Rumah landed jauh tempat kerja VS High rise dekat tempat kerja

Recommended Brokers


maxpda

Super Active Member
Joined
Jan 15, 2007
Messages
6,597
Reaction score
35
Points
70
Kalau tak jauh sangat, ambik landed.
Kalau jauh, ambik la high rise murah2 dulu...nak pencen ambik landed..

Duduk high rise ni.
Parking susah kalau xda sedia parking.
Nak keluar masuk rumah kena tunggu lif..kalau lif rosak..jemm
Nak angkut brg2 keperluan 1 hal.
1 lagi, kadang2 xguna pun facility yg disediakan..tapi kena bayar maintenance mahal +100..
Selama tt duduk 20tahun, selama tu ada maintenance tiap bulan..
Kalau duduk sekejap, kemudian sewa..itu ok..
 
Sponsored Post

mytrade

Super Active Member
Joined
Dec 29, 2007
Messages
7,089
Reaction score
237
Points
83
Sejak keje kt klang valley 2009, aku dh pindah 4 kali...
2006-2009 stay sewa aprt kelana jaya. Keje kelana jaya..15 minit.
2009-2013..stay sewa landed bukit mahkota. Keje kat Nilai..10 minit.
2013-2018..beli landed bukit mahkota. Keje Shah Alam..50km perway..normal travel 45 minit...
2018-now...beli landed kat Nilai. Keje Bkt Jelutong..60km perway .normal 45 minit...klu jemm 1-2 hours...driving..

Prefer driving sbb safety..high risk kt Elite hgway..tp cost petrol n toll cecah la Rm700...
Dh 5 thn kt company ni...
 

Irwan De Gea

Active Member
Joined
Feb 8, 2012
Messages
2,007
Reaction score
14
Points
25
mana lagi berbaloi pemilihan rumah...rumah landed tapi tempat kerja jauh 1 jam +- perjalanan vs rumah apt dekat dgn tempat kerja tp kawasan pack
Pendapat sya, rumah jauh atau dekat dengan tempat kerja tak jadi isu sgt..
Apa yg perlu tengok adalah dari segi masa & kewangan..

Nak selesa mmg kena cari landed.. Tapi ada juga yang suka duduk Apt / Kondo..

Dari segi berbaloi atau tak pemilihan rumah, kena tgk kawasan rumah tu.. Rumah apt pun, kalu terletak di kawasan membangun berbaloi jugak beli....

Sblm nie, sya duduk rumah Apt.. Jarak ke pejabat dlm 15 minit jer..... Anak2 pegi & balik sekolah pun van hantar.

Skrg sya duduk landed, di Bt18 Hulu Langat.. Perjalanan 1/2 jam bermotosikal dari rumah ke tempat kerja...
Wife sya berkereta ( sebab jln ke tempat kerja dh tak sama ) - jarak perjalanan dlm 1/2 jam jugak... Cuma kadang-kadang perlu redah jem sikit la, dekat jln hulu langat tu... Pagi2 wife sya, akan bawa anak2 ke sekolah dan petang balik kerja, dia ambil bawak balik.. (Tengahari anak-anak duduk dirumah pengasuh)

Rutin hari2 mmg mcm tu, cuma bila wife cuti ke, mc ker... Sya pulak yg perlu berkereta, dan perjalanan ke pejabat akan jadi 1jam ++ (bergantung kpd keadaan lalu lintas)
 

opin

Active+ Member
Joined
Apr 4, 2012
Messages
2,581
Reaction score
64
Points
30
terpulang pada individu itu sendiri, ada yg larat dan ada yg x larat. lebih2 lagi bila dah beumur.
 

BroAct

Active Member
Joined
Feb 21, 2008
Messages
2,200
Reaction score
59
Points
35
Aku punya travel pulak

Pegi : kl - shah alam - puchong
Balik : puchong - shah alam - kl

Ada hari naik kete, ada hari naik moto.

Tapi pilihan atas tangan bos
Nak dekat ke jauh
Nak landed ke highrise.

Lain org lain citarasa.

Aku ada apt
Dan duduk juga di rumah teres.

