Saham Top Glove menjunam susulan tuduhan tindas pekerja

CG Sponsors




cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
75,912
Reaction score
12,067
Points
1,906
TV Kanada tunjuk rakaman kamera tersembunyi dari kilang Top Glove

January 18, 2021 12:07 AM

CBC-News-camera-footage-1791210CBC-pic.jpg

Gambar yang dimuat naik CBC News daripada rakaman kamera tersembunyi menunjukkan talian pengeluaran sempit, keadaan tempat tinggal teruk dan kawasan ujian saringan Covid-19 yang sesak. (Gambar CBC)

PETALING JAYA: Rakaman kamera tersembunyi daripada pemeriksaan samaran di sebuah kilang Top Glove disiarkan menerusi satu laporan televisyen Kanada yang berkata, ia menunjukkan keadaan tempat kerja tidak selamat dan teruk yang disifatkan “mengejutkan”.

CBC berkata, program Marketplace menyeludup sebuah kamera ke kilang itu dengan bantuan pekerja Top Glove.

Rakaman itu menyokong dakwaan pekerja mengenai keadaan kerja tidak selamat serta tempat tinggal sesak dan panas.

Di asrama, sehingga 25 pekerja tidur di sebuah bilik, selalunya di lantai. Mereka berkongsi sebuah bilik mandi yang digunakan untuk segalanya, daripada mandi hinggalah membersihkan sayur, kata stesen TV itu.

Ia turut menunjukkan talian pengeluaran, kebanyakannya terdiri daripada pekerja asing, sempit dan gagal mematuhi peraturan pencegahan Covid-19.

Terdapat juga video pekerja melakukan kerja pembaikan elektrik atau mengendalikan bahan kimia tanpa sebarang peralatan keselamatan.

CBC verkata, sejurus video itu didedahkan, syarikat sarung tangan itu terpaksa menghentikan pengeluarannya susulan penularan Covid-19 yang mencatatkan lebih 6,000 kes.

 
Sponsored Post

GamezStar

CG Top Poster Club
Joined
Jul 1, 2008
Messages
31,269
Reaction score
1,542
Points
201
Tak setel lg masalah ni.. dari dulu sampai skrg mcm2 hal la.. kilang punye ka banyak.. tapi scammer
 

puyol

CG Top Poster Club
Joined
Jun 28, 2011
Messages
22,793
Reaction score
2,227
Points
201
TV Kanada tunjuk rakaman kamera tersembunyi dari kilang Top Glove

January 18, 2021 12:07 AM

View attachment 331597
Gambar yang dimuat naik CBC News daripada rakaman kamera tersembunyi menunjukkan talian pengeluaran sempit, keadaan tempat tinggal teruk dan kawasan ujian saringan Covid-19 yang sesak. (Gambar CBC)

PETALING JAYA: Rakaman kamera tersembunyi daripada pemeriksaan samaran di sebuah kilang Top Glove disiarkan menerusi satu laporan televisyen Kanada yang berkata, ia menunjukkan keadaan tempat kerja tidak selamat dan teruk yang disifatkan “mengejutkan”.

CBC berkata, program Marketplace menyeludup sebuah kamera ke kilang itu dengan bantuan pekerja Top Glove.

Rakaman itu menyokong dakwaan pekerja mengenai keadaan kerja tidak selamat serta tempat tinggal sesak dan panas.

Di asrama, sehingga 25 pekerja tidur di sebuah bilik, selalunya di lantai. Mereka berkongsi sebuah bilik mandi yang digunakan untuk segalanya, daripada mandi hinggalah membersihkan sayur, kata stesen TV itu.

Ia turut menunjukkan talian pengeluaran, kebanyakannya terdiri daripada pekerja asing, sempit dan gagal mematuhi peraturan pencegahan Covid-19.

Terdapat juga video pekerja melakukan kerja pembaikan elektrik atau mengendalikan bahan kimia tanpa sebarang peralatan keselamatan.

