi..sedangkan dalam islam pn tak pernah nak halang..

skrg gadis ni menumpang dgn kakak dia di kl..nak cakap dr segi makan minum di kl ni semua bro jaga..harap jew duk ngan akak sendiri..kakak dia biase la kan kene kejutan budaya..asal duk kampung dtg duk kl..korang faham2la kn...lagi pn maybe age akak dia pn muda lg..dan bro pn tak pernah amik pot tentang akak dia..

sedangkan bro mcm2 bleh tegur perangai akak dia..seperti kakak dia nie dah bertunang tapi masih duk scandal dgn xboyfriend dia..siap berpeluk2 bercumbu lg kot ats..lebih teruk langsung tak balik umah kononye bgitau makpak kat kampung gi holiday ngan member perempuan..tapi sebaliknye..

tapi bila dgn adik dia plak dia nak control lebih2 plak lebih kurang macam citer ibu mertua ku sabariah lak citer p ramlee tu..kalau tak ikot cakap dia terus dia report kat mak bapak gadis tu di kampung kata dan fitnah macam tentang bro dan gadis tu..:(scam..kesian bro tgk kene basuh dgn makpak dia bila akak dia report kat kampung disebabkan sifat hipokrik dan kepuasan diri akak dia kalau bleh dia ja nak tentukan nasib owg len..bro ni dah berumur sekurang2nya bro masih waras dan menilai yang mana baik untuk adik dia...

bro harap warga cg dapat memberi pandangan korang tentang nie...kalau ada jodoh bro pgl korang makan nasi minyak k...wasalm:)cgrock
 
Last edited:
Sponsored Post

RuthlessFairy

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
May 15, 2009
Messages
27,498
Reaction score
115
Points
128
ok.
sebelum aku komen, aku harap lepas ni kau tak guna huruf W kat belakang.
contoh : jeW apeW keW. tau lah ko kawan ngan budak muda. tapi..
sangat annoyed dan aku takut aku terlebih emo kang :))



ok. back to the topic,
kenapa sedara mara dia halang perhubungan korang?
mesti ada silap here and there sampaikan merka beria -ia menentang??
adakah awek baru kau tu sehebat wife ko sehingga ko sanggup.
ingat,awek ko tu baru 20 tahun. banyak lagi dia nak explore and aku takut kalau nnt dia gagal menjadi instari yang baik utk ko.

ko bising yang kakak dia sosial. ko kata kakak dia tak patut protect adek dia mcm tu sbb kakak dia sosial.

ko salah.
sejahat mana pun manusia takkan la dia nak biarkan org yang dia sayang jadi jahat mcm dia. so tindakan kakak dia yang protect tu adalah tepat.

ko fikir la balik. muda sgt budak tu.
 

PainKiller

Super Active Member
Joined
Jan 21, 2008
Messages
7,913
Reaction score
41
Points
70
TT...hang mampu ek nak kasi adil dlm semua hal..
org lelaki sekarang ni bab kawen semua nak ikut mcm Nabi...tapi bab tanggungjawab & nafkah zahir & batin..tak le ikut lak..
 

RuthlessFairy

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
May 15, 2009
Messages
27,498
Reaction score
115
Points
128
TT...hang mampu ek nak kasi adil dlm semua hal..
org lelaki sekarang ni bab kawen semua nak ikut mcm Nabi...tapi bab tanggungjawab & nafkah zahir & batin..tak le ikut lak..
budak tu muda lagi plak tu.
baru datang dr kampung plak tu.
cultureshock pula
 

man_crane

Fun Poster
Joined
Jul 21, 2010
Messages
151
Reaction score
0
Points
10
dari segi adaik beradik dia..yang membantah sangat adalah dr mak dan bapa saudara dia shj..tapi parent masih ok dgn bro..mungkin tak mengaji agama habis kot kalau btl2 mendalami agaknya diorang boleh faham...ok bro protect ye btl protect tapi ada ko pikir akan perbuatan dya sedangkan dia nak kealam rumahtangga tapi masih lagi keluar dgn x boy dia..tempoh pertunangan adalah tempoh persediaan kita nak melangkah ke rumah tangga...siap duk suruh lagi kenalan laki dia adjust adik dia.....ko tau kononnye nak bagi bro jelous if dia wat camtu..dia tak tau sejauh mana hubungan bro dgn adik dia...sedangkan kapten nak kemudi kapal pn tak btl mcmna kapal nak blayar dgn btl..apa2 terima kasih atas pandangan saudara..:)cgrock cinta tak kenak usia dan darjat:)cgrock
 

tokmat™

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Dec 23, 2005
Messages
33,932
Reaction score
274
Points
136
kita sbg forumer memang boleh beri macam2 nasihat & komen..... :)
tapi sebelum tu...
TT dah buat solat istikharah ke...? :)
minta petunjuknya dari Nya dahulu...
pasti masalah ini akan selesai dengan baik..... :)
 

hazirah

Super Active Member
Joined
Jan 9, 2009
Messages
6,907
Reaction score
100
Points
73
xyh ar kawin lain..


sayang bini ko sorang sudah. senang cita...


kawin banyak mmg byk cabaran.. watpe nak nyusahkan diri...


aper kurangnya bini bro yg skang ni...
 

man_crane

Fun Poster
Joined
Jul 21, 2010
Messages
151
Reaction score
0
Points
10
dah..buat..tu yang masih bertahan sampai saat la nie...
 

sahabat-shirt

Active+ Member
Joined
Feb 21, 2009
Messages
2,921
Reaction score
17
Points
25
caylah lah bro..cara bro posting menampakkan bro ni matang...gua sokomg...kalau dah dua dua suker...teruskan jer...slow talk dengan mak dia..bapak dia dah ok kan..
 
Sponsored Post
Top
Log in Register