Rokok Elektronik Merbahaya???

CG Sponsors




TT

CG Super Hardcore Club
Joined
Jan 13, 2009
Messages
153,427
Reaction score
21,052
Points
1,671
Federal judge rules electronic cigarettes can be imported into US

WASHINGTON: A federal judge said Thursday the Food and Drug Administration cannot stop shipments of electronic cigarettes into the United States.

The preliminary ruling by U.S. District Judge Richard Leon came as California Attorney General Jerry Brown sought in a state court to halt one company's sale of electronic cigarettes.

Brown says the e-cigarettes contain dangerous chemicals and are being marketed to children.

E-cigarettes operate with a heating element and a battery.

Users inhale a vaporized liquid nicotine mixture much the way traditional smokers inhale smoke.


The FDA says electronic cigarettes are subject to regulation as drug-device combinations.

"This case appears to be yet another example of FDA's aggressive efforts to regulate recreational tobacco products as drugs," Leon wrote. The judge said he found the regulatory agency's claim of jurisdiction "at first blush, to be unreasonable and unacceptable."

A final ruling in the lawsuit will come later.

The lawsuit was brought against the FDA by Smoking Everywhere Inc. of Florida and Sottera Inc. of Arizona.

Smoking Everywhere was the company involved in the separate action brought by Brown in Alameda County, California, Superior Court. Ray Story, vice president of Smoking Everywhere, said Leon's finding that e-cigarettes were effectively the same as cigarettes should make Brown's lawsuit moot.

"Understand that this is a cigarette. We are acting as a cigarette company. We have all the applicable warnings on all our packaging that actually backs that up," Story said.

He said his company did not represent the product as healthy or safe.

Story said his company made a point of cutting ties with any retailer discovered to be selling its e-cigarettes to minors.

At the same time, he said, no specific law prior to the federal judge's ruling barred selling the devices to minors.

Now that Leon has ruled that his product is a cigarette, Story said he believed all laws barring the sale of cigarettes to minors apply to the e-cigarettes. - AP

http://biz.thestar.com.my/news/story.asp?file=/2010/1/15/business/20100115075138&sec=business

Rokok dah jadi BASIC NEEDS ape..bila dah ketagih senang pulak nak berhenti..syarikat2 besar ni risaula sales dorang drop sebenarnye..tu pasal klo bole rokok elektronik xmasuk US
 
Sponsored Post

TT

CG Super Hardcore Club
Joined
Jan 13, 2009
Messages
153,427
Reaction score
21,052
Points
1,671
WASHINGTON: Seorang hakim persekutuan menyatakan pada hari Rabu Makanan dan Ubat-ubatan tidak boleh menghentikan penghantaran rokok elektronik ke Amerika Syarikat.

Pendahuluan berkuasa oleh Hakim Daerah AS Richard Leon datang sebagai Jaksa Agung California Jerry Brown anda cari dalam keadaan satu mahkamah untuk menghentikan penjualan syarikat rokok elektronik.

Brown mengatakan e-rokok mengandungi bahan kimia berbahaya dan sedang dipasarkan untuk anak-anak.

E-rokok beroperasi dengan elemen pemanas dan bateri.

Users menghirup nikotin yang menguap cecair campuran banyak cara tradisional menghidu asap perokok.

FDA mengatakan rokok elektronik tertakluk kepada peraturan sebagai ubat-peranti kombinasi.

"Kasus ini tampaknya merupakan contoh lain dari upaya agresif FDA untuk menetapkan produk tembakau rekreasi sebagai ubat," Leon menulis. Hakim mengatakan dia mendapati badan pengawal tuntutan bidang kuasa "sekilas, menjadi tidak masuk akal dan tidak boleh diterima."

Sebuah putusan akhir dalam tuntutan akan datang kemudian.

Tuntutan itu diajukan terhadap FDA oleh Merokok Di mana-mana License daripada Florida dan Arizona Sottera License.

Merokok Di mana-mana adalah syarikat yang terlibat dalam aksi berasingan yang dibawa oleh Brown di Alameda County, California, Superior Court. Ray Story, Vice President of Merokok Di mana-mana, kata Leon mendapati bahawa e-rokok secara berkesan sama dengan rokok harus membuat tuntutan Brown dipertikaikan.

"Fahami bahawa ini adalah rokok. Kami bertindak sebagai syarikat rokok. Kami mempunyai semua amaran yang berlaku pada semua bungkusan yang benar-benar kami punggung yang naik," kata Story.

Dia mengatakan syarikat tidak mewakili produk sihat ataupun dalam.