Teres lebih puas hati.
(Duduk apt ni jiran mcm2 hal bro.. hahahah..)
mcm melawan arus jem je bro. pagi2 keluar KL tak jem kan?

utk TT, better landed. kehidupan lain kalau high rise ni. mcm2 faktor kene fikir. yela sebab semuanya sharing

sejam travel tak jauh sebenarnya. ok lg tu. mmg penat, tp berbaloi
 

kopirait

CG Top Poster Club
Joined
Apr 18, 2010
Messages
31,806
Reaction score
1,305
Points
206
den target tahun depan nak beli landed.
takpelah jauh kat seremban pun janji rumah landed.

keje sekarang dekat cyberjaya.
paling lama pun sejam kalau peak hour.
 

sapit87

Super Active Member
Joined
Oct 4, 2012
Messages
7,218
Reaction score
116
Points
73
Sejak keje kt klang valley 2009, aku dh pindah 4 kali...
2006-2009 stay sewa aprt kelana jaya. Keje kelana jaya..15 minit.
2009-2013..stay sewa landed bukit mahkota. Keje kat Nilai..10 minit.
2013-2018..beli landed bukit mahkota. Keje Shah Alam..50km perway..normal travel 45 minit...
2018-now...beli landed kat Nilai. Keje Bkt Jelutong..60km perway .normal 45 minit...klu jemm 1-2 hours...driving..

Prefer driving sbb safety..high risk kt Elite hgway..tp cost petrol n toll cecah la Rm700...
Dh 5 thn kt company ni...
ada jgk riki2 rumah kt bkt mahkota smua rumah banglo tp harga dlm 300-400k lebih kurang...mmg berbaoli jenis rumah yg ada kt situ...tp tu la jarak dia ke kl mmg 50km sehala..dulu xde exit eco hills mmg kene lalu pekan semenyih..tp skrg dah ada exit eco tp kos sikit la kalu naik kete
 

sapit87

Super Active Member
Joined
Oct 4, 2012
Messages
7,218
Reaction score
116
Points
73
jd tt kene decide laa...
landed vs high rise

landed:
1. dah ada parking
2. kalau ade rumput lagi best ya amat...bleh menanam/bdk2 maen beskal
3. nak gerak senang...xde nk tekan2 lif...kdg2 nak kua gi kedai/taman/surau
4. org nak datang/parking senang
5. biase rumah mcm ni...atap kompem akan leaking (hahaha)

high rise:
1. parking payah (kalau xde parking khas..kalau ade pon mau belengkok2 naek ke atas)...beli barang nak bawak naek satu hal
2. maybe de swimming pool
3. ade nice view
4. nampak cam kaye...hahaha...dok umah tinggi (umah ade lif)
5. kalau umah jenis padat...jem kot org gune lif
6. sedara mara nak dtg payah...(kalau jenis tak kesah...xde hal)
7. biase high rise ni banyak kemudahan provide...tenet laju & laen2...
tu la ada pro n con antara dua jenis rumah2 ni.
 

John Nawi

Active+ Member
Joined
Oct 23, 2012
Messages
4,960
Reaction score
124
Points
43
aku pada mulanya berfikir takpe la jauh sket tapi rumah landed, tp last2 beli rumah atas sbb dkt dgn tmpt keje, senang nk hntr bini g keje, kalau emergency pn senang, nk pergi and balik keje pn kurang stress sbb cpt smpi ,
officemate aku duk sg.buloh tapi keje KL, pada awal2 mcm ok, lama kelamaan dh menunjukkan stress nya umah jauh.. apa2 pn pokok pangkal kalau rumah jauh ni ikut hati ko TT, kesanggupan tu keyword dia..
:: rumah landed mmg jauh lebih berbaloi kalau nk ikut overall
 

Irwan De Gea

Active Member
Joined
Feb 8, 2012
Messages
2,007
Reaction score
14
Points
25
ada jgk riki2 rumah kt bkt mahkota smua rumah banglo tp harga dlm 300-400k lebih kurang...mmg berbaoli jenis rumah yg ada kt situ...tp tu la jarak dia ke kl mmg 50km sehala..dulu xde exit eco hills mmg kene lalu pekan semenyih..tp skrg dah ada exit eco tp kos sikit la kalu naik kete
Rakan opis sya rumah di Nilai...
Hari2 ulang alik Nilai - KL, KL - Nilai...
 
Sponsored Post
Top
Log in Register