BTC USD 63,310.9 Gold USD 1,769.80
Time now: Jun 1, 12:00 AM

RUMAH siap baru bayar

aiman27

Active+ Member
Joined
May 14, 2010
Messages
4,608
Reaction score
729
Points
71
Kerajaan sedang mengkaji untuk melaksanakan sistem 10:90 di mana pembeli rumah hanya perlu membayar deposit 10% drp harga rumah balance 90% lagi hanya dibayar setelah rumah siap.
Seingat tt pada tahun 2006 kerajaan pernah mengutarakan konsep rumah bina jual. di mana rumah dibina sehingga siap baru dijual namun menerima banyak kontra daripada pihak pemaju dan kontraktor.
Namun pada pendapat tt lebih baik diteruskan dengan sistem sekarang di mana memberi pilihan kepada pemaju dan pembeli untuk membeli rumah siap atau pun rumah belum siap. Kalau kita beli rumah belum siap tentu harganya dapat lebih murah berbanding harga rumah siap:)paid
 
Sponsored Post

tomie

CG Hardcore Club
Joined
Dec 25, 2006
Messages
73,886
Reaction score
8,267
Points
716
setakat lani..
pemaju dah kutip duit skit2 dari putrajaya nak kasi setel rumah yg dlm pembikinan tu...huhu :-S :-&


** kalo ujung bln 11 thn 2011 ..kalo tak siap....jaga hangpa :p
 

aiman27

Active+ Member
Joined
May 14, 2010
Messages
4,608
Reaction score
729
Points
71
setakat ini kerajaan masih memberi option kepada pemaju utk menggunakan kaedah jual kemudian bina atau bina kemudian jual(BKJ)
 

ifanonline

Junior Member
Joined
Nov 3, 2010
Messages
97
Reaction score
3
Points
11
sepatutnya kerajaan tidak memberi option...terus masuk kan dlm undang2 supaya rumah siap baru jual...terlalu banyak kes rumah terbengkalai kerajaan kena tanggung...daripada kerajaan menanggung beban, lebih baik developer yg tanggung beban dulu...depa juga yg untung kan?
 

aiman27

Active+ Member
Joined
May 14, 2010
Messages
4,608
Reaction score
729
Points
71
kalau guna gov loan bank akan bayar kpd pemaju selepas kerja2 siap tapi kalau home loan lain bank akan bayar ikut progress.
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register