Cerita pihaknya sengaja memotong hubungan dengan menemukan peruncit perlu menjual e-rokok kepada anak di bawah umur.

Pada saat yang sama, katanya, tidak ada undang khusus sebelum hakim persekutuan yang berkuasa boleh menjual peranti untuk anak di bawah umur.

Sekarang Leon telah memutuskan bahawa produknya ialah rokok, Cerita berkata beliau percaya semua peraturan sekatan penjualan rokok kepada anak di bawah umur diterapkan ke e-rokok. - AP
 

boblynn02

Active+ Member
Joined
Sep 8, 2007
Messages
3,457
Reaction score
81
Points
30
asal namanya rokok, tak yah la hisap... banyak benda lain leh diisap.. hehehhe...
 

janggut_X

CG Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Oct 23, 2008
Messages
57,870
Reaction score
73
Points
520
den tak pandai bi,bahayo ko tak e-cigar ni?
 

angah83

Super Active Member
Joined
Nov 12, 2009
Messages
5,121
Reaction score
84
Points
70
WASHINGTON: Seorang hakim persekutuan menyatakan pada hari Rabu Makanan dan Ubat-ubatan tidak boleh menghentikan penghantaran rokok elektronik ke Amerika Syarikat.

Pendahuluan berkuasa oleh Hakim Daerah AS Richard Leon datang sebagai Jaksa Agung California Jerry Brown anda cari dalam keadaan satu mahkamah untuk menghentikan penjualan syarikat rokok elektronik.

Brown mengatakan e-rokok mengandungi bahan kimia berbahaya dan sedang dipasarkan untuk anak-anak.

E-rokok beroperasi dengan elemen pemanas dan bateri.

Users menghirup nikotin yang menguap cecair campuran banyak cara tradisional menghidu asap perokok.

FDA mengatakan rokok elektronik tertakluk kepada peraturan sebagai ubat-peranti kombinasi.

"Kasus ini tampaknya merupakan contoh lain dari upaya agresif FDA untuk menetapkan produk tembakau rekreasi sebagai ubat," Leon menulis. Hakim mengatakan dia mendapati badan pengawal tuntutan bidang kuasa "sekilas, menjadi tidak masuk akal dan tidak boleh diterima."

Sebuah putusan akhir dalam tuntutan akan datang kemudian.

Tuntutan itu diajukan terhadap FDA oleh Merokok Di mana-mana License daripada Florida dan Arizona Sottera License.

Merokok Di mana-mana adalah syarikat yang terlibat dalam aksi berasingan yang dibawa oleh Brown di Alameda County, California, Superior Court. Ray Story, Vice President of Merokok Di mana-mana, kata Leon mendapati bahawa e-rokok secara berkesan sama dengan rokok harus membuat tuntutan Brown dipertikaikan.

"Fahami bahawa ini adalah rokok. Kami bertindak sebagai syarikat rokok. Kami mempunyai semua amaran yang berlaku pada semua bungkusan yang benar-benar kami punggung yang naik," kata Story.

Dia mengatakan syarikat tidak mewakili produk sihat ataupun dalam.

Cerita pihaknya sengaja memotong hubungan dengan menemukan peruncit perlu menjual e-rokok kepada anak di bawah umur.

Pada saat yang sama, katanya, tidak ada undang khusus sebelum hakim persekutuan yang berkuasa boleh menjual peranti untuk anak di bawah umur.

Sekarang Leon telah memutuskan bahawa produknya ialah rokok, Cerita berkata beliau percaya semua peraturan sekatan penjualan rokok kepada anak di bawah umur diterapkan ke e-rokok. - AP
apa ini cerita paham tak aku. pening membacanya aku.. :eek: :eek: :eek:
 

fariz28

Fun Poster
Joined
Mar 1, 2009
Messages
263
Reaction score
0
Points
10
ala..aku baru je nak beli ni...tensen tol r..
 

zamreda

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Sep 1, 2008
Messages
31,388
Reaction score
51
Points
120
biasalah takut sales drop krn rokok palsu nie....

syarikat2 rokok mesti takut giler...
 

taufic

Legendary Member
Platinum Member
Joined
Feb 6, 2008
Messages
14,651
Reaction score
692
Points
161
ada propaganda disebalik nie..
macam kes substitute utk petrol gak nie
 

fareastz

Active Member
Joined
Oct 8, 2009
Messages
1,672
Reaction score
39
Points
30
dalam kamus idupku, rokok=bahaya/xdak pekdah
 
Sponsored Post
Top
Log in Register