Roti bakery kedai lavender tidak halal ye

CG Sponsors




cre8tive

Legendary Member
Joined
Oct 14, 2008
Messages
17,158
Reaction score
613
Points
161
Bkn ker ada apps utk cek status halal?
 
Sponsored Post

cre8tive

Legendary Member
Joined
Oct 14, 2008
Messages
17,158
Reaction score
613
Points
161
Kalau sijil halal dikeluarkan utk sesetengah produk pastu sijil diletak di dinding premis mmg tak patutlah. Selalu kita pukul rata semua produk halal. Mcm kes ni ada produk yg ingredient dia tak halal. Bercampurlah produk halal dgn tak halal.:-?

Sharing tray lagi.
 

TT

CG Super Hardcore Club
Joined
Jan 13, 2009
Messages
152,377
Reaction score
20,972
Points
1,671
nk kena viralkan blik. org kita ni cepat lupa

ingat dulu2 beli. dorg tampal sticker kasi tutup logo halal kt plastik. lpas tu baru tau xde halal. logo tu sbnrnya main taram je print. jilake
 

babyblacky

CG Top Poster Club
Joined
Feb 24, 2011
Messages
20,133
Reaction score
211
Points
123
aduyai selalu breakfast bli roti kt sini.. x sangkat laks #:-S
 

Hayy

Super Active Member
Joined
Oct 21, 2010
Messages
6,273
Reaction score
148
Points
83
restaurant johnys,black canyon, shihlin chicken xde dlm web jakim.
tak halal la ek
 

azarulez

Super Active Member
Joined
Jul 9, 2008
Messages
8,347
Reaction score
1,147
Points
151
Kalau sijil halal dikeluarkan utk sesetengah produk pastu sijil diletak di dinding premis mmg tak patutlah. Selalu kita pukul rata semua produk halal. Mcm kes ni ada produk yg ingredient dia tak halal. Bercampurlah produk halal dgn tak halal.:-?

Sharing tray lagi.
Biasa bakery macam ni sijil halal akan diberikan pada central kitchen dahulu baru beri kat premis.

Kalau central kitchen bercampur dgn arak mcm kes lavender ni, memang xkan dapat sijil halal la utk finish good dia iaitu roti.

Sijil halal raw material memang dia blh dpt sebab bergantung pada supplier dia. Kalau dia beli raw material drp supplier yg ada sijil halal, raw material tu je la yg disahkan halal.

Tapi diorg xleh claim roti diorg halal..
 

azarulez

Super Active Member
Joined
Jul 9, 2008
Messages
8,347
Reaction score
1,147
Points
151
restaurant johnys,black canyon, shihlin chicken xde dlm web jakim.
tak halal la ek
Tak semestinya xde dalam sistem jadi tak halal.. Cuma kita boleh letak bawah was2 la.

Mungkin diotg dlm proses pensijilan or central kitchen diorg x meet requirement JAKIM utk pensijilan halal.

Mungkin raw material diorg guna xde pun yg haram. Kita x tau..

Tapi kalau diorg guna benda yg non halal, dan ada integriti, diorg blh announce dlm website n premis diorg yg mereka guna non halal raw material.. Mcm lavender buat ni.

Tapi kalau dh xde sijil halal.. Kalau saya, memang elakkan je. :D
 

edrais

Fun Poster
Joined
Dec 22, 2005
Messages
734
Reaction score
37
Points
20
err..boleh rephrase x? kurang jelas ayat bro ni..
kalau produk yg berlabel (v) vegetarian (k) kosher tu kira halal ke camna, kalau flight meals biasa ada rating ni
 

azarulez

Super Active Member
Joined
Jul 9, 2008
Messages
8,347
Reaction score
1,147
Points
151
kalau produk yg berlabel (v) vegetarian (k) kosher tu kira halal ke camna, kalau flight meals biasa ada rating ni
Tidak semestinya halal walaupun vege. Takut central kitchen diorg mix dgn masakan non halal.

Kosher tu pensijilan drp jews, yahudi.

Kalau nak betul2 yakin, yg disahkan halal JAKIM la. Kalau MAS n air asia, brahim's punya kan? Kalau Brahim's halal la.
 

mr_turner

Active+ Member
Joined
Jan 15, 2010
Messages
3,107
Reaction score
11
Points
25
yess..sebab tujuan pembuatan budu tu bukan untuk buat arak. alkohol terhasil tu kira byproduct daripada proses penapaian/fermentasi mikrob.
Maaf la nk tnya,kedai ni xpenah try pon..bahan2 kedai ni dia mmg masukkan [email protected] pembuatan dia yg menghasilkan alcohol??sbb kalau nk buat sourdough bread,kene letak dough stater, ad fermentation di antata rye,air dan gula..
 
Sponsored Post
Top
Log in Register