Roti bakery kedai lavender tidak halal ye

CG Sponsors




azarulez

Super Active Member
Joined
Jul 9, 2008
Messages
8,347
Reaction score
1,146
Points
141
Ramai kan bro..
ini baru OU..
Belum kita tgk area KL such as bukit Bintang, KLCC dan lelain..






Puan CMM,

Betul tu tuan..
Kita tgk ingredient bahan tu sebelum beli..
tapi dalam kes nie.. kedai lavender..
penjualan roti yang kita tidak tahu bahannya..

Jadi dalam kes mcm nie,
Macamana kita nak tgk ingredient dia.

Selain tu Puan,
Islam ada garis panduan dalam memilih atau membeli barangan terutama makanan..
Selain ingredient..
Kita juga kena tgk penjual juga..
Bagaiamana pemakaian penjual..
Bagaiaman rupa penjual..
Samada tutup aurat atau tidak..

Ini tidak..
Awek lawa.. mungil... rambut kaler / blonde..
Laki pakai seluar pendek.. pakai subang.. pakai rantai..

Sume kita balun..
biasanya kedai bakery sekarang akan tampal logo n sijil halal JAKIM kat area cashier dia. saya akan tengok benda tu dulu..

ada sekali saya tgk sijil halal diorg dah expired. saya tegur..terus diorg cakap, lu sapa mau tegur kami? dengan poyo saya cakap saya orang daripada HDC..terpaksa bohong sikit, baru diorg cakap ok dengan saya dan akan tukar sijil tu.:))
 
Sponsored Post

azarulez

Super Active Member
Joined
Jul 9, 2008
Messages
8,347
Reaction score
1,146
Points
141
Jika x keberatan..
Tuan boleh jer share kat sini..
atau bagi hint..


Jika tuan rasa,
Melanggar integriti dan polisi kerja tuan..
X perlu post...
time tu kitorg training utk certified professional halal exec. saya x bekerja dgn HDC n JAKIM pun.keja dalam lab je:D

nanti saya share..lupa dah buku finding audit tu kat mana.
 

puyol

CG Top Poster Club
Joined
Jun 28, 2011
Messages
20,401
Reaction score
1,656
Points
201


La Boheme halal ke?
 

edrais

Fun Poster
Joined
Dec 22, 2005
Messages
732
Reaction score
36
Points
20
boleh check status halal dari web JAKIM:

http://www.halal.gov.my/v4/
tanya sikit bro,

aku punya status level halal rendah sikit,

aku yg ada logo k ngan v pun ok.

halal ke,

tapi biasanya cek logo halal jakim or recognised by jakim

kalau no pork tu memang kira haram la, sebab dia tak paham halal tu apa
 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Jun 3, 2013
Messages
50,800
Reaction score
6,416
Points
1,746
Ramai kan bro..
ini baru OU..
Belum kita tgk area KL such as bukit Bintang, KLCC dan lelain..






Puan CMM,

Betul tu tuan..
Kita tgk ingredient bahan tu sebelum beli..
tapi dalam kes nie.. kedai lavender..
penjualan roti yang kita tidak tahu bahannya..

Jadi dalam kes mcm nie,
Macamana kita nak tgk ingredient dia.

Selain tu Puan,
Islam ada garis panduan dalam memilih atau membeli barangan terutama makanan..
Selain ingredient..
Kita juga kena tgk penjual juga..
Bagaiamana pemakaian penjual..
Bagaiaman rupa penjual..
Samada tutup aurat atau tidak..

Ini tidak..
Awek lawa.. mungil... rambut kaler / blonde..
Laki pakai seluar pendek.. pakai subang.. pakai rantai..

Sume kita balun..
a'ah betul dah kata tn fuhgeddaboudit tu. mmg ya dah, kita kena particular dan teliti hal makanan/minuman tu

saya pun kalau kedai bakeri, saya beli kat yg ada halal Jakim je, senang takde was was.
 

uckiller

Active Member
Joined
Feb 20, 2008
Messages
1,054
Reaction score
30
Points
30
mcmana boleh sesetengah dari kita beli sesuatu makanan/minuman tu hanya sebab ramai org Melayu beli, hanya ramai org Melayu bertumpu kat sesuatu kedai tu.
kena lak yg Melayu melayu yg membeli dan bertumpu situ tu tak kisah halal haram, takkan kita ikut diorang kan..

bukan ke makanan/minuman tu membentuk diri kita

bukan ke kita kena tengok ingredient dia dulu kan. kalau kat oversea pun kita kena tengok ingredient dulu baru beli..

kalau syubhah atau samar samar, tupun kena elakkan, apatah lagi yg jelas haram
Itula problem org kita skrg..xambik berat bab ni..ferero rocher puas cr cop halal..tp org makan je
 

azarulez

Super Active Member
Joined
Jul 9, 2008
Messages
8,347
Reaction score
1,146
Points
141
tanya sikit bro,

aku punya status level halal rendah sikit,

aku yg ada logo k ngan v pun ok.

halal ke,

tapi biasanya cek logo halal jakim or recognised by jakim

kalau no pork tu memang kira haram la, sebab dia tak paham halal tu apa
err..boleh rephrase x? kurang jelas ayat bro ni..
 

cre8tive

Legendary Member
Joined
Oct 14, 2008
Messages
17,159
Reaction score
612
Points
161
Pernah beli kek kat sini.#:-S
 
Sponsored Post
Top
Log in Register