router yang paling ok

CG Sponsors




kasyaf

Fun Poster
Joined
Nov 11, 2008
Messages
726
Reaction score
3
Points
15
aloop....ambe nak tanye kat korang sumer...ambe nak wat sambungan PC kat umah ambe sebanyak 3 bijik....so router pe yang paling ok dan murah ek?ape yang perlu di beli ek? ambe nyer modem streamyx yang telekom nyer 2....ape perlu d upgrade lagi tak ambe nyer speed broadband dari 512 ke 1Mbps?:)
 
Sponsored Post

sanz

Super Active Member
Joined
Jul 30, 2008
Messages
5,911
Reaction score
481
Points
81
upgrade jadi 2MBPS. baru puas ati. angkat D-Link pastu setup dia nyer QoS. kasi ade limit sket. setakat ini aku pakai D-Link yang paling syok. penah gak pakai yg lain. tapi tak sebest D-Link.
 

kasyaf

Fun Poster
Joined
Nov 11, 2008
Messages
726
Reaction score
3
Points
15
harge bape ek? nak yang murah dah r wehh...baget
 

nashburn

Super Active Member
Joined
Mar 8, 2008
Messages
6,374
Reaction score
66
Points
70
aloop....ambe nak tanye kat korang sumer...ambe nak wat sambungan PC kat umah ambe sebanyak 3 bijik....so router pe yang paling ok dan murah ek?ape yang perlu di beli ek? ambe nyer modem streamyx yang telekom nyer 2....ape perlu d upgrade lagi tak ambe nyer speed broadband dari 512 ke 1Mbps?:)
Pakai router Linksys. Harga saya tak pasti, rasanya dlm RM230-250 utk model WRT54G (yg ada 2 antenna tu). Pastu kalau ada laptop bole la berwireless dlm umah atau boleh pasang wireless adapter kat pc... takde la umah bersepah2 dgn network cable... satu lagi, kalau beli model WRT54G pastikan BUKAN version 8, sbb warranty dia setahun jer. Version 1-7 semua warranty 3 thn... kalau rosak dlm masa 3 thn tu Linksys ganti one to one jer

Kat US ramai org pakai product Linksys ni, kira Linksys ni cam otai la kat US :D

Broadband tu upgrade la sket at least 1Mbps baru la syok nak share 3 pc :D
 

sanz

Super Active Member
Joined
Jul 30, 2008
Messages
5,911
Reaction score
481
Points
81
150+? ok ar tu. nak puas ati lagi letak wireless.
 

nashburn

Super Active Member
Joined
Mar 8, 2008
Messages
6,374
Reaction score
66
Points
70
Nak pakai yg murah sikit pun ada, router Linksys WRT54GC. Yang ni wireless router gak tapi dia kecik sikit. Compact version. Harga masa saya beli tahun lepas RM160. Sekarang mungkin murah sikit. Router ni tak byk beza dgn model WRT54GC, cuma wireless range dia tak meluas mcm WRT54G je.

Tapi kalau nak cari yg advance bro boleh try WRT600N, WRT110, etc. Saya pun tak pasti samada semua model ada dijual kat Malaysia (boleh tanya sales person atau browse website Linksys)




WRT54GC


WRT54G
 
Sponsored Post
Top
Log in Register