rm150k,amanah saham mana yg sesuai?

CG Sponsors




fmnauto

Fun Poster
Joined
Jul 18, 2008
Messages
142
Reaction score
1
Points
15
minta pendapat otai2,sblm nie aku simpan kat tabung haji rm50k,asb 50k,as1m 50k. ok ke cara aku tu? ada cara lg baik/sesuai? utk simpanan masa susah,saham yang terjamin...
terima kasih semua
 
Sponsored Post

slayer7815

Active+ Member
Joined
Mar 27, 2009
Messages
3,221
Reaction score
33
Points
30
kalau tahu berapa % keuntungan target setahun baru leh tgk mana fund @ investment instrument yg sesuai. tgk gak berapa tahun nak simpan tak mau usik duit tu.. baru leh diversified dgn adil dan saksama:D:D:D
 

inspire

Active Member
Joined
Feb 15, 2009
Messages
1,190
Reaction score
4
Points
25
aku rase ok dh tu kalo nk yg secure and stabil.. seme2 pn ade pulangan tetapi tidak la byk.. kalo xsilap bwh 10% for sure.. tp kalo minat yg aggresif sket.. bleh la try mn2 unit trust.. unit trust pn ade yg stabil & agresif jgk.. nk lagi agresif bleh main forex/stock/or real estate.. tp cam bese la.. risk is high..

mengikut pengetahuan yg saya tahu (sy blom praktik lagi) 50k kt asb tu rsnye bleh lg kembangkan dgn main OD dan labur semula ke asb.. bp jumlah OD yg perlu dibuat tu.. kene ty otai OD kt cni.. huhuhu..
 

Mlano Rock

Fun Poster
Joined
Dec 9, 2009
Messages
441
Reaction score
2
Points
15
dah ok le tu klu setakat saving. klu nak kumpul kekayaan tak sesuai le.

baca tread dr cari yg prewaris bagi. very good info.
 

cdan

Active+ Member
Joined
Aug 8, 2006
Messages
4,382
Reaction score
367
Points
41
minta pendapat otai2,sblm nie aku simpan kat tabung haji rm50k,asb 50k,as1m 50k. ok ke cara aku tu? ada cara lg baik/sesuai? utk simpanan masa susah,saham yang terjamin...
terima kasih semua
pertama sekali tahniah dan syabas kerana berjaya menyimpan RM150K...

dari sudut saving dah kira ok tu....
- TH div 4% - 5%pa x RM50K = RM2000 - RM2500
- ASB div 7% x RM50K = RM3500
- AS1M div xxx

dari sudut invesment....
TH simpanan utk menunaikan haji, simpan utk bajet berapa orang, selebihnya pindahkan ketempat lain... emas pun ok...

ASIM tu kalau pindah ke ASB, jumlah ASB RM100K
ASB RM100K kalau buat OD, boleh rolling RM90K duit bank...
int OD RM90K x 4.55% = RM4095/thn = RM341.25 (RM350 sebulan)
div ASB RM100K(sijil) + RM90K(buku) = RM190K x7% = RM13,300
 

PeRwaRis

Active+ Member
Joined
Oct 14, 2007
Messages
3,308
Reaction score
47
Points
30
Ok dah tue...sumer bg guaranteed income..:)
 

hazri99

Active Member
Joined
Nov 30, 2007
Messages
1,576
Reaction score
2
Points
25
kalau nak simpan lump sump 150k..
fund aggresive 40%
moderate 30%
conservative30%
 

CeramicTerengganu

Active Member
Joined
Dec 18, 2008
Messages
2,035
Reaction score
0
Points
20
Paling bagus buat OD/ASB dulu.. bila duit dah masuk dalam current akaun terpulang aa nak buat business apa pun
 
Sponsored Post
Top
Log in Register