Rumah nak di lelong, tolong!!

Recommended Brokers


denel235

Fun Poster
Joined
Jan 31, 2013
Messages
593
Reaction score
3
Points
15
Salam, maafla kalau thread ni salah dan melanggar rules , sy tak tahu nk letak n tanye dimana. Kes rumah sy ni mcm ni
1. Rumah ini, rumah arwah abah
2. Abah ade ramai isteri, dan kami tak saling mengenali
3. Kami tidak berjaya mendapatkan pentadbir atau dipanggil LA tak silap, kerana semua adik beradik dan pak sedara xnk bg kerjasama.
4. Setiap bulan kami byr 500 atas nm arwah. tp pgawai maklumkan hanya 300 yg ditolak, lebihan itu adala interest
5. Kami adik beradik telah menulis surat memohon baki pinjaman, namun bank tidak dapat memberikan dengan alasan kami bukan pentadbir.
6. Baru dpt mesej, sekiranya kami tidak membuat bayaran RM 1500 setiap bulan, bank akan procees legal action by next week.

Soalan sy, apa itu legal action adakah lelong? dan tanpa pentadbir bolehkah rumah tersebut di lelong? sy tak tahu nk dapatkan nasihat dr mana..tq warga cg, info anda inspirasi kami:)cgrock


Salam.. utk keselamatan masa akan datang.. hendaklah tuan simpan segala resit2 pembayaran bulanan tersebut.. nanti boleh tuntut semasa pusaka.
biasa benda hutang2 jrg waris nak tuntut.. tunggu settle hutang nanti ramaila waris tuntut.. arwah tiada aset2 lain? contoh kwsp, TH, Asb, Akaun bank? utk pentadbir pusaka pula sekiranya waris2 lain tak bg kerjasama leh bawa mahkamah rasanya..
 
Sponsored Post

Mata_Pena

Active+ Member
Joined
Oct 22, 2008
Messages
3,455
Reaction score
807
Points
71
sy tak berapa sure no keberapa, sbb ade yg telah diceraikan, dan mereka lebih tua dr kami adik beradik. mase hari last arwah meninggal, yg masih bergelar isteri ada 3, mak sy nombor 2. itu yg kami tahu sahaja. takut ade yg lain xthu la. sbb arwah Kawin cerai ramai
mmg complicated situasi nih.

try cari nick cek mek molek,
famous dia dekat sini.. mana2 theread salu ada je nama dia.

hal2 nasihat rumah2 ni pun saya salu mintak advice dia.
cer pm dia tepi.. insyallah baik org nya mesti dia bole kasi khidmat nasihat


 

wong_fei_hung

Active+ Member
Joined
Feb 7, 2011
Messages
2,856
Reaction score
28
Points
35
bukan wajib ke ambil insurance yg MRTT/MRTA ? dulu tk tahu la. skrng ni mcm wajib je?
wajib, kemudian tak wajib, dan skrg wajib balik.

Bank skrg ni, kalau amik insruane dgn bank mana kita buat loan, interest rate rendah, tp kalau amik sendiri dgn insruance lain selain bank tu sendiri, dia jadi agak mahal sikit.
 

Gigahertz CS

Active Member
Joined
Sep 23, 2011
Messages
1,464
Reaction score
98
Points
35
mmg complicated situasi nih.

try cari nick cek mek molek,
famous dia dekat sini.. mana2 theread salu ada je nama dia.

hal2 nasihat rumah2 ni pun saya salu mintak advice dia.
cer pm dia tepi.. insyallah baik org nya mesti dia bole kasi khidmat nasihat
avatar dia avatar awek kan ? mmg ada sorang dalam forum ni saya perasan kalau ada isu rumah mahal ke rumah jatuh harga ke mesti ada nick dia.
 

AMHFZ

Super Active Member
Joined
Mar 6, 2012
Messages
5,019
Reaction score
203
Points
73
wajib, kemudian tak wajib, dan skrg wajib balik.

Bank skrg ni, kalau amik insruane dgn bank mana kita buat loan, interest rate rendah, tp kalau amik sendiri dgn insruance lain selain bank tu sendiri, dia jadi agak mahal sikit.
ooo tq atas pencerahan tuan.. sy punya masuk dalam loan. dalam rm4.6k
 

aim02Aug

Active+ Member
Joined
Sep 5, 2011
Messages
4,934
Reaction score
317
Points
41
maaf, cuma nk bgtau hebat lah ayah tuan...

bukan calang2 org kt tanah melayu hebat mcm ayah tuan beristeri ramai...

moga Arwah ayah tn tenang disana...
 

SMI6

Active Member
Joined
Jan 3, 2016
Messages
1,761
Reaction score
261
Points
46
kalau tuan tanah nak settlekan urusan turun milik,

mula2 kene selesaikn pusaka, kene naik turun pejabat tanah kejap la.

Dalam Geran Rumah ada nama sapa.?

Kalau nama arwah ayah tuan ada dlm geran kene kuarkan dulu utk masuk nama baru.

Bila dah selesai baru boleh jual / pindah milik sementara nak bubuh nama tu mmg gaduh la.

walaupun tengah dalam proses pusaka tgh jalan installmen rumah mcm biasa kene bayar.

Sy ada uruskan penjualan rumah condo lebih kurang mcm kes tuan tanah ni ni. Loan tak ada insurcance.

Suami warga asing, Isteri Pertama org malaysia , Isteri kedua orang luar. Beli rumah atas skim malaysia 2nd home tahun 2012.

Dalam geran rumah nama suami dan isteri pertama. Isteri kedua tak ada nama dalam geran. Bila suami meninggal isteri kedua Tuntut hak pusaka utk nama isteri kedua ada dalam geran. Bila ada nama isteri Pertama dan kedua ada baru la blh jual.

Kalau ada 4 bini kene masuk 4 nama :))

kalau ada 7 bini kene letak 7 nama (agaknye kot) kalau urusan ni tak selesai salah sesorang dari waris yang tak masuk nama dalam geran tu, blh masukkan kaveat dalam geran rumah utk halang urusan pindah milik (jual rumah). kalau ada Kaveat nak lelong pun tak boleh.

tu kalau dia tahu pasal kaveat, kalau tak tahu pasal kaveat dia gi jumpa dukun santet tak kene santau kene bomoh je la dia bagi.

Rumah tak ada insurance. Dulu loan rumah tak wajib ambil insurace MRTA or MRTT.

Utk selesaikan hal gaduh pasal harta sila lah lantik lawyer.
 
Last edited:

aim02Aug

Active+ Member
Joined
Sep 5, 2011
Messages
4,934
Reaction score
317
Points
41
rasanya ada Mrta ni...

kalo mortgage zaman dulu xtau lah mungkin xde
 
Sponsored Post
Top
Log in Register