BTC USD 24,307.8 Gold USD 1,800.00
Time now: Jun 1, 12:00 AM

RM2,068.42 hangus! Bahana mengunakan Online Currency PAYPAL SCAM..!!

dr_bun

Active+ Member
Messages
2,553
Joined
Mar 19, 2009
Messages
2,553
Reaction score
1
Points
30
Dah call paypal malaysia, dia nak bukti apa transaksi apa yg aku buat, nak DO jual brg apa, nak Invoice lengkap dengan courier slip apa2 brg yg aku jual online.. ek elehh.. kecoh.. jual jus kedondong je pun.. org brunei & singapore mmg laa nak byr pakai paypal setakat transaksi puluh2 & ratus2..
 
Sponsored Post

alpine_star

Legendary Member
gem
Messages
13,885
Joined
Oct 3, 2010
Messages
13,885
Reaction score
117
Points
123
aku rasa baru terbaca arituh kat luar negara paypal baru kene saman sbb kes2 mcm ni la..
 

alberq

Legendary Member
gem
Messages
11,740
Joined
Apr 7, 2009
Messages
11,740
Reaction score
37
Points
120
kawan main ptc ok jer hahaahahah tak kena suspend pun
 

ahmad fikri

Active Member
Messages
1,909
Joined
Aug 9, 2009
Messages
1,909
Reaction score
1
Points
25
Aku pun dh penah kene ngan paypal.. terus hangus duit dlm tu. Ranap ber K jugak la. Scam sepanjang zaman paypal ni
 

dr_bun

Active+ Member
Messages
2,553
Joined
Mar 19, 2009
Messages
2,553
Reaction score
1
Points
30
Hemmm.. pa boleh buat.. redha je lahh..
 

TienTien88

Fun Poster
Messages
310
Joined
Jul 29, 2011
Messages
310
Reaction score
0
Points
10
Paypal mmg suka menjahanamkan bisnes org, dah banyak website lingkup gara2 pp akaun kena limit.
 

a2zextra

Legendary Member
gem
Messages
16,408
Joined
Sep 7, 2013
Messages
16,408
Reaction score
274
Points
141
Yang lain-lain tu kena hati-hati juga. Bukan setakat PayPal je, Erytheum lah, Bitcoin lah, tak lamelah tu. Penipuan atas nama emas. Kalau nak menyimpan, simpan emas fizikal sahaja terjamin.
 

a2zextra

Legendary Member
gem
Messages
16,408
Joined
Sep 7, 2013
Messages
16,408
Reaction score
274
Points
141
Kalau nak terima bayaran dari luar negara, buka sahaja akaun USD bank tempatan. Matawang USD seluruh negara terima. Biar caj mahal melalui Wire Transfer, asalkan selamat.
 

nhaainfo

Active Member
Messages
1,322
Joined
Feb 19, 2014
Messages
1,322
Reaction score
3
Points
25
awal tahun dulu pernah kena macam ni...akaun personal & biz dua2 kena limit. pening kepala...dia mintak lebih 10 dokumen untuk release limitation yang rasa masa tu x de kaitan langsung dengan paypal....
antaranya Supplier Contact,Prove Delivery,Proof of address, Purpose of account lah...n macam2 lagi yang memang dorang x patut tanye...

Nak sediakan dokumen tu pun ambil masa. masa tu memang follow habis la intruction yang mane x ade cakap x ade. yang ade cakap ade....bila dah submit, yang mane takde tu die cakap incomplete...
Masa tu hangin dah datanglah...terus call Paypal Malaysia tapi sebab masa tu tengah marah x sempat tahu nama person in charge tu main bambu jer masa tu....Masa tu die suruh la buat step2 sekian2....Lepas dah buat tu submitla...lepas 2-3 hari pun masih sama.

Lepas tu call lagi, tapi menjadi masalah sebab orang paypal ni bertukar2, kita kena explain dari awal semula walaupun dah bengang masa tu. beberapa kali jugak lah...Last sekali, memang masa tu sabar dah sampai limit,
hambur jugak dekat last customer service tu. die pulak terkejut kita mengamuk...suruh die check balik n study our case sebab jenuh la bila tukar orang nak kena explain...Antara isi yang ingat, masa tu explain pasal dokumen yang x complete tu. Dia pun faham n set case ni sebagai priority.

Lepas beberapa hari die contact balik, n die bgtau paypal akan verify dengan customer kita tentang payment yang dorang hantar. Masa tu la aku cakap, sedangkan kita kalau buat transaksi, bila paypal tibe2 menyibuk pun kita smell fishy n ignore je hal tu. Dorang tetap cakap tu prosedur. Hurm...masa tu dah berserah...sebab semua docs n dah explain semua. banyak kot dalam akaun tu more than 10k kot masa tu.

Tiba2 lepas beberapa hari, die call lagi n inform "Good news, your limitation have been lifted and you are.."....Masa tu punya lah rasa happy sebab dugaan selesai. dua2 akaun back to normal. Kalau ikutkan kes ni die banyak check on documentation, walaupun incomplete tapi kalau kita explain frankly & fahamkan situasi ada 2nd judgement yang digunapakai...budibicara...dia bagitau selepas semak semua dokumen & explanation dari kita, big boss paypal satisfied dengan kita.

Serius, masa tu banyak search dalam google, forum pasal akaun kena limit ni n rata2 cakap confirm x dapat balik akaun tu. Tapi usaha jugak sebab kita bukan buat scam dalam tu n konfiden transaksi dalam tu semua legit. Overall, kes setel lepas 2 bulan...punye lah lama tapi fight dapat kira oklah....

Ni antara tips2 yang digunapakai:

1. Screenshot transaksi dalam paypal.
2. Kalau x ade invoice, at least guna form yang automatic create invoice (jotform.com) boleh digunapakai as invoice or proof. benda ni save dalam email anytime boleh view.
3. kalau barang fizikal, screenshot postage parcel (pastikan nampak nama penerima & tracking id)
4. Kalau contact CS, berterus terang dan bagi nampak kita di pihak yang benar aka yakin boleh...

Hope jadi pedoman untuk yang belum kena limit or bakal kena limit...paypal strict tak bertempat sebenarnya n lagipun banyak guna bot untuk control akaun. so, memanglah banyak kes sebab robot bukan manusia.
X faham situasi, main infract & limit sesuka hati je...itu pengakuan ikhlas staff CS Paypal Malaysia. tu yang dorang pun lebih kerja kena review case by case basis.
 

barubelajar

Freshie
Messages
1
Joined
Mar 11, 2020
Messages
1
Reaction score
0
Points
3
jangan guna paypal dah... dia org scammer dan money laundering sahaja

buat aduan kat bnm

Serius bro? Saya baru je link kan akaun bank dengan paypal, lepas tu terus kena block, limitation katanya.
Dalam masa sama dapat emel kata kena resolve issue, bila klik, tak ada apa pun.
Bila report ke [email protected], katanya itu scam, jangan klik apa2 dah.
Tetiba kena limitation, baru nak try bisnes kat ebay, bila nak list barang, ebay kata account paypal tak boleh guna.
Dah report dah ke paypal, dua kali emel, alasan tak bagi. huhuhu... macam mana eh?
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register