CBC verkata, sejurus video itu didedahkan, syarikat sarung tangan itu terpaksa menghentikan pengeluarannya susulan penularan Covid-19 yang mencatatkan lebih 6,000 kes.

Cerita marketplace ni memang bagus. Semua benda pasal hak pengguna dorang dedahkan.
 

pudins70

Super Active Member
Joined
Mar 28, 2011
Messages
7,833
Reaction score
586
Points
121
Cerita marketplace ni memang bagus. Semua benda pasal hak pengguna dorang dedahkan.
Haritu tempat tinggal pekerja menoreh getah kat thai/laos pun diorang siasat sampai macam ni. Memang layanan sangat buruk pekerja disini.
Lepas tu pergi interview pulak kilang tayar kat German yang import produk getah diorang ni.
Puas pihak syarikat nafikan, last2 tunjuk rakaman tersembunyi baru lah nak mengaku.
 

kopirait

CG Top Poster Club
Top Poster #5
Joined
Apr 18, 2010
Messages
37,116
Reaction score
2,600
Points
206
Cerita marketplace ni memang bagus. Semua benda pasal hak pengguna dorang dedahkan.
gaji operator mesti murah ni.
kalau tak mesti dia tak berani ambil risiko pasang kamera di badan. dapat upah ke dari TV Canada?
 

puyol

CG Top Poster Club
Joined
Jun 28, 2011
Messages
22,793
Reaction score
2,227
Points
201
Haritu tempat tinggal pekerja menoreh getah kat thai/laos pun diorang siasat sampai macam ni. Memang layanan sangat buruk pekerja disini.
Lepas tu pergi interview pulak kilang tayar kat German yang import produk getah diorang ni.
Puas pihak syarikat nafikan, last2 tunjuk rakaman tersembunyi baru lah nak mengaku.
Yang tu pernah tengok jugak.
Force labor jugak tu.
 

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
290,562
Reaction score
12,177
Points
2,376
TV Kanada tunjuk rakaman kamera tersembunyi dari kilang Top Glove

January 18, 2021 12:07 AM

View attachment 331597
Gambar yang dimuat naik CBC News daripada rakaman kamera tersembunyi menunjukkan talian pengeluaran sempit, keadaan tempat tinggal teruk dan kawasan ujian saringan Covid-19 yang sesak. (Gambar CBC)

PETALING JAYA: Rakaman kamera tersembunyi daripada pemeriksaan samaran di sebuah kilang Top Glove disiarkan menerusi satu laporan televisyen Kanada yang berkata, ia menunjukkan keadaan tempat kerja tidak selamat dan teruk yang disifatkan “mengejutkan”.

CBC berkata, program Marketplace menyeludup sebuah kamera ke kilang itu dengan bantuan pekerja Top Glove.

Rakaman itu menyokong dakwaan pekerja mengenai keadaan kerja tidak selamat serta tempat tinggal sesak dan panas.

Di asrama, sehingga 25 pekerja tidur di sebuah bilik, selalunya di lantai. Mereka berkongsi sebuah bilik mandi yang digunakan untuk segalanya, daripada mandi hinggalah membersihkan sayur, kata stesen TV itu.

Ia turut menunjukkan talian pengeluaran, kebanyakannya terdiri daripada pekerja asing, sempit dan gagal mematuhi peraturan pencegahan Covid-19.

Terdapat juga video pekerja melakukan kerja pembaikan elektrik atau mengendalikan bahan kimia tanpa sebarang peralatan keselamatan.

CBC verkata, sejurus video itu didedahkan, syarikat sarung tangan itu terpaksa menghentikan pengeluarannya susulan penularan Covid-19 yang mencatatkan lebih 6,000 kes.

Ni la antara penyumbang terbesar kes COVID19 malaysia kan
 

puyol

CG Top Poster Club
Joined
Jun 28, 2011
Messages
22,793
Reaction score
2,227
Points
201
gaji operator mesti murah ni.
kalau tak mesti dia tak berani ambil risiko pasang kamera di badan. dapat upah ke dari TV Canada?
Dapat le tu. Takkan berani semacam jer.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register