BTC USD 38,576.8 Gold USD 1,811.48
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Saintis cipta letupan Big Bang

Sponsored Post

zuljaalaa

Legendary Member
Joined
Jun 3, 2006
Messages
11,884
Reaction score
51
Points
125
Patutlah merapi meletup, pi didih air bawah tanah rupa2nyer.

yang bagi meletop kat switz tapi camne leh effect merapi dulu? gunung berapi lain yang dekat lagi dari situ tak plak meletop :-?
 

Mitokondrion

Legendary Member
Platinum Member
Joined
Nov 25, 2008
Messages
11,896
Reaction score
339
Points
141
bermulanya episod kemusnahan dunia.. aku dgr, mesin ni leh wat bumi xstabil...
 

BasicCX

Super Active Member
Joined
Sep 8, 2008
Messages
6,223
Reaction score
172
Points
73
yang bagi meletop kat switz tapi camne leh effect merapi dulu? gunung berapi lain yang dekat lagi dari situ tak plak meletop :-?

Sebab gunung berapi tu tak aktif. Merapikan dah aktif, gunung berapi yang aktif akan meletup lagipun Merapi dalam kawasan Lingkaran Api
 

BasicCX

Super Active Member
Joined
Sep 8, 2008
Messages
6,223
Reaction score
172
Points
73
bermulanya episod kemusnahan dunia.. aku dgr, mesin ni leh wat bumi xstabil...

Bukan boleh buat tak stabil, tapi telan bumi terus sebab mesin ni boleh buat lubang hitam (Black Hole)
 

Megat Sri Rama

CG Top Poster Club
Joined
Aug 28, 2007
Messages
20,277
Reaction score
506
Points
161
perghh...
punya la panas suhu tu..
tempat xperimen ape agaknye yg mampu tahan suhu mcm tu skali..

suhu tinggi tak semestinya melibatkan haba yang banyak. mungkin jirim yang terlibat tak besar jisimnya.

suhu = kadar getaran zarah.

lebih banyak haba dipindahkan kepada zarah, lebih tinggi suhu.

lebih tinggi jisim bahan yang sama, lebih banyak haba diperlukan untuk kenaikan suhu yang sama.

kalau eksperimen macam ni, biasanya bahan ujikaji adalah jirim sub-atomik, bukan atom atau molekul.
 

Mitokondrion

Legendary Member
Platinum Member
Joined
Nov 25, 2008
Messages
11,896
Reaction score
339
Points
141
suhu tinggi tak semestinya melibatkan haba yang banyak. mungkin jirim yang terlibat tak besar jisimnya.

suhu = kadar getaran zarah.

lebih banyak haba dipindahkan kepada zarah, lebih tinggi suhu.

lebih tinggi jisim bahan yang sama, lebih banyak haba diperlukan untuk kenaikan suhu yang sama.

kalau eksperimen macam ni, biasanya bahan ujikaji adalah jirim sub-atomik, bukan atom atau molekul.

byk kecik la.. lebih kecik drpd atom tu.. ptutla suhu xlogik kalau nk pk#:-S
 

little_lily

Legendary Member
Joined
Jun 23, 2008
Messages
14,859
Reaction score
101
Points
123
penah bc pasal nie dlm buku dan brown.. biler partikel tu dihentam dgn halaju tinggi, unsur2 baru terhasil.. hidrogen, helium, karbon, etc.. itu bukti utk canggah pendapat 'nothing can be created out of nothing' sbb mmg unsur baru boleh terbtk dr zero substance.. scr x langsung, mmg bukti menunjukkan ada tuhan yg mencipta alam semesta nie out of nothing melainkan tenaga
 

little_lily

Legendary Member
Joined
Jun 23, 2008
Messages
14,859
Reaction score
101
Points
123
terowong dier jauh giler, berkilomer kt bwh tanah, kalo x mmg partikel tu x dpt accelerate..
dlm buku tu jgk ader sebut institut kat geneva nie adalah org2 pertama yg guner internet, bknnyer org US.. xtau betul ke tak..
 

moneymaker3000

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Mar 24, 2007
Messages
25,286
Reaction score
534
Points
176
bengong punye saintis..

dia igt xde efek ke suhu mcm tu? ape jd ngan bumi?

lgpon camne diorang sukat suhu smpi panas gitu? pelik2..

xcaye la aku diorang neh.

aku caye sebab ini bukan kali pertama saintis buat suhu naik lebey tinggi dari pusat matahari, sblm ni dah penah buat beberapa kali dah :D

apa2pun aku teruja dengan pencapaian sains diorang, mmg hebat
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register